 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Ciro İptali |
zeynelb |
Ticari alacağımız karşılığında aldığımız 18,000.-YTL ve 10,000.-YTL iki adet çeki, çeki bize ciro eden müşterimizin talebi üzerine takasa verdiğimiz bankadan iade aldık. İkinci cirosu olan müşterimiz toplam 28,000.-YTL bize kendi şahsi çekiyle ödedi ve çekleri keşideciye teslim etmemizi istedi. Bankaya yazdığımız yazıda, ciroların iptal edilerek çeklerin keşideciye iade edilmesini istedik. Ancak bankacı arkadaş ciroları iptal etmeden, çeki iade etmiş; ama zimmet defterinde iade imzasını şirketimiz personeline attırmış.
Çekteki ciromuzda şirket kaşemiz var ama imza şirket müdürünün değil, şirketin temsil yetkisi olmayan ortaklarından birinin.
Çeklerini alan keşideci, çeklerin vadeleriyle oynayarak ve yeni vadeleri paraflayarak çekleri yeniden kullanmış. Bizden sonra nedense iptal edilmiş bir ciro daha var ve son hamil de karşılığı yok diye çeki icra konusu yapmış. İptal edilmiş ciroda yazılan adres de, çek hamilinin adresi de, ödeme emrini gönderen avukatın adresi ve telefonu da uydurma.
Ödeme emri de nedense keşideciye ve diğer ciroculara değil, sadece firmamıza gönderilmiş.
Bankadan çeklerin orijinal vadeleriyle ilgili bir yazı aldık. Çekin vade değişikliğinden önceki durumunu gösterir fotokopiler de var, çekleri müşterimize iade ettiğimize dair muhasebe dekontumuz da var. Bizim resmi defterlerimizde de yukarıdaki durum aynen görünüyor.
Ödeme emrine itiraz ettik, çek aslı yerine fotokopisi icra kasasına koyulmuş diye kabul edildi ama hamili, bu sefer çeki de ibraz ederek yeniden ödeme emri gönderdi. Yeni emir sadece avukata yapılmış, bize gelmedi.
1- Şimdi biz bunu ödersek, ki başka çare yok anlaşılan ödeyeceğiz. Bu çeklerin yerine ödeme almış olduğumuz halde bizden önceki cirocuya rücu edebilir miyiz? (ödemeyi firma ortaklarından birinin şahsi çekiyle tahsil ettik)
2- Asil ve nihai borçlu olarak keşideciyi bulma imkanı olmadığını düşününce, ödemekten nasıl kurtulabiliriz?
3- Çek hamili ile herhangi bir ticari ilişkimiz yok; bu nedenle parayı ticari bir dava neticesi geri alma imkanımız var mı?
4- Daha bu aşamada bile hiç bir adresin ve muhtemelen şahısların da gerçek olmadığını göz önüne alırsak, açacağımız dava neticelene kadar ödememizin icra kasasında bağlı kalması mümkün mü? Eğer böyle bir imkan varsa, ödemeyi teminat mektubu ya da bloke çek şeklinde yapabilir miyiz?
Teşekkürler. |
Av.Tayfun Eyilik |
ben sizin sorduğunuz sorulara cevabını merak etmiştim ?
|
zeynelb |
Avukatımız, itiraz için son gün olan 6 Haziran da yeniden itiraz edecek. Dosyaya aşağıdaki evrakları koyduk;
1- çekin vadesiyle oynanmadan önceki halinin fotokopisini,
2- çeki bize ciro eden firmadan aldığımız iade yazısı (çekler iade alınmıştır şeklinde),
3- çeki bankaya tahsile verirken dökülen çek çıkış bordrosu (banka onaylı)
4- çekin ciro iptal edilerek bize iade edilmesi için bankaya yazdığımız yazı (banka onaylı)
Avukatımız mahkemenin alacaklıyı koruyacağını, bizim şimdilik ödemek durumunda kalacağımızı söylüyor. Anladığım kadarıyla bankaya tahsil için verilen çeklerde "tahsil içindir" ibaresinin yazılması bu türden tatsız durumları önleyebilirmiş. Gerçi bizim ciro kaşemizin altında banka hesap numaramız yazıyor, bir faydası olacak mı bilemiyorum. |
Av.Tayfun Eyilik |
şirketinizin avukatı ne diyor ? |
Av.Ragıp Atay |
HUMK 298. maddesi senetteki değişiklikleri düzenlemktedir. Buna göre, senet tedavüle sunulduktan sonra, senet metnindeki değişikliklerin ayrıca onaylanması gerekir. Bu nedenle siz değişiklikten sorumlu olmazsınız. Avukatınızla bu konuda görüşün.
Ancak İcra Mahkemesi, dar yetkili mahkeme olduğundan, bu konuda Ticaret Mahkemesinde dava açmanız gerekmektedir |
Av.Ragıp Atay |
sayın zeynelb, sorununuzu anlattınız çözüm önerdik. Ama SİZ AVUKATLARA SATAŞMAK İÇİN BU İLETİYİ AÇMIŞSINIZ. Bu nedenle iletiniz silinecek ve üyeliğiniz sona erdirilecektir. |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:04:16 |