Şirketler tüketici sayılır mı? |
nesrin_ml |
Sayın forum yöneticileri,
Sizlere İzmir'den yazıyorum. Bir ltd şirketin ortağıyım. Şirket üzerine kayıtlı hususi bir otomobilimiz var. Bu otoyu %18 KDV ödeyerek aldık ve satarken de %1 KDV ile satabiliyoruz. Otoyla ilgili ayıplı mal sorunumuz var. Ancak oto şirket üzerine kayıtlı olduğu için tüketici sayılmaz mışız(İzmir Tüketici Hakem Heyetindeki konuyla fazlaca ilgili ve bilgili! memurun söylediğine göre). Bu konuda araç şirketin üzerine kayıtlı ancak ticari bir araç değil hususi oto. Bizler tüketici haklarından faydalanamıyor muyuz?
Bu konuda yanıt alabilirsem çok sevinirim. |
kulas |
ilgili ve bilgili memurun:) söylediği doğru. Ticari şirketlerin özel alanı yoktur dolayısıyla yaptıkları tüm muameleler ticari iş sayılmaktadır. Bir ticari şirket olarak tüketici haklarından yararlanmanız mümkün değildir. |
Av.Tayfun Eyilik |
ahaltunerin öteki başlığınıza cevabı
Sayın nesrin_ml,
4822 sayılı kanunla değişik 4077 sayılı tüketicinin korunması hakkındaki kanunun 2.maddesindeki tüketici tanımına uymayan bir durumda yani malı ticari veya mesleki amaçla kulanma halinde bu yasadan faydalanamazsınız.
Saygılarımla...
sayın uyemiz forumkurallarına göre mükerrer başlık acmanız yasaktır öteki iletiniz silinmiştir forum kurallarına riayet ediniz |
nesrin_ml |
Soruma yanıt verdiğiniz için teşekkür ederim. Ancak bu durumda bir adaletsizlik var. Biz aracı alırken %18 KDV ödedik ve araç ticari değil hususi oto tescilli olduğu için şirket olarak KDV indirimden faydalanamıyoruz. Eğer aracımız ticari olsaydı ödediğim kdv'yi devlette ödeyeceğim kdv'den düşecektim. Ayrıca yargıtay'ın şirketin tüketici sayılacağına dair bir kararı var.
Yani yasa tanımlamayı yapmış ancak, Açılımları gerçek yaşam deneyimleri üzerine kuruluyor diye düşünüyorum. Yine sizlerden öğrendiğim kadarıyla yasanın ne dediği önemli ancak ne demediği daha da önemli. İşte siz hukukcuların önemi ve değeri de burda. Zaten ben de yasayı okuyunca normal bir vatandaş olarak ne demek istediğini anlıyorum ancak ne demediğini anlayamıyorum. Bilgi, deneyim, beceri ve maharet burada.
Saygılarımla........... |
ahaltuner |
Sayın nesrin_ml,
Ben öceki cevabımda siz rabayı 4822 sayılı kanunla değişik 4077 sayılı tüketicinin korunması hakkındaki kanunun 2.maddesindeki tüketici tanımına uymayan bir durumda yani malı ticari veya mesleki amaçla kulanma halinde bu yasadan faydalanamazsınız demiştim.Eğer sizi bunun özel olarak kullnıldığını yani bu işletmede ticari amaçla kullnılmadığını belgelerseniz elbetteki şirketlerde tüketici sayılabilir.Zaten yasada tüketici gerçek veya tüzel kişiler diye belirtilmiş..
Saygılarımla.. |
nesrin_ml |
Sn. ahaltuner,
Yanıtınız için teşekkür ederim. Benim gözümde hukuk mantık ve adalet anlamlarına eşit. İzmir'de bir çok avukatla görüştüm, il hakem heyetinle görüştüm, mali müşavirimize sordum yanıt şirket olmamızdan mütevellit tüketici olamayacağımıza ilişkindi. Ancak mantık bunu anlamıyor. Çünkü ben aracımla bir tüketicinin yaptığından başka bir iş yapmıyorum. Araçla yük taşımıyorum, araç ticareti yapmıyorum v.b. Bu durumu devlette tanımış ve demişki ki senin aracın şirket üzerine kayıtlı ama hususi oto demiş. Biz sorunumuzu çözdük servis ayıplı malın ayıplarını giderdi. Ancak bu sorunla her zaman karşılaşabiliriz. Aracın ticari ya da mesleki amaçlarla edinilmediğine ilişkin taşıtlar vergi dairesinden bir belge alabilirim. Trafik tescildeki belgeler var. Onun dışında ne tür kanıtlar sunabilirim?
Bilgi alabilirsem çok sevinirim.
Saygılarımla......... |
ahaltuner |
Sayın nesrin_ml,
Yargıtay kararında kısaca;Şirketlerin TTY.'nın 18/1.maddesi uyarınca yasa gereği tacir sayıldıkları ve tacirin de işletme adına yaptığı işlerden dolayı tüketici sayılamayacağı,Tüketicinin Korunması Hakkındaki yasada belirtilen tüzel kişilikten dernek,vakıf, kooperatif benzeri kuruluşların anlaşılması gerektiği,Ticari işletme adına faturası kesilen aracın trafik belgesine Hususi Oto olarak yazılmasının bu aracın ticari olma özeliğini değiştirmeyeceği belirtilmekrtedir.
Siz sorununuzun giderildiğini belirmişsiniz.Ama bundan sonraki bu tür olaylarda genel hükümlerden faydalanarak aracınızdaki ayıpların giderilmesini sağlayabilirsiniz.
Saygılarımla..
|
Av.Tayfun Eyilik |
sayın nesrin bunda garip bir durum yok ilgili kanunla korunan tüketici olan normal vatandaştır. Şirketinize araba alıyorsunuz bu iş ticari bir iştir. Malda ayıp varsa ticaret yasası hükümlerine göre probleminizi çözmeniz gerekir.
Ticaret şirketlerinin bir tacir olduğu basiretli davranma zorunlulukları kanun gereğidir |