 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
belirsiz süreli iş sözleşmesi |
fly away |
yeni çıkan iş yasasına göre eski işçilerimizle 2 ay içersinde belirsiz süreli iş sözleşmelerini imzalamamız gerekiyormuş.acaba bu sözleşmelerde göstereceğimiz sözleşme başlangıç tarihi işçinin işe girdiği tarih mi olacak? birde ücret satırındabelirteceğimiz ücret işçinin girdiği tarihteki ücreti mi olacak?
açıkçası şekil konusunda biraz zorluk yaşıyoruz.sözleşmenin ilk kısmını işe giriş tarihi ve o tarihteki ücret bazında hazırladık.imzalanma tarihini ise 2005 haziran olarak yazdık.
görüşleriniz ve yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
|
zekayi |
İŞ KANUNU
MADDE 8.- İş sözleşmesi, bir tarafın (işçi) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın (işveren) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir. İş sözleşmesi, Kanunda aksi belirtilmedikçe, özel bir şekle tabi değildir.
Süresi bir yıl ve daha fazla olan iş sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunludur. Bu belgeler damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır.
Yazılı sözleşme yapılmayan hallerde işveren işçiye en geç iki ay içinde genel ve özel çalışma koşullarını, günlük ya da haftalık çalışma süresini, temel ücreti ve varsa ücret eklerini, ücret ödeme dönemini, süresi belirli ise sözleşmenin süresini, fesih halinde tarafların uymak zorunda oldukları hükümleri gösteren yazılı bir belge vermekle yükümlüdür. Süresi bir ayı geçmeyen belirli süreli iş sözleşmelerinde bu fıkra hükmü uygulanmaz. İş sözleşmesi iki aylık süre dolmadan sona ermiş ise, bu bilgilerin en geç sona erme tarihinde işçiye yazılı olarak verilmesi zorunludur.
|
Av.Abbas Bilgili |
Sözleşmeler; kanuna, ahlaka ve adaba aykırı olmamak koşuluyla iki tarafın özgür iradesi ile hazırlanır ve imzalanır. Ancak, iş sözleşmelerinin düzenlenmesinde, işverenin daha güçlü olması nedeniyle işverence hazırlanmış sözleşmelerin işçilere imzalatıldığı (dayatıldığı) yaygın bir uygulamadır. Umarım siz öyle düşünmüyorsunuz.
İş Yasası'nın 8. maddesinden yararlanarak, işçinin de kabul edebileceği, onu mağdur etmeyen bir metin hazırlamanız mümkündür. Yeni hazırlayacağınız sözleşmeye yeni tarih (düzenleme tarihi) koymanız doğru olanıdır. Ancak bu işçi daha önceden de çalıştığı için, sözleşmeye işçinin daha önceki çalıştığı dönemin tarihlerini de belirterek, o döneme ilişikin haklarının saklı olduğuna dair bir madde ilave edebilirsiniz. Geçmiş dönem ücreti geçmiş dönemi ilgilendirdiği için, sözleşmenin yürürlük tarihinden itibaren geçerli olacak ücreti de yeni ücret olarak belirtmenizde yarar var. Her iki tarafı da mağdur etmeyen, hak ve menfaat dengesini gözeten bir metin hazırlamanız dileği ile selamlar. |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:08:42 |