 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
öğretmen doğum izni |
Av.Tayfun Eyilik |
12anne nin iletisi
BİR ARKADAŞIMIN SORUSU VAR,YANITLARSANIZ SEVİNİRİM.FORUMDA YENİ KONU AÇAMADIM.SAYFA HATA VERİYOR.RAHATSIZ ETTĞİM İÇİN ÖZÜR DİLERİM
Ben 6,5 aylık hamileyim. Ve hakkım olan doğum öncesi 8 haftalık doğum iznimi kullanamıyorum yada öyle söyleniyor. Çünkü özel bir okulda öğretmenim. Bu hafta tatile giriyoruz. Öğretmenlerin resmi izinleri de 1 Temmuz itibariyle başlıyor. Tatile geldiği için benim doğum öncesi iznimi kullanamayacağım söylendi. Kullanamadığım gibi doğum sonrasına ekleyebileceğim 5 haftayı da ekleyemiyormuşum.
Benim size bir sorum olacak. Ben bu kullanamadığım doğum öncesi 5 haftalık(toplam 8 haftalık süremin 5 haftası) iznimi doğum sonrasına ekleyemiyormuyum?
Yada başka ne yapabilirim,yardımcı olursanız çok sevinirim.
12anne
|
Av.Fırat Bayındır |
sayın yyln üyemiz daha net cevap verebilir ancak bildiğim kadarıyla tabi olduğunuz 625 sayılı K. Madde 39 - Kadın yönetici ve öğretmenlerin hamilelikleri halinde doğumdan önce ve sonra Sosyal Sigortalar Kanunu hükümlerine göre izin verilir.
506 sayılı SSK kanunu Madde 49 - (Değişik fıkra: 29/07/2003 - 4958 S.K./32. md.)(*) Kendisi için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün analık sigortası primi ödenmiş bulunan sigortalı kadının analığı halinde, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık sürede, çoğul gebelik halinde ise, doğumdan önceki sekiz haftaya iki haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için geçici iş göremezlik ödeneği verilir.
(Ek fıkra: 29/07/2003 - 4958 S.K./32. md.) Kadın sigortalının isteği ve doktorun onayı ile doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışılması halinde, çalışılan süreler kadın sigortalının doğum sonrası sürelerine eklenir.
Bu ödenek hiçbir şekilde kesilmez.
bu yasalardan anlaşılan, İş K. ndaki( Madde 74 - Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.
Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.
Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir.
Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz.
İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.
Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam birbuçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.) hamile kadın işçiler için hükümlerin de sizin için uygulanması gerekeceğidir. |
yyln |
Sn: Av.Fırat Bayındır'ın yeterli açıklamalarından da anlaşılacağı üzere, doğum öncesi ve sonrası yasal izin hakkı bulunmaktadır.
Ancak, yasal izin hakları dahi kullandırılmak istenmiyorsa, insanın aklına şu geliyor. İyi ki "doğum da yasak" demiyorlar.[:I] |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:35:23 |