 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Bosanma |
gulbahar |
merhabalar. Ben 7 yillik evliyim ve 1 kizim var. Esimle anlasamiyoruz, 5 ay kadar once anlasmali olarak bosanmak uzere esimle anlastik ve o evden ayrildi. Ama 2 ay sonra bosanmaktan vazgectik ve birlestik. Zaten yasal bir basvuruda da bulunmamistik. Ama sorunlarimiz cozulmedigi gibi daha da artti. Ayri oldugumuz donemde onun baska biri ile birlikte oldugunu ogrendim bu durumu o da kabul etti. O iliskisini bitirdi, ben de evliligimi kurtarmak adina bu durumu kabullendim. Fakat simdi hem anlasamiyoruz, hem de esim diger birlikteliginde daha mutlu olacagini dusunup surekli olarak, beni onu mutsuz etmekle sucluyoz. Bu arada diger iliskisini de tam olarak bitirmediginden suphe ediyorum ama bunu kanitlama sansim yok. Artık gercekten bosanmak istiyorum. Ikimizin ustune ortak 1 evimiz var. Arabamız onun annesinin adina kayitli. Bir miktar birikmis paramiz var. Ben su anda iyi bir iste calisiyorum ama isim proje usulu bir is oldugu icin proje bitiminde ne olur belli degil. Sorum su: esim isimin garantisi olmadigini iddia ederek kizimin velayetini alabilir mi? Ve mal paylasiminda araba uzerinde hak iddia edebilir miyim? Ayrica nafaka talep etmem uygun olur mu?
Tesekkurler. |
gerunsal |
mrhb sayın gülbahar;
Birinci olarak boşanma konusunda eşinizin eski ilişkisini ortaya sürüp zina nedeniyle dava açmanız çok zor. Çünkü kanun hükmüne göre affeden eş tekrar zina nedeniyle dava açamaz. Dolayısıyla en uygunu evlilik birliğinin temelden sarsılması nedenine dayanmanız olur. İlgili kanunu maddesi MK. madde 166
"VI. Evlilik birliğinin sarsılması
MADDE 166.- Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.
Yukarıdaki fıkrada belirtilen hâllerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır. Bununla beraber bu itiraz, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise ve evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar kalmamışsa boşanmaya karar verilebilir.
Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.
Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir."
Çocuğunuzun velayeti hakkında ise söz sadece yargıcındır. Kanuna göre yargıc anne ve babanın tüm olanaklarını göz önünde bulundurarak çocuğun gerek maddi gerek manevi ihityaçlarına uygun en doğru kararı vermeye çalışır. Herne kadar işinizin geleceğinin belirsiz olması bu konuda ii bir olanak olarak sunulamasada da karar yargıcındır.
Mal paylaşımı için sanırım eşinizle aranızda her hangi mal rejimi sözleşmesi imza etmediniz. Evliliğiniz ise yedi yıllık olduğuna göre eşinizle aranızda mal ayrılığı rejimi uygulanmalıdır. Bu rejime göre ise paydaşlı mülkiyetler ve alımı esnasında ortak bedel ödenen mallar haricindeki tüm mallar maliklerinde kalır. Arabanızın alımında maddi bir katkınız olmuşsa ve bunu ispat edebiliyorsanız o zaman payınıza düşeni alırsınız. Bu ispatta her türlü delil ve tanıkla yapılabilir.
Nafaka konusunda ise kanuna göre boşanma nedeniyle fakirliğe düşen taraf diğer taraftan nafaka talep edebilir. Bu konuda ise boşanma konusunda nafaka isteyen tarafın kusurunun diğerine göre daha az olması gerekir.
Umarım yardımcı olmuşumdur.
Gökçe Erünsal |
gulbahar |
cevabiniz icin cok tesekkür ederim. Aklimdaki soru isaretlerine genel olarak yanit almami sagladiniz. Ama bu seferde baska sorulara takildim.
Esimle olan problemlerimi cozemeyip tekrar ayrilma durumuna gelirsek, esimin eski yasadigi iliskiyi gundeme getirerek onu suclu duruma dusurmek istiyor degilim aslinda. Ama su anda bu iliskinin bitip bitmediginden cok emin olamiyorum. Dolayisiyla, bir dava soz konusu oldugunda, bu iliskinin hala devam ettigini dusunme nedeni olarak, bir takim olaylarin anlatilmasi yada telefon kayitlarinin istenmesi gibi durumlar olabilir. Ama bu durum beni ne kadar hakli cikarir onu bilemiyorum. Ayrica mal paylasiminda, esimin annesinin ustune olan arabanin aslinda bizim olduguna dair sahitler mevcut. Ancak, arabanin aliminda esit katkida bulundugumuzu nasil kanitlayabilirim ki.
Ilginize gercekten tesekkur ederim. |
gerunsal |
tekrar merhaba;
Eşinize sadece eski ilişkisinin varlığını öne sürerek dava açmanız olanaksız. Amabu ilişkinin hala devam ettiğini kanıtlama olanağınız varsa o zaman tabiki yeni bir ilişki gündeme gelmiş olacaktır. ve dolayısıyla bu ilişkiye dayanarak dava açmanız mümkün olacaktır.
Bu konuyu kanıtlamak için de sizinde dediğiniz gibi telefon kayıtları, şahit, yazışmalar ve bunlar gibi her türlü kayıtı delil olarak kullanabilirsiniz.
Araba konusunda ise daha önce dediğim gibi öncelikle eşinizle sizin aranızda hangi mal rejiminin uygulandığının tesbiti gerekir. İletinize göre 7 yıllık bir evliliğiniz var ve yazmadığınız için eşinizle aranızda herhangi bir rejimin kabulu hakkında da herhangi bir sözleşme yoksa eşinizle aranızda uygulanacak mal rejimi mal ayrılığı rejimidir. Bu rejime görede gerek evlilik öncesi gerek evlilik devam ederken tarafların kendi kazanımları ile aldıkları mallların mülkiyeti kendilerine veya kendileri tarafında mülkiyet kime devredilmişse ona aittir. Bu konudaki istisnalar ise tarafların ortak olarak aldıkları mallardır. Bu konuda yine kanun koyucu tarafları ispat konusunda özgür bırakmıştır. Yani şahit başta olmak üzere eğer senetlerde sizin adınız varsa bunlarla veya diğer yollarla bu konuyu ispat edebilirsiniz.
Saygılarımla
Gökçe Erünsal |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 08:45:38 |