Yeni malikin tahliye ve kira tespit hakları |
emre_calik |
mrb
yaklaşık 1 ay önce aldığımız dairenin içinde bulunan kiracının 31 aralık 2005 tarihine kadar kontratı bulunuyordu.kiracının tahliyesi için devir tarihinden itibaren 1 ay içinde ihtarname çekmemiz gerekiyodu fakat oturan kişi "evden çıkıcam deyip" bizi oyaladı ve bizde çıkıcağını varsayarak ihtarname çekmedik ve ihtarname süresi geçti.oturan kişi ihtirname çekmediğimiz için kontrat bitiş tarihinden itibaren 6 ay daha oturma hakkının olduğunu söylemektedir.bunun doğruluk oranı nedir acaba?
ayrıca bütün bunları gözönüne alarak yeni bi sözleşme yapmaya ikna ettik(yeni kontrat yaptığımızda eski kontratın geçersiz olucağını düşünerek yapıyrz bunu fakat doğruluk oranınıda bilmiyoruz) ve talep ettiğimiz kira bedelini(450 YTL) bildirdik.oturan kişi ise (şu anda 180 YTL ödemekte) 300 YTL vermeyi kabul etti fakat daireye kombi döşetmemizi talep etti.bizde talebini karşılayamayacağımız söyledik ve 180 YTL karşılığında sözleşme imzalamayı kabul ettik(fakat daha imzalanmadı).bizim talep ettiğimiz ücretle karşı tarafınki arasında uçurum bulunmakta.
yapabilceklerimiz konusunda(kira artış oranı ve tahliye durumunda) yardım ederseniz gerçekten çok sevinirim.
cevaplarınız için şimdiden çok teşekkürler....
Emre ÇALIK
|
Av.Mine Uzun |
15.12.2005 tarihinden önce kiracının eline geçecek şekilde bir ihtarname göndererek gayrimenkule ihtiyacınız olduğunu belirtin ve yeni kira döneminde sözleşmenin yenilenmeyeceğini ve tahliye edilmezse yargıya başvurulacağını ihtar edin. 31.12.2005 tarihinden sonra tahliye etmezse ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açarsınız |
subasifatih |
evi aldıktan itibaren 1 ay içinde ihtarname çekmediğiniz için kira sözleşmesini aynen kabul etmiş sayılırsınız. kira süresinin bitimine 15 gün kala elinde olacak sekildekiracıya ihtarname çekerek kira sözleşmesini yenilemeyeceğinizi bildirebilirsiniz. ancak hukuk sistemimiz kirasını düzgün olarak ödenyen kiracıların tahliyesini ancak belli koşulların gerçekleşmesine bağlamıştır. bana göre size en uygun olan ihtiyaç sebebiyle tahliye davasıdır.
ayrıca kira bedeli rayiçlerine göre çok düşük kalıyorsa sulh hukuk mahkemesinde uyarlama davası da açabilkirsiniz. bu dava ile kira bedelini rayiçlerinin seviyesine yükseltebilirsiniz. eğer buna karar verirseniz bundan sonraki kira bedellerini mutlaka ihtirazi kayıtla almalısınız. size tavsiyem mutlaka bir avukatın tecrübesinden yayalanmanızdır. iyi günler |