 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
BOŞANMADA GEÇERLİ SEBEP |
deniz mert |
evli olan bir çift 6 yıl ayrı yerlerde yaşadıktan sonra birkaç ay için biraya gelse dahi taraflardan biri boşanmak isterse bu yıllar boşanma sebebi olur mu? ya da taraflardan biri ayrılmak istemese de taraflar boşanabilir mi? ya da bu konuda bir izah getiremez mi hiç bir üye.
memleket |
gerunsal |
MRHB SAYIN deniz mert
MEDENİ KANUNA GÖRE
"IV. Terk
MADDE 164.- Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır.
Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hâkim, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi hâlinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar gerektiğinde ilân yoluyla yapılır. Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz. "
FAKAT EĞER TERK EDEN TARAF KENDİ ARZUSUYLA ORTAK EVE GERİ DÖNMÜŞSE O ZAMNA BU MADDE UYARINCA DAVA AÇILAMAZ O ZAMAN MK MADDE 166 ORTAK YAŞAMIN ÇEKİLMEZ HALE GELMESİ NE DAYINALARAK DAVA AÇILABİLİR.
"VI. Evlilik birliğinin sarsılması
MADDE 166.- Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.
Yukarıdaki fıkrada belirtilen hâllerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır. Bununla beraber bu itiraz, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise ve evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar kalmamışsa boşanmaya karar verilebilir."
Gökçe Erünsal |
Admin |
SAYIN DENİZ MERT göndermiş olduğunuz KM.ı okudum.
Sayın xmngokce sorunuzu yasal dayanakları ile birlikte çok güzel açıklamış.
Ben de şöyle özetleyeyim;
1- Ya terk nedeni ile dava açarak, eşinizin sizi terk ettiğini iddia edip, kanundaki şartları yerine getireceksiniz, (Örneğin 1 aylığına beraber oldunuz ve eşiniz yine sizi terk etti ise bu yeni bir terk nedeni ile boşanma davası açma hakkınız olduğunu gösterir. İhtara rağmen dönmezse hakim boşanmaya karar verir. Veya sorunuza göre eşiniz 1 aylığına da olsa eve döndüğünü isbatlayamazsa dava lehinize sonuçlanır. Bu davanın temeli ihtara rağmen müşterek eve dönülmemesidir.)
2- Ya da evlilik birliğinin temelinden sarsıldığını, uzun sürelerdir ortak hayatın kurulamadığını veya yürütülemediğini, şahit desteği de alarak ispatlamalısınız.
http://www.hukuki.net |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:35:13 |