Kira artışı oranı |
aydo |
herkese merhaba.. bana yardımcı olabilirseniz sevinirim. 2001 mayıs ayında kirası 250 milyon'a bir ev tuttum. kontrat gereği ilk 6 ay 250 milyon daha sonraki 1 sene 300 milyon TL olacaktı. 2002 ekim ayına geldiğimizde kontratımız sona eriyordu. kontratta yazan bir madde gereği 2002 ekim ayında sonra kira artısı TUFE+%10 seklinde idi. eger bunu uygulamaya koymus olsa ıdık ozaman ıtıbarı ıle kıra 500 milyon civarına cıkıyordu. ev sahibi ile yaptıgım gorusme netıcesınde kira artıs oranını bana bırakmıstır. bende apartmandaki diğer kiracıların kiraları doğrultusunda hiç zam yapmadım. diğer kiracılar 2002 yılında 300milyona otururken ben 2001 yılında 300 milton ödedim ve nihayetinde sevgili evsahibimden bir noterden cekilmis bir ihtarname aldım. ihtarnameye göre kira bedelini 450 milyon yapmamı istiyor ve ödemediğim takdirde yasal yollara basvuracagını ve yargılama giderlerinin tarafıma ait olacagını ayrıca yatan veyatırılacak olan kıra bedellerının dava haklarına halel gelmemek kaydıyla tahsıl edecegımın bılınmesı seklınde de bır not dusmus. su anda gercekten zor durumdayım. apartmandaki en yuksek kıra ucretı 350 milyon tl. ıhtarname 18 eylul tarıhınde gelmıstır. kıra artısı 20 ekım tarıhınde olacaktır. bana yol gosterırsenız sevınırım. iyi çalışmalar....
|
Engin Tarhan |
Verdiğiniz tarihlere bakarak, ihtarnamenin size geç gönderildiği sonucuna varıyorum. Bu işlerde zamanlama son derece önemlidir. Bir avukatla görüşmenizde yarar var. Kulaktan dolma bilgilerle yola çıkmamanız menfaatinize olur.
Siz de ev sahibinize noterden bir ihtarname çekerek, örnek göstermek sureti ile emsal kiranın ne olduğunu söylersiniz, olur biter. İş mahkemeye düşerse, adalet yerini bulur (inşallah).
Ayrıca, şu 450 milyon kirası olan villanın yerini bildirirseniz belki ben tutarım. Kiralık ilanlarına en son ne zaman baktınız?
|
cankayhan |
Ne yazık ki kira sözleşmesinde kararlaştırılan artış şartı sizi bağlamaktadır.Kira sözleşmeniz 4 yılı doldurmadığı içinde kira bedeli tespit davası açamazsınız. Eğer kararlaştırdığınız artışı yapmak istemiyorsanız mutlaka kira dönemi sonunda evi tahliye etmelisiniz.Aksi takdire Yeni dönemde artışı gereken kısım için çekilecek yeni bir ihtarnameyle tarafınıza tanınanacak 30 günlük süre sonunda temerrüde düşecek ve tahliye edileceksiniz.Bakiye kira bedeli farklarını da ödemek zorunda kalırsınız. Yeni dönem içerisinde de taşınmazı tahliye ederseniz geri kalan ayların bedeli talebiyle karşılaşabilir hak ve nesafet kuralları gereği en az evin boş kalacağı 1 veya 2 aylık kira bedelini ödemek zorunda kalırsınız.
cankayhan |