Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
270 SAATLİK YILLIK FAZLA MESAİ LİMİTİ
OrhanColak TextTextText 270 SAATLİK YILLIK FAZLA MESAİ LİMİTİ İŞGÖRENİN RIZASI İLE AŞILABİLİR Mİ? İŞGÖRENİN RIZASIYLA AŞILABİLİYOR İSE BUNUN PROSEDÜRÜ NEDİR? AŞILMASI DURUMUNDA SERBEST ZAMANIN TELAFİ EDİLMESİ YERİNE BU FAZLALIK MAAŞA YANSITILABİLİR Mİ?
Av.Abbas Bilgili İşçinin yazılı onayını aldıktan ve zamlı fazla mesai ücretini ödedikten sonra fazla mesainin miktarı yılda 270 saati de aşsa bir sorun olacağını zannetmiyorum. 270 saatlik limit işçiyi korumaya yöneliktir. Aksine davranışa bilfdiğim kadarıyla bir yaptırım getirilmemeiştir. İşçinin onayı alınmalı ve yasa veya sözleşmedeki zamlı fazla mesai ücreti mutlaka ödenemildir. Yılda 270 saatten fazla çalıştırıp, "yasada 270 saatten fazlası yok, bu sebeple 270 saatin üstündeki çalışmaların ücretini ödemem" diyen insafsızlar da var, anacak böyle bir durumun yasa dışı olduğu da açıktır. işçi 270 saatten fazla da çalıştırılsa karşılığı ödenmelidir. Av. Abbas Bilgili
Nilgül Saraç fazla çalışam ücreti ,1 saate denk gelen çalışma ücretinin %50 arttırılması ile hesaplanır.iş kaunundaki işçiyi korumaya yönelik bir çok hüküm MUTLAK EMREDİCİ NİTELİKTEDİR ve bence bu hükümde onlardan biri. Yani işçi ve işveren yıllık 270 saatin üstünde fazla çalışma konusunda anlaşma yapamazlar. bu benim yorumum. Sayın Fırat Bayındır'dan bu konuya bir açıklama getirmesini bekliyorum, mümkünse tabi.
Av.Fırat Bayındır Yetkin bir hukukçu olan sevgili Abbas beyin yorumlarına katılmamak mümkün değil. Her ne kadar yasada fazla çalışma süresi yılda 270 saatle sınırlandırılmış olsa da, bu süreyi aşan , işyerinin ve işin özellikleri dikkate alınarak iddiaya ve davanın kanıtlanma durumuna göre ve çoğunlukla bilirkişi raporlarında belirlenen fazla çalışma alacağı BK 43-44.m. uyarınca tenzil ederek hüküm kurulmaktadır. Fazla çalışmanın 270 saatten fazla olamaması sayın Saraç' ın da belirttiği üzere işçiyi korumaya yöneliktir. Bence de kural olarak işverenin 270 saati aşan fazla çalışma yaptırmaması gereklidir. Bu husuta hizmet sözleşmelerinde yer alan düzenlemeler de elbette hukuka aykırı olacaktır. Ancak bütün bunlara rağmen resmi belgelerle kanıtlanabilen ve 270 saati aşan bütün fazla çalışmaların ücretleri ödeneceği gibi, işin ve/veya işyerinin özelliği gereği yazılı belge ile kanıtlanamayan ancak tanık beyanlarıyla mahkemeye kanaat uyandıran durumlarda da fazla çalışma ücretlerine hak kazanılmaktadır. Ayrıca fazla çalışmalar için işçinin onayı şart olduğundan, işçilerin fazla çalışmaya zorlanamayacağı anlaşılmaktadır. İşçi , yaptığı fazla çalışmaların karşılığını ücret olarak alabileceği gibi dilerse, serbest zaman olarak da kullanabilecektir. Bu takdirde her bir saat fazla çalışma karşılığı 1 saat 30 dk. serbest zamanı 6 ay içinde ücretinden bir kesinti olmaksızın kullanabilir.
Av.Abbas Bilgili Sayın Saraç; Fazla çalışmanın yılda 270 saatle sınırlandırılmış olması hükmünün mutlak emredici bir hüküm olup olmadığının pratikte bir yararı olduğunu zannetmiyorum. Mutlak emredici bir hüküm dahi olsa pratikte işçilerin 270 saatin üstünde fazla çalışma yaptırıldıkları bir gerçektir. Mutlak emredicidir diye bu fazla çalışmaların ücreti ödenmeyecek midir? Ödenmesi gerektiği konusunda çok sayıda yargıtay kararı vardır ve öğretideki görüş de bu yöndedir.İş Yasası'nın fazla çalışmayı düzenleyen 41. maddesine aykırı davranışlara para cezası yaptırımı getiren 102/c maddesinde; fazla çalışma ücretinin ödenmemesi, serbest zaman kullandırlmaması ve işçinin onayının alınmaması halleri için yaptırım düzenlenmiştir. 270 saatin üstünde fazla çalışma yapılmasına yaptırım getiren bir hükme ben rastlayamadım. Mutlak emreddicilkten maksat, "270 saatin üstündeki çalışmaların yasal dayanağının olmadığı" şeklinde ise işçiler bundan zararlı çıkabilir. Çünkü şu anda yasal limite rağmen çalıştırılıyorsa yasağa rağmen de çalıştırılacaklardır. Selamlar.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Velayet hakkı] Wmic Windows Activation Key and windows 7 ultimate activation tool 
  • 03.05.2025 09:36
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 13:35:07