Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
Noter ihtarı ve tahliye talebi
cucu70 Değerli arkadaşlar, Bir arkadaşım zor durumda yardım talep ediyor.Düşünce ve önerilerinizi bekliyorum. Kiracı 01/01/1999 tarihinden bu yana aynı dükkanda kiracı olarak bulunmakta.Kiralayan;9.5.2005 tarihli noter ihtarnamesi ile işyeri ihtiyacı nedeniyle tahliye talebinde bulunmakta ve 01/07/2005te sona erecek olan sözleşmeyi uzatmayacağını belirtmekte.Gerekçe olarak da aynı işyerinde hem emlakçilik hem de sigortacılık yapmasını gösterip, oğlunun sigorta dükkanını ayırmasının yasal zorunluluk olduğu şeklinde gerekçelendiriyor. Ancak asıl sorun kiranın arttırılması.Halen 550YTL olan kiranın 900YTL'ye çıkarılması talebinden ve reddedilmesinde dolayı iş bu boyuta ulaşmış durumda. Yapılan sözleşme 1999 tarihli ve otomatikman uzayarak bugüne gelmiş durumda. Önerilerinizi bekliyorum.
msenol Anladığım kadarıyla kiracınız 99 dan beri dükkanınızı kullanıyor. Sizin talep ettiğiniz kirayı kabul etmediği için ihityaç sebebiyle tahliye davası açmayı düşünüyorsunuz. Şayet esas problem kira parası ise kiracı aleyhine kira tespit davası açabilirsiniz. Bu durumda dükkanın yeniden kiraya verilmesi durumunda ne kadar kira getirebileceği tespit edilecek ve bu bedelden %10 civarı bir indirim yapılarak yeni kira bedeli belirlenecektir. kira sözleşmesinde her sene artış yapılacağımna dair bir şart varsa ihtarname göndermeden bu davayı açabilirsiniz. aksi takdirde yeni dönem başlamadan 15 gün önce elinde olacak şekilde bir ihtarname göndermeniz gerekiyor.
cucu70 Sayın msenol, sanırım konuyu tam olarak açıklayamamışım.Biz kiracı tarafız.Yani 99dan bu yana biz kiracıyız ve kiralayan birden 550 ytlden 900 ytlye çıkmak istiyor ve kabul etmediğimiz içinde ihityaç sebebiyle tahliye davası açmay hazırlık yada zorlamak amacı ile noter ihtarı çekiyor. 1999 da yapılmış ve her yıl otomatik olarak resen yenilenen kiralama kontratının imza tarihine göre 1/7/2005 sözleşme bitim tarihi. Acaba şimdi yeni tarihli ve 900 ytl üzerinden bir sözleşme imzalasam ve daha sonra gabin nedeniyle imzaladığımı öne sürsem bir sonuç alabilirmiyim?Çünkü 6 yıldır kullandığım bu dükkan merkezi bir yerde ve çevresindeki kiralarla da uyum içinde.ne yapılabilir?
Emrah Yavuzcan Kiralayan, kiranın arttırılması için kira tespit davası açtırmalıdır. Eğer ki şartların hepsi tamamsa ihtiyaç nedeniyle tahliye isteyebilir. Bu talep samimi olmalıdır. En iyi çözüm olarak, belli bir meblağda kiralayanla uzlaşmanız olarak gözükmekte.
cucu70 Anlaşılan o ki, kiralayan lehine gelişecek gibi görünüyor.Gabinin koşulları oluşmamış gibi görünüyor.Zaten zorlama birşey olacaktı. Ancak, eğer kirada anlaşamazlarsa, noter ihtarı sonucu dükkan tahliye edilir ve bundan sonra kiralayan belirttiği neden dışında (örneğin bir başkasına kiralamak gibi) kullanacak olursa GKHK ilgili maddeleri gereğince kiralayanın cezalandırılması gerekecek gibi görünüyor. Çünkü; ihtiyaç nedeniyle tahliyeyi talep eden mecuru mücbir neden dışında 3 yıl boyunca eski kiracısından başkasına kiralayamaz.Buna aykırı davrananlar ise hapis ve 3 yıllık kira bedeli karşılığı cezalandırılıyor.Değişik düşüncesi olan varsa ve paylaşmak isterseniz memnun olurum...
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:35:11