Boşanma durumunda mal paylaşımı? |
hunce |
1988 yılında birlikte karar verip evlenildi. Şimdi boşanma için ortak karar verildi.
Herhangi bir mal rejimi seçilmedi. İkimiz de çalışıyoruz. Eşim alışverişi çok seven cebindeki son kuruşuna kadar harcayan birisi. Ben ise bunun tersi cimri değilim ama tasarrufluyum "bu benim düşüncem"
2002 yılından önce bir adet ev (otak)
Bir adet araba 1991 model benim üzerime
Bankada benim hesabımda 15bin ytl para
Boşanma durumunda benim hesabımdaki paranın taksimi nasıl olur?
|
mceyhan |
Banka hesabinizdaki 15 bin ytl'nin bagislama, miras gibi karsiliksiz kazanma yollarindan biriyle mi elde edildigi yoksa çalismanizin karsiligi olarak mi kazanildigi; bu paraya evlendiginiz tarihten önce mi sonra mi sahip oldugunuzu yazarsaniz yardimci olabilirim. |
hunce |
quote:Banka hesabinizdaki 15ytl'nin bagislama, miras gibi karsilik kazanma yollarindan biriyle mi elde edildigi yoksa çalismanizin karsiligi olarak mi kazanildigi; bu paraya evlendiginiz tarihten önce mi sonra mi sahip oldugunuzu yazarsaniz yardimci olabilirim.
Ekleyen: mceyhan - 12/06/2005 : 18:38:33
|
1988 yılında evlendim
tasarrufu aracı kurumda hisse senedinde değerlendiriyordum. 2002 yılında üzerime kayıtlı hisse senetlerini bankaya havale ettim. elime her para geçtikçe beşer onalr lot hisse senedi biriktiriyordum yani 2000 yılından beri birikim bir yerden miras falan değil
Paki ben bu parayı mahkeme başlamadan çekip 3. kişiye verebilirmiyi "çekip yedim [:)] " olurmu?
Teşekkür ederim |
mceyhan |
anliyorum... önemli olan bankadaki birikiminizin niteligi. siz bir mal rejimi kabul etmemekle, yasal mal rejimi olan "edinilmis mallara katilma rejimi"ne tabi tutulacak oluyorsunuz. 1 ocak 2002'den önceki mallarinizin paylasiminda ise "mal ayriligi rejimi" uygulanacak.
birikiminiz evlenmeden önce basladiysa o sizin kisisel malinizdir ve 1988'den 2002'ye kadar olan süreçte de kisisel maliniz olarak kalacaktir.
2002'den sonra elinize para geçtikte hisse senedi almaya baslamissiniz. o hisse senetleri edinilmis mal olarak kabul edilir. bunun nedeni ise hisse senetlerinin, emek karsiliginda kazanilmis paranin yani edinilmis malin yerine geçen deger olmasidir.
dolayisiyla, 2002'den itibaren, bosanma davasini açtiginiz/açacaginiz tarihe kadar almis oldugunuz ve alacaginiz hisse senetlerinin degerinin yarisi üzerinde esiniz hak sahibidir.
bosanma davasinin açildigi tarih ile mal rejimi sona erer. mal rejiminin sona ermesinden önceki 1 yil içinde esinizin rizasi disinda yapmis oldugunuz olagan hediyeler disindaki karsiliksiz kazandirmalar da edinilmis mallariniza deger olarak eklenir.
ayrica, mal rejiminin devami süresince esinizin katilimini yani edinilmis mallar üzerindeki hakkini azaltmak için kasten yaptiginiz devirler de edinilmis mallara deger olarak katilir.
bu sebeplerden ötürü 3. kisiye vermemenizi "çekip yedim" yapmamanizi öneririm çünkü sonuç degismeyecektir. en azindan esinizin size olan saygisi azalmamis olur. |
hunce |
quote:2002'den sonra elinize para geçtikte hisse senedi almaya baslamissiniz. o hisse senetleri edinilmis mal olarak kabul edilir. bunun nedeni ise hisse senetlerinin, emek karsiliginda kazanilmis paranin yani edinilmis malin yerine geçen deger olmasidir.
bu sebeplerden ötürü 3. kisiye vermemenizi "çekip yedim" yapmamanizi öneririm çünkü sonuç degismeyecektir. en azindan esinizin size olan saygisi azalmamis olur. |
Hisse senetlerini 1997 yılından beri alıyorum. Sanırım takasbank 2000 yılında kişilerin adına saklamaya başladı. 1997 yılından beri senet almaya devam ediyorum.
İyi de tasarruflarımız aynı değil ki. Eşim günde bir paket sigara içiyor ben ise 12 yıldır sigara içimiyorum. Hera ay ailesine para gönderiyor ben göndermiyorum geçen yıl benim itirazlarıma rağmen 4 milyar kredi çekti onu ödüyor. Benim bu ay aldığım nemayla senet aldım oyedi ama benim aldığım senedin yarısına o ortak oluyor. Ama ben onun nemasına ortak plamıyorum elbise alıyor parfüm vs.. BU HAKSIZLIK değilmi? Zaten bu ülkede ne gelmiş ise tasarruf yapanların başına gelmiş
Teşekkür ederim |
mceyhan |
üzgünüm ama sizin esinizden daha tutumlu olmaniz mal rejiminin kurallarini degistirmez... bunu siteden ya da disaridan tecrübeli bir avukata danisin. ben ögrenci oldugumdan ancak bu kadar yardimci olabiliyorum. umarim söylediklerimin size biraz faydasi dokunmustur. tesekkürler. |
hunce |
İlgileriniz için çok teşekkür ederim. |