 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
rücü şartı ile yapılan bağışın iptali |
bilim |
İyi günler,
8 nisan 2005' te vefat eden babam, tek katlı bahçeli evimizin yarısını, 2. eşine rücü şartı ile bağışlamış. Şimdi evin geriye kalan yarısından da pay almak istiyor. Biz 3 kardeş bu bağışın iptalini istiyor ve hiç olmazsa evin yarısının bize kalması gerektiğini düşünüyoruz.
Böyle bir iptal ve tenkis davası açılabilir miyiz? Kazanma şansımız nedir?
Kanunen 2. eşi 1/4 pay alması gerekmez mi? Bu bağışın geçerlilik durumu nedir?
Yanıtınız için şimdiden teşekkürler. |
Başak Şahin |
Merhaba,
Öncelikle şunu söyliim,rücu şartı ile bağışlama olmaz,istisnalar dışında bağışlama geri alınamaz.Bağışlama,bağışlanan şeyin tasarrufunu ve haklarını bağışlanan kişiye temelli olarak bırakmaktır.Rücu şartı ile bağışlama dediğiniz şey kullanım ödüncü yani ariyet olabilir.Ariyette bir kişi malını başka bir kişiye belli bir süreliğine yada süresiz olarak bırakır ve o kişiye bu malın kullanım hakkını devreder.
Bu yüzden babanızla 2. eşi arasında yapılan sözleşme (varsa tabi) ariyet mi yoksa bağışlama mı öğrenmeniz gereklidir.Sözleşme yoksa sadece aralarında konuşulmuş bir laf ile sizin bağışlama dediğiniz ilişki kurulmuşsa,miras paylaşımında bi sorun olmayacaktır.Çünkü bir sözleşme olmadan kişi bağışlamayı ispat edemez.
Eğer bir sözleşme varsa ve bu bağışlama sözleşmesiyse,hakim;sizin iddianızla bu hukuki işlemde irade sakatlığı gibi bir sakatlık varmı,araştıracaktır.
Eğer bir sözleşme varsa ve bu rücu şartıyla bağışlama yani ariyetse ve bu ariyet sözleşmesinde bir süre (rücu süresi) öngörülmüşse bu süre sona ermişse siz miras payınız oranında tasarrufta bulunabilir,mal üzerinde hak iddia edebilirsiniz.Eğer süre dolmadıysa; ariyet verenin ölümü ile sözleşme sona ermez,böyle bir durumda ariyet verenin mirasçıları,ariyet konusu şeyi sözleşme süresince yada kullanmanın tamamlanmasına dek ariyet alana kullandırmakla yükümlüdürler.Süre dolduktan sonra miras için hak iddia edebilirsiniz.
Eğer süre yada kullanma biçimi (bazen kullanma biçimindende süre anlaşılabilir) kararlaştırılmamışsa;kural olarak ariyet veren yani babanız istediği zaman ariyet konusu şeyi geri isteyebilir.Yani bu durumda babanız vefat ettiğine göre siz mirasçıları olarak ariyeti sona erdirebilir ve mirastan hak talep edebilirsiniz.
Siz sözleşme varsa bu sözleşmenin nitelğine bakmalısınız.Bu bir taşınmaz(ev) olduğu için ve ariyette ,ariyet konusu malın mülkiyetinin karşı tarafa geçirilmediği için;eğer bu rücu şartıyla bağışlamaysa tapu kütüğünde 2. eşin lehine bir kayıt yapılmamış olması gereklidir.Eğer kayıt yapılmışsa ve bu gerçekten ariyetse;sizin ,babanızın asıl yapmak istediği şeyin bağışlama diil ariyet olduğunu yani bir irade sakatlığı olduğunu ispatlamanız gerekmektedir. |
Başak Şahin |
Rücu şartı ile bağışlama yapılması için bunun sözleşmede belirtilmesi gerekir.Rücu şartı ancak şöyle olur; eğer bağışlanan kişi,bağışlayandan önce ölürse ,sözleşmeyle bağışlanan malın tekrar bağışlayanın mülkiyetine geçiceği düzenlenebilir.Ancak sizin olayınızda bu şart gerçekleşmemiş,eğer bir bağışlama varsa ,artık rücu şartı gerçekleşmemiş olacak ve bağışlamanın hükümleri doğacak.
Sözleşmeye ve tapuya bakıp bu hukuki işlemin ne olduğundan emin olmanızı tavsiye ediyorum... |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:07:22 |