Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
500 saat fazla mesai yapmak zorunda bırakılmak...
ulash merhaba yardım edeceklere teşekkürler,şu an bir bankada çalışıyorum artık bankacılığın yoğunluğuna dayanamıyorum ve istifa etmek istiyorum. 1) yılda ortalama 500 saat fazla mesai yaptırılıyorum,bu saatler ücret bordromda belli zaten.fazla mesai için rızam alındığını hatırlamıyorum ki eğer imzaladığım sözleşme de bir yerlere sıkıştırmışlar ise de yaptığım fazla mesainin yıllık 270 saatten çok olması, haklı nedenden dolayı istifamı gerektirir mi? 2) çalıştığım şube çok eksik bir personelle çalışıyor.bu da yüksek para riski taşıyan bir görevde,güvensiz bir ortamda çalışmama,daha çok yıpranmama,3-4 kişinin yapması gereken işi yüklenmeme neden oluyor,bu istifaya neden olabilecek haklı bir neden midir? 3) şube müdürünün istifamı kabul etmeyeceğini beni oyalayacağını düşünüyorum, ben ise yasal tüm haklarımı alarak ayrılmak istiyorum,sizce istifamı hangi yolla bildirmeliyim,noter mi? 4) dava edeceğim kurumun büyük bir kurum olması iyi avukatlara sahip olması bu haklarımı alamamama neden olabilir mi? son olarak bana avukat gerekli,haklarımı elde edebileceğime inanan bana yardımcı olabilecek avukat arkadaşlar : ula_sh@hotmail.com adresine yazabilirler.
ANTALYA 4857 sayılı İş Kanunu#8217;na göre çalışma saatleri haftada 45 saat olup, işçinin rızası (kabulü) ile yılda 90 günden fazla olmamak şartıyla günde 3 saate kadar fazla mesai yapılabilir. Günlük 3 saate kadar olan çalışmalara #8216;fazla mesai#8217; denir, bunu aşanlara ise #8216;angarya#8217; adı verilir. Fazla mesai zorunlu değildir ve işçi istemez ise fazla mesaiye kalmak zorunda bırakılamaz. İşveren, fazla aylık çalışma ücreti ile mesai ücretini takip eden ayın 20#8217;sine kadar ödemez ise sizin de 4857 sayılı kanunun 24#8217;üncü maddesinin (II) bendi gereğince işi haklı sebeple bırakma hakkınız doğar,
ulash aslında benim amacım gayet açık,çalıştığım 3 yıl boyunca çok ezildim,çok yoruldum yine bu sebeplerden dolayı istifa etmek istiyorum fakat tazminatımı da almak istiyorum.
avukathuseyin Fazla saatlerle çalışmak için işçinin onayının alınması gerekir. Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda ikiyüzyetmiş saatten fazla olamaz. iyi günler
ozgulekmekci Fazla saatlerde çalışma için işçinin onayının alınması şarttır.Eğer ki siz yazılı olarak böyle bir onay vermediyseniz( ki vermiş olsanız dahi fazla çalışma süresinin toplamı yılda 270 saatten fazla olamaz) sizi çalıştıramazlar. Bence burda önemli olan sizin bu fazla çalışma zamanlarınızı ispatlayacak dökümanlara sahip olup olmadığınızdır.Eğerki bunu ispatlayabilirseniz ,açacağınız davada kazanma ihtimalinizin yüksek olduğunu düşünüyorum.Çünkü yaptığınız iş sözleşmesinde çalışma koşullarının gerçeğe uygun olmayan bilgiler ve sözler söyleyerek sizi yanılttığını ispatlamış olursunuz ki buda işçinin haklı nedenlerle söleşmesini fesih hakklarındandır.
ulash ilginize alakanıza gerçekten çok teşekkür ederim,nasıl bir ortamda çalıştığımızı bankacı arkadaşlarım varsa anlayacaktır zaten. fazla çalıştığımı ispatlayacak dökümanlara sahibim, her maaş bordromda aylık ortalama 40 saat fazla mesai yaptığım yazılı ve bunun ücreti tarafıma ödeniyor, ayrıca şube idarecisinin fazla mesailerimizi tespit ederek insan kaynaklarına gönderdiği formlarıda temin edebilirim. peki kıdem tazminatımı almak için dava açmak niyetinde olduğum için istifa yöntemimin noter kanalıyla ihbar etmek olması gerekli mi?
ulash yani istifa ettiğimi noter kanalıyla çalıştığım şube müdürlüğüne bildirip,4857 sayılı kanunun ilgili maddesi uyarınca istifa ettiğimi dolayısıyla hakettiğim kıdem tazminatının tarafıma ödenmesini ihtar ettiğimde bankanın buna uyması gerektiğini düşünüyorum, tazminatımı yatırmayı reddettikleri ve dava sürecine girdiğimizde de bu ihtarın işe yarayacağını düşünüyorum,ayrıca forumda bazı arkadaşlarımız istifa dilekçelerinin bir nüshasını bölge çalışma müdürlüklerine gönderdiklerini söylüyorlar,bunun akıbeti hakkında bilgi verirseniz sevinirim..
Av.Fırat Bayındır Ayrılmayı kafanıza koymuşunuz anlaşılan ancak bu süreçte yapacağınız bir hata, tazminatlarınızı alamamanıza neden olabilir. Eğer ayrılma konusunda ciddi iseniz bir avukattan yardım almanızı öneririm.
ulash fırat bey ben ciddiyim tabiki,davamda haklı olduğum ve kazanacağıma olan inancım çok büyük,kimden yardım alabilirim,herhangi bir avukat olabilir mi,yoksa bu zor bir konudur ve işinin ehline vermek gerekir görüşünde misiniz?
Av.Abbas Bilgili Anladığım kadarı ile, size rızanız dışında fazla mesai yaptırılıyor, bunların toplamı ise yıllık yasal sınır olan 270 saatin üzerindedir. Ancak size ödenen fazla mesai ücreti 270 saatle sınırlı mı, yoksa 270 saatin üstündekini de ödüyorlar mı? Aşağıdaki ihtimallere göre durumunuzu değerlendirmenizi öneririm; 1) Yıllık limit olan 270 saatin üstündekini de ödüyor iseler, istifa etmek konusunda daha dikkatli ve temkinli olun derim. Sayın Ekmekçi'nin de belirttiği gibi 270 saatin üstünde çalıştırmak yasal değil, ancak yine de tazminatı riske sokmamak için, yapılan fazla mesaiye bundan böyle rızanız olmadığını belirten bir dilekçe verin, yine aynı tempo ile çalıştırmaya devam ederse haklı duruma düşersiniz ve haklı sebeple isitfa edebilirsiniz. 2) Ücret bordronuzda 270 saatle sınırlı olacak şekilde fazla mesai ücreti ödeniyor ise, bordroda gösterilen saatten daha fazla mesai yaptığınızı ancak belge ile kanıtlayabilirseniz haklı duruma geçersiniz. Çünkü bugüne kadar bordroda gösterilene itiraz etmeyerek kabul etmişsiniz. usul hukukunda "belgeye karşı belge" ilkesi geçerli olduğundan, bordrodaki fazla mesai miktarından daha fazlasının olduğu konusunda belge göstermeniz gerekir. Bu belge işe giriş çıkışta imzaladığınız saatleri de gösteren devam cetveli, fazla mesai puantajı, bilgisayar kayıtları vs. olabilir. Bu konuda tanık geçerli değildir. Durumu belge ile kanıtlayabilecek durumda iseniz İş Yasası, md. 24/II'ye istinaden istifa edip kıdem tazminatını isteyebilirsiniz. Belgeniz yoksa istifa etmenizi önermem, zira kıdem tazminatınız riske girer. Bu durumda da yine 270 saatin altında da olsa fazla mesai yapmak istemediğinizi, onay vermediğinizi içeren bir dilekçe vererek, işverenin tavrını beklemekte yarar var. Onay vermemenize rağmen fazla mesai yaptırılırsa hakli sebeple ayırlabilisiniz. Selamlar.
ulash teşekkür ederim abbas bey, doğru rızam dışında fazla mesai yaptırılıyor,ortalama ayda 40 saat yaptırılıyor,bu da yıllık 400-500 saat arası demektir,aslında bu rakam kayda geçendir sadece,çünkü banka şube çalışanları bilirler ki iş yerine giriş saati belli fakat çıkış saati belli değildir:) saat 9 veya 10 olabilir bu hiç farketmez. bana yazılan,yani bordroda görünen ve tarafıma ücreti ödenen 40 saat aslında hakettiğim değil sadece işverence uygun görülen,gönlünden kopan rakamdır tabiri caizse,rızam dışındadır,yasaların koyduğu sınırın üzerindedir fakat ücreti ödenmektedir. abbas bey aslında benim işyerimden olan şikayetim aşırı yoğunluk,3 kişilik bir kadronun yapması gereken işin tarafıma yaptırılması,üstelik bankacılık gibi riskli bir işte çalışıyorsunuz ve üstelik riskler gerçekleştiğinde de cebinizden ödüyorsunuz,maaşınızdan kesiliyor (kasa açığı durumunda mesela). şartların düzeleceğini beklemiyorum ve bu şartlarda daha fazla çalışmak istemiyorum. istifa etmişken kıdem tazminatımı da almak istiyorum bu kadar emeğe karşılık,herkes ister. ama önemli olan bunu kanunlar önünde savunmak,anlatmak sanırım. çalışmaya başladığımda bulunduğum şubede yaklaşık 15 kişi vardı, şu an 8,işlerin yoğunluğunda bir azalış ise söz konusu değil. bunuda,yani şube personel sayısındaki sürekli azalma yönündeki değişimi,ispat edebilirim mesela, fazla mesai konusu dışında. ayrıca fazla mesaiye rızam olmadığını belirtmem herhangi bir şekle tabimi? şube müdürüme dilekçe verebilirim ama işleme koymaz eminim ve beni işten atmak için bir şeyler aramaya koyulur. noterden insan kaynakları departmanına göndertmem mi gerekir?
ulash görüş yazan herkese çok ama çok teşekkürler..her şey gönlünüzce olsun.
Av.Abbas Bilgili İşin yoğunluğu ve ağırlığı biraz soyut ve izafi (göreceli) iddialar olduğundan, sırf bu nedenle istifa etmek (kıdem tazminatınız açısından) sizi sıkıntıya sokar diye düşünüyorum. Daha somut bir haklı sebep oluşturmanız gerekir. Bu da, fazla mesai yapmayı kabul etmediğinizi işverene bildirmek ve işverenin de buna rağmen sizi fazla mesaiye zorlaması halinde bu gerekçe ile isitfa etmeniz şeklinde olabilir. Bu konudaki tüm belgelerden henüz işyerinde iken birer örnek (fotokopi) almanızda yarar var. Dilekçenizin işleme konulmayacağı düşüncesinde iseniz bunu ileride ispatı kolay yolla yapmanızda yarar var. En sağlamı noter aracılığı ile göndermektir. hem tebligat sorunu olmaz ve hem de bir nüshası zaten noter tarafından tasdiklenip size verilir. Böyle bir dilekçe verdiniz diye işinize son verilirse bu da sizin için bir fırsat olabilir. Çünkü yasal anlamda hak arama dilekçesi işinize son vermenin gerekçesi olamaz. Umarım olaylar beklediğiniz gibi gelişir. Selamlar.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Velayet hakkı] Wmic Windows Activation Key and windows 7 ultimate activation tool 
  • 03.05.2025 09:36
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 11:15:45