Ortakların şirkete kasıtlı zarar vermesi durumunda |
ErcanA |
Limited şirket ortağıyım.
Şirketin müdürü de olan ortaklardan birinin;
a) Defterlerde asılsız işlemler yapması
b) Şirket banka hesaplarınıdaki bütün paraları çekmesi
c) şirketi kasıtlı olarak çalışamaz hale gitirmesi
d) sonuç olarak şirketin tasfiye veya iflasa sürüklenmesi
durumunda;
1) bunları yapan ortaktan zarar gören diğer ortaklar nasıl bir tazminat talep edebilir?
2) bu kötü niyeti besleyen ortağın, cezasını devlet mi verir yoksa biz tazminat alabilir miyiz?
Not: Şimdiden ilgi gösteren herkese çok teşekkürler. |
Av.Tayfun Eyilik |
TTK. m. 556 hükmünde limited şirket yöneticilerinin sorumlulukları hakkında anonim şirketin ilgili hükümlerinin uygulanacağı öngörülmüş olup, bu yollama ile olayınıza TTK. m. 341 hükmü uygulanmalıdır. TTK. m. 341 hükmünde, sorumluluk davasının açılabilmesi için bu yönde alınmış bir genel kurul kararı olması ve davanın denetçiler tarafından açılması gerektiği açıkça belirtilmiştir. TTK. m. 539/7 hükmünde de, şirketin kendi organlarına karşı haiz olduğu tazminat taleplerinin genel kurulun yetkisinde olduğu öngörülmüştür. TTK. m. 548 hükmünde ortak sayısı yirmiyi aşan limited şirketlerde, bir veya birden fazla denetçi bulunacağı, ortak sayısı yirmi veya yirmiden az olan şirketlerde idare hak ve görevi tüm ortaklara ait değilse müdür sıfatını haiz olmayan diğer ortakların BK. m. 531 uyarınca denetim hakkına sahip oldukları düzenlenmiştir.
Buna göre eğer yönetici sıfatına sahip olmayan ve sayısı 20 den az şirketin ortağı denetim hakkına sahip olduğuna göre limited şirketi zarara uğratan yöneticiler hakkında tazminat davası açabilecektir. Ancak bunun için zararın tutarı hangi eylelerden kaynaklandığını açık belirtilmesi gerekmektedir. Denetim görevi olan ortak bu denetim hakkını bir rapora "denetim raporuna" bağlayarak yapmasında fayda bulunmaktadır.
şirketinizin müdürünün aynı zamanda vergi ve ceza kanununa aykırı eylemleri olması halinde ise suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
Şirketler hukukuna ilişkin davalar çok teknik bilgi ve dikkat isteyen işlerdendir. Bu nedenle bir avukat tutmanızda fayda bulunmaktadır.
|
ErcanA |
Şu anda şirketin bir denetcisi bulunmamaktadir. Şirket mahkeme tarafından atanan bir tasfiye memuru aracılığıyla tasfiye edilmektedir. (olası bir iflas da söz konusu olabilir)
Genel kurul böyle bir denetlemeyi oy çokluğuyla istemeye uygun değildir.
1) Denetçi sifatıyla kim SORUMLULUK davası açabilir?
2) Sorumluluk davası ne amaçla ve hangi durumlarda açılan bir davadır?
|
Av.Tayfun Eyilik |
yasada belirtildiği gibi ortakların denetim görevi var
|