Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
maaş haczi
bezgin Sitedeki kanunlar bölümünde 2004 sayılı icra iflas kanununu incelediğimde 83, md. tekaüt (emekli) maaşlarınında haczedilebileceğini gördüm. Bu kanun halen geçerlimi? teşekkür ederim.
Başak Şahin Evet bu madde hala geçerlidir,zaten normal maaşla emekli maaşı arasında bir fark bulunmamaktadır.Bir icra durumu söz konusu olduğunda maaşın 1/3 ü haczedilir ve düzenli olarak kesilir.
Av.Tayfun Eyilik ssk dan alınan emekli maaşlarına haciz uygulanamaz
bezgin Tayfun bey. bilginiz için teşekkür ederim. Fakat anlamadığım ssk dan alınan maaşın neden ve hangi kanun maddesi ile haczedilemeyeceği. İcra iflas kanununun 83. md. sinde tekaüt maaşlarının haczedilebileceği, ssk, bağkur, emekli sandığı vs. gibi bir ayrım yoktur.
yyln 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun 121. maddesinde, emekli maaşlarına (gelir, aylık) hangi hallerde haciz uygulanabileceği açıklanmıştır.
quote:
Madde 121- Bu kanun gereğince bağlanacak gelir veya aylıklar ve sağlanacak yardımlar, nafaka borçları dışında haciz veya başkasına devir ve temlik edilemez. (Ek: 29.07.2003 - 4958 / 47 md . Y.T. 06.08.2003) Ancak, yanlış ve yersiz ödendiği anlaşılan her türlü gelir, aylık ve sigorta yardımları 84 üncü maddenin son fıkrası saklı kalmak kaydıyla, ilgililerin sonraki her çeşit istihkaklarından kesilmek suretiyle geri alınır. Kurumun genel hükümlere göre takip hakkı saklıdır.
bezgin sayın yyln. bilgileriniz için teşekkür ederim. Fakat bu durum anayasanın eşitlik ilkesine aykırı değilmidir? Neden bağkur, emekli sandığı vs. maaşlarına haciz işlemi uygulanırken ssk için haciz uygulanamıyor?
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 07:07:37