 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Yalancı Şahit |
romantic |
Boşanma davası açtığım eşim tarafından birçok kere yazılı telefon mesajı ve internet yoluyla tehdit edildim, bunun üzerine elimdeki delilleri mahkemeye sunarak tehdit davası açtım. Bunun üzerine eşim benim onu rahatsız ettiğimi iddia ederek, 2 kardeşini şahit yazdırmış,
1. Kardeşlerin ifadesi kabul oluyormu? Yalan söyledklerini ispat edersem ceza alırlarmı?
2. Evimde kaldığı zamanlar, allaha inanmadığını, ateist olduğunu söyleyen, evime kocakarı işi diye bildiğimiz muska, büyü türü pis şeyler getiren bu pis yaratık, (bunları yaptığına dair şahitlerim var) hakim doğruları söyleyemesi konusunda yemin etmesini istediğinde; (yemin etmeden, yada ettikten sonra) bu kişinin allahı inkar ettiğini ve ateist olduğunu hakime söylemem gerekirmi? söylersem ne değişir yada değişen bir şey olurmu?
Biliyorum farklı bir konu ama başıma böyle bir olay geleceğini 40 yıl düşünsem tahmin dahi edemezdim, bu konuda bildikleriniz varsa ve görüşlerinizi bildirirseniz sevinirim, herkese şimdiden teşekkürler.
Saygılarımla,
romantic |
alisinkay |
Sayım romantic,
Bu suçun işlendiği zaman önemli.Şu anki kanunlara karşı adliyeye karşı suçlar bölümünde düzenlenmiş.Ateist olduğunu söylemeniz pek işe yaramaz diye tahmin ediyorum.
Yalan tanıklık
MADDE 272. - (1) Hukuka aykırı bir fiil nedeniyle başlatılan bir soruşturma kapsamında tanık dinlemeye yetkili kişi veya kurul önünde gerçeğe aykırı olarak tanıklık yapan kimseye, dört aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
(2) Mahkeme huzurunda ya da yemin ettirerek tanık dinlemeye kanunen yetkili kişi veya kurul önünde gerçeğe aykırı olarak tanıklık yapan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.
(3) Üç yıldan fazla hapis cezasını gerektiren bir suçun soruşturma veya kovuşturması kapsamında yalan tanıklık yapan kişi hakkında iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
(4) Aleyhine tanıklıkta bulunulan kişi ile ilgili olarak gözaltına alma ve tutuklama dışında başka bir koruma tedbiri uygulanmışsa, yüklenen fiili işlemediğinden dolayı hakkında beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş olması koşuluyla, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.
(5) Aleyhine tanıklıkta bulunulan kişinin gözaltına alınması veya tutuklanması hâlinde; yüklenen fiili işlemediğinden dolayı hakkında beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş olması koşuluyla; yalan tanıklık yapan kişi, ayrıca kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçuna ilişkin hükümlere göre dolaylı fail olarak sorumlu tutulur.
(6) Aleyhine tanıklıkta bulunulan kimsenin ağırlaştırılmış müebbet hapis veya müebbet hapis cezasına mahkûmiyeti hâlinde, yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis cezasına; süreli hapis cezasına mahkûmiyeti hâlinde, mahkûm olunan cezanın üçte ikisi kadar hapis cezasına hükmolunur.
(7) Aleyhine tanıklıkta bulunulan kimsenin mahkûm olduğu hapis cezasının infazına başlanmış ise, altıncı fıkraya göre verilecek ceza yarısı kadar artırılır.
(8) Aleyhine tanıklıkta bulunulan kişi hakkında hapis cezası dışında adlî veya idarî bir yaptırım uygulanmışsa; yalan tanıklıkta bulunan kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
ESKİ KANUNDA DA BU DURUM SUÇTUR
Yalan şahitliği ve yalan yere yemin
Madde 286 - Yemin ettirerek şahit veya ehlihibre istimaına salahiyettar
olan bir memur veya heyet huzurunda şehadet ederken yalan söyleyen veya haki-
katı
İnkar yahut isticvap olunduğu hususat hakkında malümatı az veya çok ketmeyleyen
kimse üç aydan üç seneye kadar hapis ile mücazat olunur.
Eğer fiil üç seneden fazla hürriyeti tahdit eden cezayı müstelzim bir cür-
mün tahkik ve muhakemesi esnasında vakı olmuş ise cezası üç seneden on seneye
kadar ağır hapistir.
(Değişik: 21/11/1990 - 3679/20 md.) Eğer yalan şahadet, bir kimseye müebbet
hapis cezası verilmesi sonucunu doğurmuş ise, faile verilecek ceza onbeş sene-
den aşağı olamaz ve ölüm cezasına mahkümiyet halinde ise faile müebbet ağır
hapis cezası verilir.
Eğer yeminsiz şahadet edilmişse ceza müddeti yarısına kadar indirilir.
Madde 287 - Bir kimse hukuk davalarında müddei yahut müddeaaleyh sıfatını
haiz olduğu halde yalan yere yemin ederse altı aydan üç seneye kadar hapis olu-
nur ve otuz liradan yüz liraya kadar ağır cezayı nakdi alınır ve muvakkaten
hidematı ammeden memnuiyet cezasiyle cezalandırılır. Eğer fail bu dava hakkında
bir karar verilmezden evvel yeminden dönerse hapis cezası bir aydan altı aya
kadardır.
|
romantic |
Sayın Alisinkay,
Açıklayıcı bilgileriniz için teşekkür ederim.
Saygılarımla,
romantic
|
Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:15:32 |