yabancılar hukuku |
minne |
aslen türkiyede yaşıyorum ama yurtdışında da bulunuyorum.hem yurt dışında ve türkiyede danışma bürosu olan yabancı bir avukatın sonuç olarak bariz hata taşıyan bir danışmanlık hizmeti vermesi sonucu
ciddi bir mağduriyet oluştu.bundan dolayı
1-vekalet vermediğim sadece danışmanlık makbuzu karşılığı ödeme yapmış olduğum iş ilişkisine göre bu yabancı avukata önerdiği işlemle ilgili uğradığım zarardan dolayı tazminat davası ve ceza davası açabilinirmi.(konuyla ilgili yapılmış bir çok işlem var ve hala yurtdışında ikamet eden ve yeminli tanıklık yapabilecek şahitler mevcut)
2-ayrıca yurtdışındaki muhasebecim de makbuzlu ödeme yapmama ve yurt dışında da vergi mükellefi olmama rağmen yıllardır yurtdışındaki vergi dairesine karşı hiç bir muhasebe işlemleri ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirmiyor bu durumda türkiyede iken yurt dışında yaşıyan bu muhasebeci için suç duyurusu dahil hukuki işlemler yapabilmek(doğruda türk adliyesinde yada konsolosluk vasıtası ile yurtdışındaki adliyelerde) mümkünmü.
bu arada T.C vatandaşı olmam ve bir süre yurtdışına çıkamam engelim olması yüzünden işlemlerimin tümünü burdan yürütmem gerektiğini ifade edebilirim.
|
Av.Tayfun Eyilik |
gerek muhasebeciniz ile gerekse avukatınız ile herhangi bir sözleşmeniz var mı ?
verilen hizmet ile uğradığınız zarar arasında uygun bir neden sonuç ilişkisi varmı ?
hizmetin yerine getirildiği , fiilin işlendiği, zararın meydana geldiği ülke ? sözleşme var ise sözleşmenin imzalandığı, yetki şartı var ise hangi ülke yasalarının yetkili kılındığı ?
ve bunlar gibi daha bir sürü sorunun cevaplanması gerekiyor açıklamalarınızı biraz daha genişletebilirmisiniz
|
minne |
Sayın Eyilik ilginiz için teşekkür ederim.
-muhasebeci ile bulunduğu ülkede kendi aramızda yapmış olduğumuz yazılı sözleşmenin bir kopyası ve kendisinin tek tük verdiği ödeme makbuzları yanında ilgili vergi dairesinin şahsın bizzat işyerine gelerek resmi muhasebecim olduğuna dair tututuğu tutanakda var.tüm bunlara rağmen muhasebeci yıl sonu beyannamelerini vergi dairesine vermediği gibi hiçbir işlem yapmamakta ve daha da vahimi kendisinde bulunan resmi evraklarımı defalarca istememe rağmen teslim etmemektedir.
Şimdi muhasebeci ile ilgili olarak,
O ülke muhasebeciler odasına vergi dairesine v.b yazılı şikayet yanında o ülke savcılığına suç duyurusu yapılabilirse suçlama konusu tam ne olabilir.(bu suçun evrensel bir ceza hukuku tanımı olmalı)
Burda kendi ülke savcılığımıza veya herhangi birime(konsolosluk v.s) girişimde bulunulabilinirse suçlama tam ne olacak.
Ayrıca şahsın bu durumu(yabancı ülkede türk asıllı yabancı uyruklu ve aynı zamanda t.c vatandaşı olması-çifte vatandaş-) dolayısı ile burda hukuk veya ceza mahkeme açılabilirmi.(savcılık yolu mümkün olmadığında)
Noter kanalıyla ihtarname gibi fuzuli masraflı işlerdense savcılık gibi masrafsız yolları tercih etmek istiyorum maalesef sonuçta tüm birikimim bu süreçde heba olmuş durumda ve o ülke vergi dairesi türkiyedeki adresime binlerce euroluk vergi borcum olduğuna dair bildirimde yapmakta(şu an için takip v.s yok) olduğundan muhasebeci konusunu acilen çözmem gerekmekte.
Lütfedilip bu kısımla ilgili görüş bildirilirse yazıyı çok uzun tutmamak için avukatla olan durumu ikinci bölümde yazmam uygun olur.
|
Av.Tayfun Eyilik |
muhasebecinize yönelik olarak başvurabileceğiniz hukuk yollarını tayin edecek ülke hukuku önemlidir. Muhasebecinizin bir fiili nedeni ile bir zarara uğradı iseniz bu zararı tazmin için zararın meydana geldiği veya fiilin işlendiği ülkenin kurallarına göre hareket etmelisiniz. Ben sadece türk hukukunu bildigim için bu konuda size pek bir yardımım olamaz ancak siteye katılan arkadaşlardan o ülke hukuku hakkında bilgi sahibi olan kişiler olabilir ülkeden bahsetmeniz iyi olur diye düşünüyorum.
Bir an için muhasebeci hakkanıda zararın tazmini için ülkemizde dava açabileceğinizi keza bu davayı kazandığınızı düşünsek bile kararın uygulanması açısından türkiyede başvurulabilecek mal varlığı adresi olmalı Bu durumda dahi türk hakimi olaya hangi ülkenin hukukunu uygulayacağına kanunlar ihtilafı prensiplerine göre karar verecektir.
ceza başvurularında dahi aynı yol uygulanmalıdır. Suçun evrensel bir tanımı olabilse bile usul hukuku her ülkede farklıdır. |
minne |
muhasebe konusunda cevap bu olunca avukatın durumunu anlatmaya hiç gerek yok sanırım.
anlaşılan savcılık kanalıyla yapılacak fazla bir şey yok.
ilk amaç amaç tazminat almak vesaire değil.zaten bu durumda bu mümkün olamaz.kendinize ait olan belgeleri almak ve yapılan fiili sorgulatmaktıröncelikli olan.sadece ülkemizde değil tüm dünyada mahkemelerin durumu malum.dava aç 7-8 ay sonrasına gün verilsin(istanbul türketici mahkemelerinde bugün için durum böyle) ve bu arada elinizde hiç bir belge olmadığında da belgelerin bir araya getirilmesi vesaire için yıllarca git gel.
mahkemeyi işlevsel yapacak olan ön tahkikat sürecidir. tüketici mahkemelerine gitmeden il tüketici hakem heyetlerinin çalışma yapması veya savcılığın kamu davası açmadan önce kavuşturma sırasındaki edinilen bilgi ve belgeler gibi.
sayın avukat sadece avukatlara iş çıkaracak yorumla ilgili galiba.
teşekkürler
bu çok önemli ise olay ingilterede geçiyor. |
Av.Tayfun Eyilik |
quote:sayın avukat sadece avukatlara iş çıkaracak yorumla ilgili galiba.
teşekkürler Ekleyen: minne - 29/04/2005 : 13:14:25
|
[?] anlamadım |