Emrah Yavuzcan |
KMK
Madde 18 - Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.
Bu kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Sükna,) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır;bu borçları yerine getirmeyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur.
Madde 20 - Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir. Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde on hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.
Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan, kişinin, kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır.
TMK
Madde 2- Herkes haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymak zorundadır.
Fakat mülkiyet hakkı temel haklardan biridir. Bir kişinin mülkiyet hakkının elinden alınması için olağanüstü bir durum gerekir. Ör:Kamulaştırma Bu yüzden daire sahibinin evden tahliye edilmesi zor bir olasılıktır.
MK.730 a bakarsak, 3 tane davanın öngörüldüğünü görürüz.
Eski hale getirme
Tazminat
Tehlikenin giderilmesi
Bu yüzden malik, komşuluk hukukuna aykırı davranışları dolayısıyla MK.730 dolayısıyla sorumlu olur. Mülkiyet hakkına ise dokunulmaz.
Aidat konusuna gelince, açacağınız dava ile, belirtildiği üzere faiziyle birlikte aidatları alabilirsiniz. Fakat belirttiğiniz üzere defter eksikliği dolayısıyla mahkeme önünde haklı çıkıyorsa, yapabileceğiniz bir şey yoktur. |