kefil olduğum birinden banka hesabıma el kondu |
Tufan Çağdaş |
İyi geceler,
Öncelikle kısaca konuyu anlatayım.Ben birine kredi alırken kefil olmuştum.İlgili kişi krediyi ödemediğinden dolayı icralık oldu ve daha sonra banka ile protokol imzalayıp eşit taksitler halinde ödeyeceğini beyan etti.Etti fakat genede ödemedi.Geçen gün banka hesabımdan para çekmek istediğimde bankadaki hesabımın bloke olduğunu yani dondurulduğunun öğrendim.
İlgili kişinin toplam borcu 700-800 ytl kadar ama benim bankamda ki param daha çok.Sizce bu yasal bir durummu ; yani bankamdaki paranın içinden 700-800 ytl.yi dondurmaları gerekmiyormu ?
İlgili bankanın avukatı ile görüştüğümde bana "89/1 madde gereğince hesaplarınıza el konmuştur" ifadesini kullandı.Bu 89/1 maddesi ne demektir araştırdım fakat bulamadım.
Kendi avukatıma sorduğumda ise böyle bir kanunun olmadığını daha doğrusu,ne kadar borç var ise o kadarlık kısma el konulur dedi.
+ bankanın avukatı başka bir şey daha ifade etti ona çok şaşırdım.Bu borcun ödenmediği takdirde bankadaki bütün paramın hesabımdan alınarak iade edilmeyeceğini bilmemizi istiyormuş.Bu nasıl bir durum anlamadım.1 liralık borç için,nasıl benim hesabımda ki 5 lirayı alabiliyorlar acaba ?
Durumlar böyle ve gerçekten bu konu hakkında çok acil bilgi almak zorundayım.Bana bu konu hakkında (bilgisi olanlar) cevap yazarsa çok sevinirim.
Tekrar iyi geceler.
Kolay gelsin. |
Av.Tayfun Eyilik |
Tufan bey; banka avukatının bahsettiği kanun hükmü ile söylediği şeyler birbirinden farklı olan şeylerdir.
kefil olduğunuz borç hakkında asıl borçlu ile birlikte sizin hakkınızda da icra takibi yapılmış ve kesinleşmiş olmalıdır ki (veya ihtiyati haciz kararı alınmış ) sizin banka hesaplarınıza icra iflas yasasının 89. maddesine göre haciz konulabilsin. Zaten 89 madde haczi düzenlemektedir. Banka avukatının dediği gibi bu bir el koyma değil hacizdir. haciz tutarıda icra takibine konu borç ve ferileri kadardır.
Bu ana kadar sizin söylediklerinizden hakkınızda bir icra takibi yapılıp yapılmadığı konusunda bilgi sahibi olup olmadığınız bilgi sahibi iseniz ne yaptığınız anlaşılmıyor.
haczi uygulayan icra dairesinden dosyanızı inceleyerek haciz tutarını taşkın haciz var ise taşan kısmın kaldırılmasını talep edebilir. talebinizin reddi halinde icra tetkik mercinde şikayet yolu ile taşan haczi kaldırabilirsiniz.
ancak banka avukatının bahsettiği konu başka bir konudur. sizin kefil olarak imzaladığının kredi sözleşmesinde büyük bir olasılık ile bir takim özel hükümler nedeni ile banka hesabınıza onların değimi ile bloke uygulamıştır.
bu özel hükümler ise bankadan olan hesaplarınızın kefil olduğunuz borç için rehin verilmesine muvafakat vermişsinizdir.
böyle özel hükümler olmasa bile gerek borçlar yasasındaki takas mahsup haklarını gerekse hapis haklarını banka kullanabilmektedir.
elbette bunun sınırı borç ve ferilerinin toplamı kadardır.
sonuç olarak tufan bey kendi dişinizi kendiniz çekmekten vazgeçin bir dişçiye gidin |
Tufan Çağdaş |
Yardımlarınızdan ve verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim.
Kolay gelsin. |