Evi tahliye etmeyen eski ev sahibi |
daghan |
Tapu tarihine göre 2 ay emlakçıda yaptığımız satış sözleşmesine göre 2.5 ay önce evi banka kredisi ile sahibinden alarak tapuyu üzerime geçirdim. Tamamen iyi niyetle ev sahibine haziran 15 e kadar süre tanımamıza rağmen bu süreyi ayın 20 sine uzattı şimdi ise bir hafta daha oturacağını bildiriyor. Bu konuda kanuni olarak neler yapabiliriz.
Mallesef tahliye ile ilgili yazılı birşey almadık. Ama ev benim olduğuna göre başka birisinin o evde oturması engellenebilirmi? |
Av.Mine Uzun |
İlk cümleniz tam anlaşılmamakla birlikte; anladığım kadarıyla evi satın aldıktan sonraki l ay içinde "yeni malik sıfatıyla ihtiyaç nedeniyle tahliye " talebini içeren bir ihtarname göndermediniz. Yazılı bir tahliye taahhüdü de almadığınıza göre, eski kira sözleşmesi ile bağlısınız. Eski kira sözleşmesini temin edip sözleşme tarihine göre ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açabilirsiniz. |
dangerous |
Bana kalırsa son bir şans vererek 1 hafta daha oturmasına müsaade edin. Yine çıkmazsa en kolay yolu fuzuli işgalden evden attırabilirsiniz. Önemli olan tapunun sizin üzerinize olması. Bunun için 3091 SAYILI TAŞINMAZ MAL ZİLYEDLİĞİNE YAPILAN TECAVÜZ VE MÜDAHALELERE iLİŞKİN BAŞVURULAR kapsamında başvurunuzu Kaymakamlık Makamına yapmanız gerekli.
GEREKLİ BELGELER:
1- Başvuru dilekçesi. (Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürlüğünden)
2- Gayrimenkule ait tapu örneği
3- Memur harcırah makbuzları
Fuzuli İşgal : Bir taşınmazı, sahibinin izin ve rızası olmayarak işgal etme, başka bir deyişle bir taşınmazın maliki veya onun yerine bu konuda işlem yapmaya yetkili vekil veya mümessil gibi kimselere hukuki bir bağlantı kurmadan rıza dışı, henüz boşaltılmamış veya herhangi bir suretle boşalan damlı bir yapıya , eylemli bir durum yaratarak kendiliğinden girme durumudur.
1- Konut, dükkan, depo, ahır gibi damlı yapılarda bu Kanunun uygulanabilmesi, taşınmazın fuzulen işgal edilmiş olmasına bağlıdır
2- Yetkililerin tecavüz veya müdahalenin yapıldığını öğrendikleri tarihten itibaren 60 gün içinde idari makama başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Ancak, tecavüz veya müdahalenin oluşundan itibaren bir yıl geçtikten sonra bu makamlara başvuruda bulunulmaz.
3-Posta ile yapılan başvurular, başvuru için Kanunu öngördüğü süreleri durdurmaz.
4- Başvuru şikayetçi lehine sonuçlanırsa, masrafları karşı taraftan (gerekirse ıcra yoluyla) tahsil eder.
5-Başvuru şikayetçi aleyhine sonuçlanırsa, masraflar kendi üzerınde kalır.
|
daghan |
Evdeki kişi kiracı değil evin eski sahibi. Tapu tarihine göre ev 2 aydır benim gözüküyor. Emlakçıda yaptığımız satış sözleşmesinin tarihi ise daha eski. Söylemek istediğim yasal bir oturma süresi varmı varsa bile evin üzerime geçisinden sonra 2 aydan fazla süre geçti.
3091 SAYILI TAŞINMAZ MAL ZİLYEDLİĞİNE YAPILAN TECAVÜZ VE MÜDAHALELERE iLİŞKİN BAŞVURULAR
Buna göre başvuru ve evden çıkartma kaç gün sürer? Hızlı bir şekilde bu kararı aldırabilirmiyiz. Yoksa 1 hafta işlemler sürermi? Çünkü biz bekledikçe iyiniyetimiz suistimal ediliyor. Yenibir bekleme süreci bizi oldukça üzecek ve yoracak.
|
Av.Mine Uzun |
Sayın daghan, aslında sorunuzu dikkatle okuyunca evi şu anda işgal edenin aslında eski sahibi olduğu anlaşılıyor ama ben içinde bir kiracı var gibi düşünerek cevap verdim. Açıkçası idari makama başvuru halinde ne kadar sürede sonuç alacağınızı bilemiyorum, sanırım bu konuda Sayın dangerous ek açıklama yapar. Bunun dışında yargı yolunu tercih ederseniz, eski ev sahibine karşı müdahalenin men'i ve ecrimisil talebiyle dava açabilirsiniz. (Tabii ki uzun bir süre harcamanız gerekir). İdari başvurudan kısa sürede netice alırsanız dahi; sadece ecrimisil talebiyle dava açıp evde oturduğu süre boyunca bir kiracıdan almanız gereken kirayı talep edebilirsiniz. |