kadri |
İyi günler,yaklaşık 1/10 unun mirascısı olduğum taşınmaz(bina) benim ilgilenemediğim bir dönemde,diğer hissedarların da kayıp olması nedeniyle bir süredir kayyım tarafından yönetilmekteydi.Ben durumdan haberdar olup mahkeme kararıyla hissem üzerindeki kayyımlığı kaldırttım.Kayyım yönetimindeki sürede bina tamir edilmek şartıyla kiraya verilmiş.Kira sözleşmesine özel şartlar bölümü eklenmiş.
1-Kira süresi 01/02/2002 den 01/02/2005 e kadar 3yıldır.
2-Sözleşme bitiminde taşınmazın kayyımla idaresi sürdüğü takdirde tebligat yapılmaksızın 1 yıl daha uzar.
3-Taşınmaz mal onarım masraflarına karşılık kiracı taşınmazda 3yıl süreyle kiracı olarak kalacaktır.Sözleşme şartlarına ve ilgili mevzuata uygun olarak onarım yapıldığı takdide kiralama yenilenecektir.
4-Sözleşmenin düzenlendiği veya yenilendiği tarihten sonra kayyımlık kalkarsa,kararın kesinleşmesini takip eden ayın sonunda sözleşme sona erer.
Ancak yeni malik fesh edilen sözleşmedeki kiracıya öncelik hakkı tanır.Tanımaması halinde kiracının 3.maddedeki onarım süresinden kullanmadığı aylar için onarım bedellerini kanuni faizi ile talep etme hakkı vardır.
İlk 3 yılın sonunda,kiracı tarihi eser niteliğindeki bu binada restorasyon yaptığı için 2 ve 3.maddeler uyarınca sözleşmesi 1 yıl uzamış.Kayyımlık kararının kesinleşme tarihi 16/4/2005 fakat kayyıma tebliği temmuz 2005tir.Dolayısıyla sözleşme sona ermiş olmaktadır.
-Bu durumda ben bu kiracıya öncelik tanımazsam benden onarım masrafı talep edebilir mi?
-Kayyımın gösterdiği herhangi bir kiracıyı yada kira bedelini kabule zorunlumuyum?Ya da kendi hissem için farklı kira isteyebilirmiyim?
-Kira ve kiracı konusunda kayyımla hemfikir olursak sözleşmeyi birlikte mi yapmamız gerekir?
Cevap alabilirsem müteşekkir olurum.
Saygılar
|