avukathuseyin |
Ne amacla istediginiz bilmemekle genel nitelikli bilgiler
Yas tashihi iligili mevzuat ve yargıtay kararı
Nufus Kanunu: Yaş, ad, soyadı ve diğer kayıt düzeltme davaları ilginin oturduğu yer asliye hukuk mahkemesinde Cumhuriyet savcısı ve nüfus başmemuru veya nüfus memuru huzuriyle görülür ve karara bağlanır.
Bu davalar düzeltmeyi istiyenlerle, ilgili resmî dairenin göstereceği lüzum üzerine Cumhuriyet Savcıları tarafından açılabilir ve dinlenecek tanıklar, resmî kayıt örnekleri ve belgelerle ispat olunur. Şu kadar ki, ilgilinin görünüşü davayı yalanlayıcı olmaması şarttır. Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu hükümlerine göre ceza mahkemelerinde yapılacak yaş düzeltmesi işlerinde nüfus başmemuru veya nüfus memuru taraf olarak bulunurlar.
Mahkeme kararına karşı taraflar Yargıtay'a başvurabilirler, yaş, ad, soyadı ve kayıt düzeltmesi hakkındaki mahkemeden verilen kararlar kesinleştikten sonra ilgilinin aile kütüğüne geçirilir. Ad ve soyadının değiştirilmesi, din değiştirme suretiyle de olsa mahkeme karariyle yapılır. Adlarını değiştirenlerin aile kütüğünde yazılı çocuklarının baba veya ana adları, soyadlarını değiştirenlerin yalnız eşiyle reşid olmayan çocuklarının soyadları birlikte değiştirilir. Yaş düzeltme davası ancak bir defa açılabilir.
Yaş, ad, soyadı değiştirenler askerlik ödevliliği içinde iseler yapılan düzeltmeler nüfus idarelerince onbeş gün içinde askerlik şubelerine de bildirilir.
KARAR : Kemik grafileri de çekilmek suretiyle düzenlenen sağlık kurulu raporuna göre doğum tarihinin düzeltilmesi istenen Mustafa Hamança#8217;nın yaşı 18#8217;dir. Bu durumda 18.8.1994 tarihinde alınan rapor dikkate alındığında adı geçenin 10.1.1978 olan doğum tarihinin gerçeği yansıtmadığı sonucuna varılmalı, 28.9.1994 tarihli oturumda da müşahede edilen durumuna göre, iddianın sübut bulduğu kabul edilerek istenilen doğum tarihine göre düzeltme gerekirken adı geçenin annesinin doğum tarihi dikkate alınarak onu 12 yaşında doğuramayacağının kabulü ile davanın bu nedenle reddi doğru görülmemiştir.
Düzeltilmesi gereken doğum tarihine göre çocuğun annesi 14 yaşının içinde doğum yapmış olacaktır ki, bu yaş tıbben doğum yapmaya engel değildir. Kaldı ki, annesinin kayden mevcut doğum tarihi de tam gerçeği olduğu gibi yansıtmamış olabilecektir.
SONUÇ : Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edenlerden davacı tarafa iadesine, 25.9.1995 gününde oybirliğiyle karar verildi.
|