 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Tazminat Davalarında Alt ve Üst sınır nedir? |
renat |
Ben poliüratan taban imal eden bir fabrikada 2.5 senedir taban bölümünde (Kimya teknisyeniyim ama VardiyaAmiri sıfatıyla) çalışıyordum. Bu çalışma süremin yaklaşık son altı ayında özellikle pazertesi günleri iş başı yaptığımda nefes darlığı oluşuyordu, öyleki zor yürür hale geliyordum. Birkaç kez hastaneye gittim, çare olmadı. Daha sonra özel bir doktorun tavsiyesi üzerine İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesine başvurdum. 10 gün hastanede yattıktan sonra işyerine gidildi ölçümler yapıldı ve hastaneden tarafıma, Sağlık Kurulundan "mesleki bronşal asthma" dır diye rapor verildi. Bu raporda ayrıca meslek hastalığı maluliyet bırakmamıştır diye bir karar maddesi de geçiyor. Karar kısmında son olarak "Poliüratan gibi hammaddelerin bulunmadığı ortamda çaışmasında bir sakınca yoktur" deniliyor.
Daha evvel başka bir işyerinde çalışmadım. Önceden böyle bir astım yada benzeri bir hastalığımda yoktu. Zaten işyerine gitmediğim günler gayet iyi oluyordum.
Durumu işyerine açıkladığımda boyahane kısmında çalışabileceğimi söylediler. Fakat oraya da bu imal edilen tabanlar gelip boyanıyordu.
Başkada çalışa bileceğim bölüm yoktu. Ben buradada çalışmamın sağlığıma zarar vereceği çalışmak istemediğimi söyledim. Bana yapılacak birşey olmadığını, beni kendilerinin çıkaramayacaklarını, benim istifa etmem gerektiğini söylediler. Ben yaşadıklarımdan sonra sağlığımı düşünerekten istifa ile ayrıldım. İstifa ilen ayrılanlar ne tür sosyal hak alıyorlarsa fabrikamdan aldım.
Meslek hastalığına yakalanan işçilerin işverene karşı maddi ve manevi tazminat davası açması gerekiryormuş.
Benim bu davayı açmam bana ne getirir. Böyle mahkeme olaylarına alışık olmadığımdan çekiniyorum açıkçası. Birtaraftan beni hasta ettikleri için hakkımı aramak istiyorum diğer taraftanda kaybedermiyim diye tereddütteyim. (Malum, zaten işsizim)
ÖĞRENMEK İSTEDİKLERİM:
1-) Kaybetme ihtimalim varmı ve kaybedersem ne olur?
2-) Açacağım maddi manevi tazminat davasında, benim durumumda olan biri için maddi tazminatın alt ve üst sınırı nedir, ne olmalıdır?
LÜTFEN BU KONUDA, ÖZELLİKLEDE TECRÜBELERİ OLAN AVUKATLARIMIZ
BANA YARDIM ETSİNLER.
SAYGILARIMLA |
avukathuseyin |
merhaba
DAVACI, MESLEK HASTALIĞI NEDENİYLE MESLEKTE KAZANMA GÜÇ KAYBINA UĞRADIĞINI BELİRTEREK MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT İSTEMİNDE BULUNMUŞ OLUP; BU DAVALARDA TAZMİNATA HÜKMEDİLEBİLMESİ İÇİN; DAVACIDA OLUŞAN HASTALIĞIN; YAPMIŞ OLDUĞU MESLEKİ FAALİYETTEN KAYNAKLANMASI GEREKMEKTEDİR.
MESLEK HASTALIĞI SONUCU MALULİYETTEN DOĞAN MADDİ TAZMİNATIN ÖDETİLMESİ DAVASINDA, DAVACININ İÇERİSİNDE BULUNDUĞU KOŞULLAR DİKKATE ALINARAK, MESLEKİ VE TİCARİ KURULUŞLARDAN DA GÖRÜŞ ALMAK SURETİYLE, DİNLENME SÜRECİNDE, KAÇ GÜN İŞ BULUP ÇALIŞACAĞI SAPTANARAK BU SÜREYE ASGARİ ÜCRET UYGULANARAK GERÇEK ZARAR HESAPLANMALIDIR.
Yukarda gecen yargıtay kanunlarından da anlasılacagı üzerine tazminat davası acabilirsiniz.
|
Av.Abbas Bilgili |
Meslek hastalığına yakalanan işçinin maddi ve manevi tazminat davası açması gerekir. Ancak, bu davalar uzun süren davalardır. Yaklaşık 3 yıldan önce sonuçlanabileceğini zannetmiyorum. Maddi tazminatın hesabında;
1) İşyerindeki ücretiniz,
2) Yaşınız,
3) İş görme kaybınız,
4) Meslek hastalığına yakalanmaktaki sizin ve işverenin kusur oranı (bilirkişi beliriliyor),
5) SSK'nın bu hastalıktan dolayı size bağladığı gelir vs. gibi unsurların önemli rolü vardır. Bu verilere göre mahkemeler hesaplamayı uzman bilirkişilere yaptırmaktadırlar. Maddi tazminatı kısmi açıp, bilirkişi raporuna göre sonradan ıslah yoluyla yükseltebilisiniz. Manevi tazminatın hesabı ve formülü yoktur. Miktarını hakim takdir eder. Islah yoluyla değişitirilemez. Bu davayı iş hukukunu iyi bilen bir avukatla yürütmenizi öneririm. Selamlar.
|
Bugünün tarihi: 03/05/2025 08:57:12 |