TAZMİNAT |
cetvel |
öNCELİKLE HERKESE MERHABA,
2 SORUM VAR?
1 Evliliğim 2 ay sürdü,Eşim evlenirken mobilyaları aldı,1 maaşını verdi bunun dışındaki tüm masrafları ben yaptım.Şimdi benden mobilyaların parasını,verdiği 1 maaşını ve nikahta takılan altınları almasına rağmen sayılarını abartarak benden 10.000 YTL maddi tazminat talep etmektedir?Bende mobilyaları onun aldığını saklamadım ve mahkemeye yargıtay kararı sundum(evliliğin icrası sırasında yapılan masrafların maddi ödence konusu olamayacağı hk'da)..
Hakim yargıtay kararını dikkate alırmı?
,evlilik masrafları talep edilebilirmi ?
Altınları bana bıraktığını iddaa ediyor bende almadığımı ama iddasını kanıtlarla ispatlayamadı ,hakim nasıl karar verebilir?
2 50.000 YTL manevi tazminat davası açtı,vajinusmus rahatsızlığı olmasına rağmen sorunun benden kaynaklandığı savunması yaptılar bende hem kendim devlet hastanesinden hemde mahkemenin sevk ettiği hastaneden sağlıklı raporu aldım ve karşılında 174/2 den 25.000 ytl manevi tazminat açtım,hakim bayan?Şaqhitleri ve benim şahitlerim hiç bir kavgamıza ve tartışmamıza şahit olmadıklarını ve sadece duymaya bağlı beyanlarda bulundular...
Maddi manevi tazminat verilebilmesi için kusur şartmıdır?
|
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
Merhaba,
Maddi manevi tazminat davalarinda taraflarin kusuru hükme esas teskil etmektedir. Tazminat kusursuz ya da diger ese göre daha az kusurlu olan esin hakkidir. Miktarini ise hakim taraflarin ekonomik ve sosyal durumuna göre belirler.
Hakim, Yargitay kararini dikkate almak zorunda degildir, hakim kanun maddelerini uygular, takdir yetkisini de kullanarak somut olayin özelligine göre karar verir.( Tabi dikkate almaz da denilemez.)
Esiniz davasini ispatlayamadiysa ve hakimde de bu yönde kanaat olustuysa davayi reddedecektir.Ayni zamanda siz karsi davanizi ispatlar ve hakimde bu yönde kanaat olusturursaniz karsi davanizi kabul edecektir.
Hakimin bayan olmasi davayi etkilemez, hakimler cinsiyet ayrimi yapmazlar/yapmamalidirlar tarafsizlik ilkesi geregi.
Sunu da eklemek isterim ki, dosyanizi bilmedigim ve görmedigim için sorulariniza net bir yanit vermek oldukça güç. Biz burada sizlerin belirttigi hususlardan yola çikarak ve birtakim ihtimalleri degerlendirerek bilgi vermek durumunda kaliyoruz. Bu nedenle, dosyanizi bir meslektasimiza vermenizde, saglikli bilgiler alabilmeniz açisindan fayda var.
Sevgiler...
|
cetvel |
Nedenini anlayamıyorum ama evlilik için yapılan masraflar ödence konusu olabilirmi? ben bu kadar masraf yaptım evlilik için parasını istiyorum diyebilinirmi? Altınları almadım diyip hiç bir delil,fotoğraf,şahit beyanı olmadan altınların sayısını arttırıp istenebilirmi? |
cetvel |
umduğum cevap ları alamıyorum,site yöneticilerinden yardım talep ediyorum,iyi günler |
Av.Mine Uzun |
Maddi tazminat talebinin somut olarak ispatlanması gerekir; manevi tazminat ise hakimin takdiriyle doğru orantılı karara bağlanacaktır. Maddi tazminatt kapsamında mobilyaların ve altınlarının parasını aldığına göre talep edilecek birşey kalmamış gözüküyor. Fakat bu ödemelerinizi ispat edebilecek misiniz; yoksa ödediğiniz miktarı tekrar ödemek zorunda mı kalacaksınız (yazılı belgeniz var mı) Evliliğin yapıldığı sıradaki masraflar sanırım nikah ve düğün masrafları olabilir. Altınlar konusunda tabii ki deliller önemli. Düğün fotoğraflarıyla altınların miktarını karşı taraf ispat edebilir, fakat altınların sizde olduğu veya sizin tarafınızdan kullanıldığı konusunu şahit vesair delille eşinizin ispat etmesi gerekiyor. Maddi ve manevi tazminat için tabii ki evliliğin bitmesinde sizin kusurunuz olduğu ispatlanmalı. |
cetvel |
küçük bir yanlış anlaşılma var ,mobilyaların parasını eşim ödedi bende doğru olduğunu kabul ettim ve için yaptığım diğer masrafları delil olarak sundum.
Öğrenmek istediğim mobilyaların parasını eşim verdi ve benden mobilyaları değilde parasını geri almak istiyor..medeni hukukta böyle bir kavram varmı, evlilik için yapılan masraflar boşanma halinde maddi ödence konusu olabilirmi? |
Av.Mine Uzun |
Altınları aldığı için; talep ettiği tazminat reddedilecektir. Tabii bu hususta eşinizin gösterdiği şahitlere karşı sizin de karşı delil (şahit ) göstermeniz ve altınları kendisine teslim ettiğinizi ispat etmeniz gerekiyor. Mobilyalar halihazırda kimin kullanımında? Maddi tazminat davalarında somut deliller olmalıdır. Gerçek bir zarar söz konusu değil ise davanın reddi söz konusu olacaktır. |
cetvel |
öncelikle cevabınıza tşk.ederim.
Eşim annesine gitti ve bana dava açtılar.mobilyalar ev benim olduğu için şu an evimde ama savunma dilekçemde mahkemeden tevdi mahalli yer tayin edilmesini talep ettik.
mobilyaları bende istemiyorum.
öğrenmek istediğim evlilik için yapılan masraflar maddi ödence konusu olabilirmi?bende evlilik için yaptığım faturalı masrafları talep edebilirmiyim.?
altınların aldığı halde almadığını beyan etti ama ne şahit nede delil sundular,iddia eden taraf ispatlamak zorunda değilmidir.bende altınları aldığını söyledim.
teşekkür ederim |