Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
İŞE İADE TAZMİNATI EKSİK ÖDEME
seren işveren işe iade almadı ve belirlenen 4 + 4 ücret tutarındaki tazminatımı ödedi ama daha önceden ödedikleri ihbar tazminatımı düşüp ödediler.Ne yapmam gerekiyor? Ayrıca diğer almam gereken parasal haklar nelerdir? Bilgi vermenizi rica ederim.
Av.Abbas Bilgili İşveren sizi işe başlatmayıp 4 aylık ücret ve 4 aylık ücret tutarındaki tazminatınızı ödeme yolunu seçerse, daha önce almış olduğunuz tazminatı geri alamaz, yani mahsup işlemi yapamaz. Sizi işe başlatmış olsa idi mahsup işlemi yapabilirdi. Yasa böyle olunca işverenin yapmış olduğu uygulamanın yanlış olduğu açıktır. Bu durumda sizden mahsup yoluyla geri alınan tazminatınızı geri almanız gerekir. Ayrıca iş akdinin feshinden itibaren 4 aylık sürede işyerinde ücretlere bir zam yapılmış ise bu zammın 4 aylık farkını, bu zammın ihbar tazminatına olan yansımasını, 4 aylık sürenin kıdeminize eklenmesi gerektiğinden 4 aylık süreye tekabül eden kıdem tazminatı farkını, 4 aylık süre size yeni bir senelik izin hakkı kazandırıyor ise senelik izin ücretini isteyebilirsiniz. Ayrıca 4 aylık sürenin SSK pirimlerinin işverence SSK'ya yatırılması gerekir. Yatırmıyorsa durumu SSK'ya siz bildirin. Selamlar.
seren Vemiş olduğunuz cevap için teşekkür ederim.Açmam gereken davayı iş mahkemesinde tazminat davası olarak mı açacağım? Bundan sonra izlemem gereken prosedür nedir?
Nilgül Saraç eksik kalan alacağınız için mahkemeye başvurmanıza gerek yok. işe iade edilmediğniz için işvereniniz alehine verilen 4+4 aylık tazminat kararından sonra alamadığınız tazminat ve ücret için yetkili icra dairesinde İLAMSIZ İCRA TAKİBİ yapabilirsiniz.
seren Bu konularda çok bilgili değilim ama işe iade tazminatlarıyla ilgili ilamsız takip yapılabileceği konusunda yargıtay kararı var diye duymuştum. yanılıyormuyum?
Nilgül Saraç .......................................................................................................
Av.Fırat Bayındır işe iade kararları ilamlı takip konusu edilemez( yargı masrafları ve avukatlık ücreti hariç) İşe iade kararı bir tespit hükmünde olup,işe iade edilmediği takdirde ödenmesi gereken ücret ve tazminatlar eda hükmü içermediği gibi 4857 sayılı yasanın 21. maddesindeki koşulların oluşup oluşmadığının değerlendirilmesi de yargılamayı gerektirir. Bu nedenle yapılacak iş, ya ilamsız takip yapmak ya da alacak davası açmak olacaktır.
Nilgül Saraç Sayın Seren aklınızı karıştırmak istemediğimden Sayın Fırat Bayındır'ın açıklaması doğrultusunda iletilemi değiştirdim; fakat bu defa da benim aklım karıştı[:I] İşçinin 4-8 ayılık tazminata hak kazanabilmesi işverenin işçiyi işe başlatmama koşuluna bağlıdır.Mahkemede sadece işe iade kararı olmaksızın sadece tazminata hükmedemez. İşçi işe iade için süresinde başvurmuş ve işverende işçiyi işe almamış, mahkemede TAZMİNATA HÜKMEDİP işveren de bunu ödemezse bu halde işçi ilamlı icra yoluna başvuramaz mı? ilamlı icra, konusu para veya paradan başka birşey olan konularda yapılan takip usulüdür
Av.Fırat Bayındır YARGITAY 12.H.D. 24.05.2004- 2004/8995-13066 E.K. İcra takibinn dayanağı olan ilamın hüküm fıkrasının incelenmesinde; yargılama gideri ve avukatlık ücreti dışındaki kısımların EDA HÜKMÜNÜ İÇERMEDİĞİ anlaşılmıştır. ( gerçekten de işe iade kararlarında, feshin geçersizliğine,davacının işe iadesine, süresi içinde davacının müracaatına rağmen süresi içinde işe başlatılmama halinde çalışılmayan süreye ait 4 aylık ücret ve diğer haklarınının ve 4 aylık ücreti turarındaki tazminatın davacıya ödenmesine şeklinde karar verilmekte ve kararda MİKTAR BELİRTİLMEMEKTEDİR. f.b notu) Dayanak ilam "tespit" niteliğindedir.Olayda 4857 sayılıK.21.maddesindeki koşulların oluşup oluşmadığının değerlendirilmesi yargılamayı gerektirmekte olup ( yani işçinin işe başlamak için müracaatı ve işverenin de süresinde işe başlatmadığı olguları f.b) İLAMLI TAKİP YAPILAMAZ.
Av.Abbas Bilgili Sayın Saraç; İşe iade davalarının doğurduğu en önemli sorunlardan birisi, ilamlı icraya konulamadığı için konuyu bitirememesi ve yeniden itirazın iptali veya alacak davası açılmasına yol açmasıdır. Bu davalar 2003 yılında ilk defa karara bağlandığında ilamlı mı yoksa ilamsız mı icraya konulacağı konusunda büyük bir tereddüt ve kargaşa yaşandı. Bu kargaşa ortamında, icra müdürlüklerinin de konuyu çok iyi bilmemeleri nedeniyle zaman zaman ilamlı olarak da icraya konduğu görüldü. Konuyu bilen muhataplar itiraz etti, bilmeyenler ise sonucuna katlandı. Ancak, Yargıtay'ın icra işlerine bakan dairesi (12. Hukuk Dairesi) bu konuda vermiş olduğu kararlarla bu kargaşaya son verdi. Sayın Fırat Bayındır'ın belirttiği nedenlerden dolayı, işe başlatılmayan işçinin alacağı 4-8 aylık tazminat ve 4 aylık ücret için ilamlı değil, ilamsız icra yapılacak. Bu konuda son zamanlarda verilmiş bir hayli karar var. İlamsız takibe yapılan itiraz sonunda itirazın iptali davası açılıp "takibin devamına" kararını almak gerekir. Ya da işe başlatılmayan işçi bu kon uda doğrudan alacak davası açarak, davayı kazanıp ilmalı takip yapması gerekir. Selamlar.
Nilgül Saraç Sayın Abbas Bilgili ve Av.Fırat Bayındır cevaplarınız için teşekkür ederim. Bu iletiler benim için çok önemli birer bilgi kaynağı oldu.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 08:57:22