Ticari defterlerin yanmasi |
gmzbagci |
Isyerinde cikan yanginda Ticari defterler yandi. Yangin icin sulh mahkemesinde tespit yapildi. Simdi defterlerin ziyaını Ticaret Mahkemesine bildirmem mi gerekli? Suresi var mi? |
Av.Tayfun Eyilik |
III - SAKLAMA MÜDDETİ
MADDE 68 - Defter tutmak mecburiyetinde bulunan kimse ve işletmeye devam eden halefleri defterleri son kayıt tarihinden ve saklanması mecburi olan diğer hesap ve kâğıtları tarihlerinden itibaren on yıl geçinceye kadar saklamaya mecburdurlar.
Hakiki şahıs olan tacirin ölümü halinde mirasçıları ve ticareti terk etmesi halinde kendisi defter ve kâğıtları birinci fıkra gereğince saklamakla mükelleftirler. Ancak mirasın resmi tasfiyesi halinde defter ve kâğıtlar birinci fıkrada yazılı müddetle sulh mahkemesi tarafından saklanır.
Kollektif ve âdi komandit şirketlerin her ne suretle olursa olsun infisahı halinde bunlara ait defter ve kâğıtlar, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki salâhiyetli mahkeme tarafından 1 inci fıkra gereğince saklanmak üzere ortaklardan birine veya notere, diğer şirketlerin infisahı halinde ise, notere tevdi olunur. Noter harc ve ücreti şirket mevcudundan ödenir.
Bir tacirin saklamakla mükellef olduğu defter ve kâğıtlar; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir âfet sebebiyle ve kanuni müddet içinde ziyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren on beş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yerin salâhiyetli mahkemesinden kendisine bir vesika verilmesini istiyebilir. Mahkeme lüzumlu gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. Böyle bir vesika almamış olan tacir defterlerini ibrazdan kaçınmış sayılır.
bu mahkeme ticaret mahkemesidir
|
gmzbagci |
Tayfun Bey, tesekkur ederim. Ama benim asil sormak istedigim buradaki 15 gunluk surenin gecmis olmasi durumuydu. Sulh mahlemesinde bilirkisi raporu ver ama Ticaret m. karari yok. 15 gunluk sure de gecti. Bu rapora dayanarak Ticaret m. gitmeyi dusunuyoruz. Bildiginiz baskaca bir yol var mi?
Tesekkurler.. |
Av.Tayfun Eyilik |
MADDE 256 - (Değişik: 4369 - 22.7.1998) Geçen maddelerde yazılı gerçek ve tüzel kişiler ile mükerrer 257’inci madde ile getirilen zorunluluklara tabi olanlar, muhafaza etmek zorunda oldukları her türlü defter, belge ve karneler ile vermek zorunda bulundukları bilgilere ilişkin mikro fiş, mikro film, manyetik teyp, disket ve benzeri ortamlardaki kayıtlarını ve bu kayıtlara erişim veya kayıtları okunabilir hale getirmek için gerekli tüm bilgi ve şifreleri muhafaza süresi içerisinde yetkili makam ve memurların talebi üzerine ibraz ve inceleme için arz etmek zorundadırlar. Bu zorunluluk Maliye Bakanlığı’nca belirlenecek usule uygun olarak, tasdike konu hesap ve işlemlerin doğrulanması için gerekli kayıt ve belgelerle sınırlı olmak üzere, bu hesap ve işlemlere doğrudan ya da silsile yoluyla taraf olanlara, defter ve belgelerinin tetkiki amacıyla yeminli mali müşavirler tarafından yapılan talepler için de geçerlidir
zayi belgesi defterlerin ibraz edilmemesi halinde uygulanacak müeyyidelerin uygulanmamasını sağlar örneğin eğer bir alacağınız var ise bu alacağınız için kendi defterlerinize dayanamazsınız.
15 günlük süre hak düşürücü bir süre olup muhtemelen talebiniz red edilecektir
Ttk.nun 68.maddesinde öngörülen ( 15 ) Günlük hak düşürücü süreden sonra ticaret defterleri için zayi belgesi talebiyle açılan davanın reddi gerekir.
11. HUKUK DAİRESİ E. 2002/3160 K. 2002/6688 T. 27.6.2002
|