Hukuki.NET


26/04/2024  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
emeklilik icin kalan gun borclarimi ödersem eger
birgul34 Merhaba esimin emekli olmasina 657 gun ssk gun sayisi kaldi fakat almanyada calistigi sure icerisinde bu borcunu turkiye de öderse emekliligi hemen baglanirmi yoksa kesin dönus yaptigi tarihten itibaren isleme me konulur. Bizim dusuncemiz izine gittigimizde gunlugu 5 dolardan borclarini kapatip emeklilige muraacat etmek. Bu durumda yaptigimiz ne derece gecerli dogru veya ne yapmamiz gerekiyor bu konuda bilgi verirseniz seviniriz tesekkurler.
yyln Almanaya'da geçen çalışmalar borçlanılabilir.Ancak, Türkiye'ye kesin dönüş yapmadan emekli maaşı bağlanmaz. Diyelim ki, Türkiye'ye dönüldüğünde kesin dönüş yapıldığı beyan edilerek SSK'ya emekli aylığı talebinde bulunuldu. Bu durumda eğer SSK tarafından aksine bir tespit yoksa emekli maaşı bağlanır. Ne var ki, Türkiye'ye kesin dönüş yapılmamış ise, mutlaka Almanya'ya tekrar gidilecek ve Almanya'da çalışma veya sosyal yardım alma gibi hususlar devam edebilecektir. Bu durum, Türk ve Alman Sosyal Güvenlik Makamları arasındaki irtibat sonucunda er geç ortaya çıkar. Böyle bir durum tespit edildiğinde ise, SSK tarafından ödenmiş olan toplam emekli maaşı, yurda kesin dönüş yapılmadığı gerekçesiyle, yasal faizi ile birlikte geri istenileceği gibi, yurda kesin dönüş yapılmadığı halde, kesin dönüş yapılmış gibi gerçeğe aykırı beyanda bulunulmuş olması nedeniyle TCK yönünden işlem yapılması da gündeme gelebilecektir.
birgul34 Cevabiniz icin tesekkur ediyorum. Bu durumda ancak Kalan gun borcumuzu ödeyerek emeklilik islemine baslamamak olacak.Emekliligi dondurup kesin dönus yaptiktan sonra emeklilige muracaat etmek.Yani kesin dönusumuz de turkiye ye direk emeklilik muracaati yapabiliriz.Bu 3 yil 5 yil da sonra olabilir degilmi.
yyln Emeklilik hakkını kazanacak kadar borçlanma yapıp, borç tutarını ödemeniz halinde, ne zaman emeklilik başvurusunda bulunursanız, emekli maaşı bağlanır. Ancak, emekli maaşı bağlanırken, emekli maaşı başvurusundan önceki prime esas kazanç önem kazanmaktadır. Örneğin, emeklilik hakkını kazandıktan sonra hiç prim ödemesi yapmadan 5-6 yıl sonra başvurulduğunda, emekli maaşının hesabına esas prime esas kazanç en son prime esas kazançtan geriye doğru yıllara ait prime esas kazançlar olacağından ve o yıllara ait prime esas kazançlar da, emekli başvurusunda bulunulan yılın kazançlarına göre düşük olacağından, bağlanacak emekli maaşı büyük bir ihtimalle, en düşük aylık üzerinden olacaktır. Bu durumda, emekli maaşınızın yüksekten bağlanmasını isterseniz, son yıllara ait çalışmalarınızı da borçlanmanız gerekebilir. Ne var ki, borçlanmanızı şimdi yapmayıp, kesin dönüş tarihinden sonra yapacak olursanız, o zaman da yapılacak yasa değişikliklerinden etkilenirsiniz. Bu konuda hangi yolun tercih edileceği ise, size aittir.
mutevazi Sayin yyln, 1. Enflasyon yüzünden maaslar hep artar. Sizin dediginiz: "...... yil sonra başvurulduğunda, emekli maaşının hesabına esas prime esas kazanç en son prime esas kazançtan geriye doğru yıllara ait prime esas kazançlar.... " cümleyi anlamak icin bir basit hesap veririmisiniz? 2. Yabaci ülkelerde calisanlar sabit bir miktar (5 dolar) ödendiklerinden, bunlarin esas kazanclari nedir veya nasil hesaplanir?
yyln Sn:mutevazi, Konu örnekle açıklansa bile, uzmanının dahi zor anlayabileceği bir konu olduğu için bunun yerine, şu anda uygulanan sisteme göre, 2000 öncesi ve sonrası için iki hesaplama yapıldığını, yıllık prime esas kazançların 2000 öncesi için daha önemli olduğunu, 2000 sonrası prime esas kazanç ve gün arasındaki orantı kurulduğundan, yukarıda bahsetttiğim sakıncaların belki de gerçekleşmeyebileceğini, o nedenle bu konuda yapmış olduğum uyarının sadece konuya dikkat çekmek amacını taşıdığını, fakat bu konuda fazla da endişelenilmemesi gerektiğini söyleyebilirim. Maaşın nasıl hesaplanacağını açıklayan yasa maddesi ise şöyledir.
quote:
Yaşlılık aylığının hesaplanması : Madde 61- (Değişik: 25.08.1999 - 4447 / 7 md. Y.T. 01.01.2000) Yaşlılık aylığına hak kazanan sigortalıların aylığı, aşağıdaki hükümlere göre belirlenecek ortalama yıllık kazancı ile aylık bağlama oranının çarpımının 1/12'si alınarak hesaplanır. Sigortalının her takvim yılına ait prime esas kazancı, kazancın ait olduğu takvim yılından itibaren aylık talep tarihine kadar geçen takvim yılları için, her yılın Aralık ayına göre Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan en son temel yıllı kentsel yerler tüketici fiyatları indeksindeki artış oranı ve gayrisafi yurt içi hasıla sabit fiyatlarla gelişme hızı kadar ayrı ayrı artırılarak bulunan yıllık kazançlar toplamının, toplam prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama günlük kazancın 360 katı, aylığın hesaplanmasına esas ortalama yıllık kazancı oluşturur. (*) Aylık bağlama oranı, sigortalının toplam prim ödeme gün sayısının ilk 3600 gününün her 360 günü için %3.5, sonraki 5 400 günün her 360 günü için %2 ve daha sonraki her 360 gün için % 1.5 oranlarının toplamıdır. 60 ıncı maddenin B, C ve D bentlerine göre aylığa hak kazananların aylık bağlama oranı % 60'dan az olamaz. Hesaplanan yaşlılık aylığı, aylık bağlanması için yazılı başvurunun yapıldığı yılın Ocak ayı ile aylığın başlangıç tarihi arasında geçen her ay için Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan en son temel yıllı kentsel yerler tüketici fiyatları indeksindeki aylık artış oranları kadar artırılarak bağlanır. (*) Bu hükmün uygulanmasında ek 45.maddeye bakınız. Maddenin eski şekli:(Değişik: 06/03/1981-2422/7 md.) Yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanan sigortalıya, bu Kanuna göre tespit edilen göstergesinin katsayı ile çarpımının % 60'ı oranında ve aşağıdaki hükümler nazara alınarak yaşlılık aylığı bağlanır.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Suçlar] Dolandırıcılık mı hukuki ihtilaf mı 
  • 25.04.2024 13:09
  • [Alacak tahsil] Vekalet sözleşmesinde zamanaşımı süresi başlangıcı 
  • 23.04.2024 00:24
  • [Mirasçılık] Abilerim babamı sokağa atıyor. Dedem tapuyu abilerimin üzerine yapmış. 
  • 22.04.2024 06:30
  • [Boşanma davaları] Vasi ataması hk. 
  • 18.04.2024 09:43
  • Beraat sonrası yurtdışı çıkış yasağı kaldırma sorunu 
  • 16.04.2024 15:18


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 26/04/2024 00:48:05