 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
HASTAHANE YANLIŞ TEŞHİS YAPTI |
hsvar |
Merhaba..Bir ilköğretim okulunda sınıf öğretmenliği yapamaktayım.. 6 ay önce çalıştığım kurumda ders esnasında midem de büyük bir sancıyla özel bir hastahanenin aciline kaldırıldım.Hastahanede acılar içinde kıvranırken hastahane doktorları yapılan muayeneler, ultrason film vs. sonucu bana sakinleştirici vererek uyutarak psikolojik olarak ağrı yaşıyor diyerek eve gönderdiler..Ancak durumun ciddiyetini hissederek arkadaşlarımdan hemen başka bir hastahaneye daha götürmelerini yoksa acıdan öleceğimi söyledim.Burada çekilen film sonucunda midemin delindiği ve acilen ameliyatla dikilmesi gerektiğini öğrendim ve 9 saat gibi bir süre kaybıyla ve bu yüzden çok ağır ve zor geçen bir ameliyatla midem dikildi ve bütün karın bölgesine yayılan mide asitleri vs. yıkandı..Doktorlar eğer eve gitseydin bir kaç saat sonra hayatını kaybederdin dediler..Sonrasında vakit kaybından dolayı iç bölgede oluşan deformasyonlardan(mide özsularının uzun süre kalmasından dolayı) dikişlerim tutmadı ve 2 ay boyunca işkence içinde pansuman yaptırmak zorunda kaldım.Karın dikişlerim şu anda kapandı ancak şimdi de iyi kaynamadığından dolayı fıtık gibi bir doku oluştu.Onun için de 1 hafta kadar sonra bir ameliyata daha giricem.Ardından da estetik vs. için bir tane daha...6 aydır maddi ve manevi çok çok zor günler yaşadım.
şimdi sorum şu: ilk götürüldüğüm ve yanlış teşhis konulan hastahaneye böylesine hayati bir durumdayken yanlış teşhis koyup ayrıca 9 saat kaybettirerek ileride de böylesine maddi ve manevi acılar yaşatmasından dolayı 6 ay geçmesine rağmen dava açabilirmiyim???Elimizde kanıt olarak pek bi şey yok sadece okuldan aldığımız sevk var ve hastahaneye kayıt yaptırdık.Girişte ücreti nakit ödemiştik sevki getirince hastahanenin Emekli Sandığı ile anlaşmalrından dolayı paramızı geri aldık.Sevki işleme koyup koymadıklarını bilmiyorum.Ayrıca bütün okul arkadaşlarım ve öğrenciler de şahit olaya.
bu şartlar altında, böylesine saçma bir teşhisle beni uyutan ve psikolojik diye beni eve gönderen bunca acıyı yaşatan bu özel hastahaneye bir maddi ve manevi tazminat davası açabilirmiyim???şimdiden teşekkürler ! |
Başak Şahin |
Merhaba,
Yanlış teşhisden dolayı tedavi için gittiğiniz özel hastane aleyhine tazminat davası açabilirsiniz.Yanlış teşhis nedeniyle tazminat kararının verildiği birçok dava zaten var hatta yakın zaman içerisinde aynı nedenle açılan davalarda hemen hemen hepsinde (gerçekten yanlış teşhis varsa tabi) tazminat kararı verilmektedir.
Şu gazete küpüründe belirtildiği gibi : "'Hata yapan hapse girer.
Yanlış tedavi için açılan davalara ödenen yüklü tazminatlar bakanlığı harekete geçirdi.
Hasan ERŞAN / MERKEZ/SABAH
Doktor hatası nedeniyle Sağlık Bakanlığı aleyhine açılan davalardaki artış, bakanlığı sağlık personelini uyarmak zorunda bıraktı. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından müsteşar Prof. Dr. Necdet Ünüvar imzasıyla yayınlanan genelgede, hizmet kalitesinin artırılması yolunda iyi adımlar atıldığı ve iyi sonuçlar alındığı belirtilerek artan tazminat davalarına dikkat çekildi. Genelgede tedavi kurumlarında bakanlık aleyhinde açılan davalarda son zamanlarda artış görüldüğü ve büyük miktarlarda tazminat ile karşı karşıya kalındığı belirtildi.
YENİ TCK'DA CEZALAR ARTIRILDI
Yanlış teşhis ve tedavi, hatalı iğne, hatalı laboratuar tetkikleri, yanlış sevk, acil servis hizmetlerinin yetersizliği ve doğum esnası ve sonrası komplikasyonlar konusunda açılan davaların yoğunlaştığı ifade edilen genelgede, davalara karşı bakanlığın savunmalarda kullanabilmesi için bilgi ve belgelerin eksiksiz düzenlenmesi, hasta haklarına tam olarak uyulması, mesleki bilgi becerilerin planlı geliştirilmesi ve personelin eğitilmesi, başbekimlerin konuyla ilgilenmeleri istendi. Genelgede ayrıca, ilgili kurumlarla işbirliği yapılarak, sağlık çalışanlarına, başta hatalı tedavide hapis cezalarını arttıran Yeni Türk Ceza Kanunu olmak üzere gerekli görülen diğer konularda hizmet içi eğitim verilmesi tavsiye edildi. Yeni TCK'ya göre ölüme sebebiyet suçunun cezası 3-6 yıl arasında hapis. Tazminatları bakanlık ödüyor ama hatalı personele hapis cezası öngörülüyor. Ölüm varsa manevi tazminat istenebiliyor. Yaralama varsa işgücü kaybından manevi tazminat ve tedavi giderleri davası açılabiliyor.
Ayrıca Yargıtay da bu tür kararları hiç çekinmeden onuyor.
Sizin yapmanız gereken bu dava esnasında o hastane tarafından bir teşhis konulduğunu ve bu teşhisin yanlış olduğunu diğer hastane raporuyla mahkemeye belirtmektir.Herhalde gittiğiniz özel hastanede gelen hastaların ve onlara konulan teşhislerin ve yapılan tedavilerinin arşivlendiği dosyalar vardır;zaten onlarda büyük ihtimalle sevki işleme koymuşlardır,para alcaklar sonuçta...
Çok çok geçmiş olsun... |
Nilgül Saraç |
Yanlış teşhisten sonra ortaya çıkan yeni rahatsızlıklarınız giderilmesi için yaptığınız masrafları maddi tazminat oarak , içine düştüğünüz kötü piskolojik durumunuzun giderilmesi için de manevi tazminatı aynı davada talep edebilirisniz. |
slug |
Ben de bir doktorum, öncelikle geçmiş olsun. Ancak hakkınızı aramadan önce haklı olduğunuzdan emin olmanız gerekir. Malesef size bir sürpriz sorum olacak "ilk teşhisin yanlış olduğundan emin misiniz?". Sağlık sektöründe bazen işler öylesine ahlaksızca yürüyebiliyor ki aklınız durur. Ne demek ilk teşhis yanlış mı? Ya ikinci teşhisi koyanlar sizi içinde bulunduğunuz durumda suistimal ettilerse? Ya hakikatten bir süre sonra kendiliğinden geçebilecek bir ağrı anından faydalanıp sizi korkutarak ameliyata aldılar ve ellerine yüzlerine bulaştıran aslında 2nci hastane çalışanşanlarıysa? Diğer karmaşalar;
1.Siz ilk hastaneye gittiğinizde belki henüz delinme olmamıştı ve birşey bulamamaları çok doğaldı.
2. 2nci hastanedekiler haklıydı ameliyat olmanız gerekiyor du ve yaptılar. Peki doğru yaptıklarından emin misiniz? Miğde delinmesi sonrası insanların dikişlerinde atma v.s. çok büyük sıklıkla görülen birşey değildir ki. Bu bağlamda iki sağlık kuruluşu da yanlış yapıyor olmasın?
Hastaneye gidiyorsanız muhakkak paranoyanızı yanınıza alın.
Diğer taraftan; elbette hakkınızı arayabilirsiniz. Ancak benim tavsiyem her iki hastaneyi de mahkemeye verin. Neden mi? Onlar birbirlerinin haksızlığını ispata çalışırken siz gerçek suçluyu daha kolay yakalarsınız. Zira hiçbir avukat bir tıbbi hatayı aydınlatmada doktor kadar tecrübeli olamaz. Bırakın onlar kendi kendilerini yakalasınlar :) Bu tüm hukukçulara da bir nasihat olsun. Doktoru doktora yakalatmak sizin yakalamanızdan çok daha kolay ve garantilidir. |
Başak Şahin |
quote:1.Siz ilk hastaneye gittiğinizde belki henüz delinme olmamıştı ve birşey bulamamaları çok doğaldı. |
Herhalde delinme de psikolojik olmadı! Delinme varsa bunun önceden belirtileri olmalı,yani ağrının psikoljik diil delinme öncesinde gerçekleşen birtakım komplikasyonlar nedeniyle olduğunun ilk hastane tarafından belirlenmesi gerekmez miydi?
Ben bazı doktorların yaptıkları ameliyatlardan ayrıca para aldıklarını ve bu yüzden çok gerekli olmayan ameliyatları yaptığını birçok defa,ameliyat edilen kişinin ameliyat sonrası gittiği diğer doktorun söylediğini duydum.Fakat böyle bir durumda öncelikle "ÖLECEKTİN" diyip korkutmalarını ve bunca acı yaşatarak bir operasyon yapmalarını,bu kadar acımasız[}:)] olabileceklerini düşünmüyorum.
Ama dediğiniz gibi iki hastaneye de dava açılması yararlı olabilir,işi kolaylaştırması yönünden.... |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 11:16:15 |