Hukuki.NET


04/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
TAZMİNAT
ghostt Yaklaşık 2 yıldır bir işyerinde çalışmaktayım , Ayın sonunda iş yerimiz kapanacak. İşveren zarar ettiğini oyüzden işi bıraktığını söyleyerek Tazminatımızı vermek istemiyor. (Çalıştığım Yay-sat Baş bayii ) bu durumda işyerinin zarar etmesi tazminat vermemesine neden midir ? Bana İşsizlik maaşı alabileceğimi ancak Tazminat veremeyeceğini söyledi. Şu an çalışıyoruz , İşveren tazminatımı vermezse ne kadar süre için de , nereye başvurmam gerekir. İlginize şimdiden teşekkür ederim.
Nilgül Saraç Bir ay içinde aynı gün veya farklı günlerde 20-100 arası işçi çalışan işyerinde en az 10 işçinin, (b) 101-300 arası işçi çalışan işyerinde en az yüzde on oranında işçinin, (c) 301 işçiden fazla çalışan işyerinde ise en az 30 işçinin işten çıkarılması toplu çıkarma sayılacaktır. "İşveren, ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri sonucu toplu işçi çıkarmak istediğinde, durumu, en az otuz gün önceden, işyeri sendika temsilcilerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı' nın ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumu' na bildirecektir. Toplu işçi çıkarmak isteyen işveren, yukarıda belirtilen bildirimlerinde, (a) işçi çıkarmanın nedenlerini, (b) çıkarmadan etkilenecek işçi sayısını ve grupları, (c) işe son verme işlemlerinin hangi zaman dilimi içinde gerçekleşeceğini belirtmek zorundadır. İşçilere yapılacak fesih bildirimleri, işverenin toplu işçi çıkarma bildirimini bölge müdürlüğüne yapmasından otuz gün sonra hüküm doğuracaktır(bu süreye ilşkin tüm hakalr talep edilebilecektir) Toplu işçi çıkarma hükümlerine aykırılık Eğer işyeri, faaliyetine son vermek suretiyle ve tümüyle kapatılacaksa durum sadece otuz gün öncesinden ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş kurumuna bildirilecektir. Bu bildirim işyerinde de işçilere ilan yolu ile duyurulacaktır. Toplu işçi çıkarma işlemleri, maddede sayılan nedenler ile olacağı için bunlar hakkında iş güvencesi hükümlerinin uygulanmaması gerekecektir. Bu nedenler "geçerli neden"ler olarak değerlendirilecektir. Ancak, toplu işçi çıkarma için geçerli neden sayılabilecek bu nedenler, Yasanın iş güvencesi olarak tanımlanan 18, 19, 20 ve 21' nci maddelerinin uygulanmasını engellemek amacıyla kullanılamaz. Böyle bir durum olduğu ileri sürülerek, bu maddelerden yararlanmak yani iş güvencesi hükümlerinden yararlanmak için dava açılabilir. Geçerli nedene dayanarak toplu işçi çıakrmada işçiler şartların varlığı halinde kıdem tazminatına hak kazanırlar.
Av.Abbas Bilgili İşyeri gerçekten kapanıyor ise işe iade davası açmanızı önermem. Bir işverenin işyeri açması nasıl bir anayasal özgürlük ise kapatması da anayasal özgürlüktür. İşyeri kapatılmasında çok sınırlı olmak üzere işe iade davaları kazanılabilir. Ama, işyerinin kapanması haline bağlı olarak işten çıkarılmanız ihbar ve kıdem tazminatlarını ortadan kaldırmaz. İşyeri kapatıldıktan sonra ihbar ve kıdem tazminatı ve varsa başka alacaklarınız için (şayet ödenmemiş ise) alacak davası açar ve kazanırsınız. Bu tazminatlar için 10 yıllık zaman aşımı var. Yani süre probleminiz yok. Bildiğim kadarı ile işvereniniz iflas etmiş değil, çünkü aynı şirkete karşı bizim de davamız var ve faaliyetine devam ediyor. selamlar.
Av.Fırat Bayındır işveren,işyerini kapatacağım diyerek işçileri işten çıkardıktan sonra işine devam ederse? bu arada işe iade dava açma süresi de kaçarsa?
ghostt Öncelikle verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim. Çalıştığım işyeri Bayilik sistemi ile çalışan bir yer , yani yaysat'ın bölge baş bayisi. 13 kişi çalışıyoruz 4 kişi sigortalı işverenin amacı tazminat vermeden iş yerini kapatmak. En son görüşmemizde İşsizlik maaşı alabileceğimizi fakat tazminat vermeye yanaşmıyor. Muhasebecimizle görüştüğümüzde tazminat vermesi gerektiğini söylüyor ( iflas için mahkeme kararı gerekiyormuş galiba , işverinimiz para kazanamadığını söylüyor ama bayilik sistemi satılan yayınlardan kar payı alınarak işliyor ) Bayiliği bıraktığında , başka bir kişi aynı bölgede bayilik yapacak. Benim öğrenmek istediğim tazminatlarımızı almak için neler yapmalıyız.
Av.Abbas Bilgili İşçi sayısı 30'dan az olduğu için işe iade davası söz konusu olamaz. İşyerinin kapanması işveren için geçerli fesih sebebi olmakla birlikte, işveren bu geçerli sebebi kullanarak iş güvencesi hükümlerini bertaraf edemez. Yani bazı durumlarda işyeri kapansa da işe iade olabilmektedir. Örneğin birden fazla işyerinden birinin kapanması durumunda işe iadeyi kazanmak mümkün olabilir. Sayın Bayındır'ın sorduğu soruda da işveren davranışı yasayı (29. maddeyi) kötüye kullanmaltır ve işyeri kapatma sebebi ile işçi çıkartıp faaliyete devam eden işveren için geçerli fesih sebebi oluşmamış demektir. İşveren tazminatlarınızı ödemez ise yasal yollara (icra takibi veya dava yolu) başvuracaksınız.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Velayet hakkı] Wmic Windows Activation Key and windows 7 ultimate activation tool 
  • 03.05.2025 09:36
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 04/05/2025 13:32:41