Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
Düğün takıları - Örf ve adetler
kaan1976 İyi günler, ben düğün takıları konusunda görüşlerinize başvuracaktım. Düğün sırasında takılan takılar konusunda mahkemelerimiz örf ve adetleri dikkate alır mı? Örneğin, düğünde damat tarafının geline taktığı takılar veya altınlar aslında örf ve adetlerimizde ödünç olarak algılanıyor. Altını veya takıyı takan taraf veya çocuğu evlendiğinde, daha önce kendisine altın takılan aile aynı şekilde onlara altın takmak suretiyle kendisine takılan altını iade etmiş oluyor. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise örf ve adetlerimizde ve dinimizde erkeklerin altın takmaları hoş karşılanmadığı için altınlar genelde bayanlara takılıyor. Yani erkek tarafı altınları genelde bayana takıyor. Tabi ki bu gibi nedenlerle evlilik sırasında düğünde takılan altınların bir kısmı, hediye olarak altın takanların düğününde geri takılarak iade ediliyor. Herhangi bir boşanmanın vuku bulması halinde, yukarıda saydığım nedenlerden dolayı, geline erkek tarafının taktığı altınların erkek tarafında kalması gerekmez mi ? Zira örf ve adetlerimize göre erkek tarfının taktığı altınlara karşı boşanmadan sonra erkek tarafı borçlu durumda kalıyor, mahkemelerimiz bu durumu neden dikkate almıyorlar ?
AKOZ sn kaan1976 daha önce bu konuyla ilgili formları incelerseniz düğünde takılan ziynet eşyaları geline aittir. boşanma konusu gündeme gelindiğin de göreceksenizki ziynet hediye olarak kabul edilir. dışarıdan gelen altınların getiren kişilerin yakınlarının evlenmesi ile geri döndüğünden bahsediyorsunuz bakın evlilik için öncelikle söylenmesi gereken şu dur evlilik iki kişinin bir evi paylaşması ve ileride doğacak çocuklar ile soyunun devamının sağlanmasıdır. size gelen hediyenin aynısını verecekseniz diye bir kural bulunmamaktadır. kaldı ki günümüz şartlarında çiftler ortak gelirleri ile ailenin devamını sağlamakta, dolayısıyla bu tür giderler aile gelirlerine göre hediye edilir. ilk parargrafınızda belirttiğiniz düğünde takılan takıların çiftler çocuklarına saklamak zorunda olduğunu ima ediyorsunuz lakin ben de eski türk kültürünü takip eden biri olarak söylemek isterim ki eskiden de günümüzde olduğu gibi aileler evliliklerini devam ettirmek adına hediye edilen ziynetleri bozdurmak zorunda kalmaktadır. adetlerimize ve tarihimize bakacak olursanız kadın evini çekip çevirecek doğan çocukların bakımı sağlayacak kişidir. erkek ise evin dışarıda çalışıp, evin nakdi geçimi sağlayan kişidir. dolayısıyla eğer erkeğin gelen hediyeleri geri vermek için hediye aldığını düşünürsek yukarıda belirttiğim husus gereği kadın dışarıda herhangibi gelir getirici bir gelire sahip değil
kaan1976 Sayın Akoz, sanırım aynı noktada buluşuyoruz o zaman. Öncelikle verilen hediyelere karşılık verilmesi hususunda ailelerin maddi güçlerinin esas alınması konusuna katılıyorum. Tabiki maddi durumu çok kötü olan bir çiftin aynı şekilde yapılan hediyeye karşılık vermesi mümkün değildir. Lakin orta düzeyde maddi olanaklara sahip bir aileden bu beklenmektedir. Öncelikle cevabınızda yazmış olduğunuz hususa kesinlikle katılıyorum, "örf ve adetlerimize göre kadın evini çekip çevirecek doğan çocukların bakımı sağlayacak kişidir. erkek ise evin dışarıda çalışıp, evin nakdi geçimi sağlayan kişidir. dolayısıyla eğer erkeğin gelen hediyeleri geri vermek için hediye aldığını düşünürsek yukarıda belirttiğim husus gereği kadın dışarıda herhangibi gelir getirici bir gelire sahip değil " O zaman bu durumda gelen hediyelere geri vermek hususunda erkek sorumlu oluyor ve dolayısı ile boşanma halinde bu hediyelerin erkeğe verilmesi gerekiyor. Ama bayan tarafının taktığı hediyeler de aynı şekilde bayana iade edilmesi gerekiyor. Tabi ki ortada hediyelerin var olması ve tüketilmemiş olması halinde, zira EVLİLİĞİN MÜŞTEREK GİDERLERİ İÇİN HARCANMIŞ olan altınlar için herhangi bir şey idaa edilemez. Fakat acaba mahkemelerimiz örf ve adetleri yani reel gerçekleri dikkate alıyorlar mı ? Teşekkür ederim.
AKOZ BAKIN ÖRF ADETLERİMİZE GÖRE TAKI VE BENZERİ HEDİYELER GELİNE HEDİYE EDİLİR. SİZE ŞÖYLE SÖLEYEYİM. SİZ BİRİNE HEDİYE VERDİNİZ TARTIŞTINIZ SANA VERDİĞİM HEDİYEYİ GERİ VER DERMİSİNİZ İŞTE HUKUK SİSTEMİ DE BÖYLE HEDİYE OLARAK HEDİYE EDİLEN TAKILAR DA HEDİYE EDİLEN KİŞİYE AİT OLDUĞU İÇİN VE BUNU DA SİZ HEDİYE ETMEDİĞİNİZDEN DOLAYI BUNLAR GELİNE AİTTİR.
cetvel merhaba benimde benzer bir sorunum var? boşanma davasında eşim davacı olarak evden ayrılırken altınları almadığını belirtmekte ve nikahta takılan altınların sayısını 3 'e katlayarak bildirmiştir.Yalnız ne şahitleri ile nede başka bir delil ile bu kadar takı olduğunu ıspatlamamış ve aynı şekilde ne şahit ne delil ile altınları almadan gittiğini ispatlamıştır.Bende cevabımda altınları alarak gittiğini bildirdim ama delil'im yok,? Hakim neye göre karar verir yada nasıl bir yol veya karar verir?
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:29:18