 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Dükkan işletmecisi ve apartman sakinleri |
drtuglu35 |
[:(]Herkese merhaba. Apartman girisinde bir dükkan isletiyorum(KAFETERYA OLARAK)Apartman sakınlerıyle dükkan sahibimizin arası resmen kanlı bıcaklı.Dolayısıyla bize de her konuda karsılar.Yaz sezonuna giriyoruz ve önümüze masa koymadıgımız taktirde yazın hic is yapamayacagız.Bir avukata danıstık(apartman girisi yanda oldugu icin) belediyeye isgaliye ödedigimiz sürece masa koyabilecegimizi söyledi.Baska bir avukat ise apartman ortak kullanım yeri onların izni olmadan koyamazsınız dedi.Bir digeri ise koyun masaları onlar size dava acsın,sizde onlarla ugrasırsınız(balkonunu iceri alan dairelerle falan),dava yaklasık 2 sene sürer dedi.Biz burda 2 seneden daha fazla kalmak istiyoruz.YOL GÖSTERMENİZE İHTİYACIM VAR.Lütfen yardım edin.önümüze cicek koyduk diye zabıta gönderdiler,zabıta yeri cok begendi bizi tebrik edip gitti.Yani anlayacagınız cicekle bile ugrasmaya yüzü ve zamanı olan insanlarla karsı karsıyayız.Ne yapmalıyız.Cahillik ettik,insanları arastırmadan buraya cok yatırım yaptık,lanet olsun deyip bırakıp da gidemeyiz.Ne yapacagımızı bilmiyoruz.Simdiden ilgilenen herkese cok tesekkür ederim.SAYGILAR....
Not:
Konu başlığının forum kurallarına aykırı seçilmesi sebebiyle başlık değiştirilmiştir. |
Av.Mine Uzun |
Apartman sakinleri yasal haklarını kullanırlarsa işiniz zor gözüküyor. Aşağıda bir Yargıtay kararı var; sizin durumunuza az çok benziyor ve malesef aleyhinize:
T.C. YARGITAY
( 18.HD. E: 2003/4943, K: 2003/5799, T: 02.07.2003 )
KAT MALİKLERİ
ORTAK YERLERİN KULLANIM HAKKI
ARSA PAYI
PROJEYE UYGUN OLMAYAN TESİS
ÖZET : Kat Mülkiyeti Yasasının 19. maddesi hükmüne göre kat maliklerinden herhangi birisi bütün kat maliklerinin rızası olmadıkça, ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesis yaptıramaz. Yasanın16. maddesine göre de kat maliklerinin ortak yerdeki kullanım hakkı arsa payıyla sınırlı ve bu yerin tahsis edildiği amaca uygun olması gerekmekte olup, malik ve diğer ilgililer ortak yerleri kendi kullanımlarına hasredemezler. Projeye uygun yapılmayan tesis veya yapının diğer kat maliklerine zarar verecek nitelikte olmaması da bunların yapımı için kat maliklerinin muvafakatının alınmasına ilişkin yasal zorunluluğu ortadan kaldırmaz.
Somut olayda davacı-karşılık davalının ortak yere sundurma şeklinde gölgelik yaptığı ve bu yere ticari faaliyet için bir takım eşyalar koyup işgal ettiği bilirkişi raporu ve diğer delillerle sabit olduğundan davalı-karışlık davacının davasının kabul edilerek sundurma olarak adlandırılan tesisin sökülüp kaldırılmasına ve ortak yere eşya konulmasının önlenmesine; davacı-karşılık davalının davasının ise reddine karar verilmesi gerekir.
Dava dilekçesinde tadilata izin vermeyen davalının uyarılması karşı davada tadilatın eski hale getirilmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü, karşı davanın reddi cihetine gidilmiş, hüküm davalı-karşı davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
( 634 s. Kat Mülkiyeti Kanunu m. 16, 19 )
Dava dilekçesinde, dükkan önündeki ortak yere davacının yaptığı sundurmanın kaldırılması için davalı tarafından muarazada bulunulduğu ileri sürülerek sundurmayı kullanmasına izin vermesi için davalıya uyarıda bulunulması istenilmiş, davalı tarafından açılan karşı davada da dükkan önündeki ortak yere kat maliklerinin muvafakatı sağlanmadan davacı-karşı davalının yaptığı sundurmanın kaldırılması ve bu yere ekmek dolabı ve diğer eşyaları koymak suretiyle yaptığı müdahalenin de önlenmesi istenilmiştir.
Yerinde yaptırtılan bilirkişi incelemesi sonucunda düzenlenen raporda, davacı-karşı davalı tarafından ortak yere yapılan dava konusu sundurmanın onaylı projede yer almadığı ve binanın dış görünümünü değiştirdiği belirtilmiş olmasına karşın mahkemece söz konusu tesisin davalı ve diğer kat maliklerine zararı bulunmadığı gerekçesiyle karşılıklı davanın reddine, asıl davanın da kabulü ile davalı Recep'in uyarılmasına karar verilmiştir.
Kat Mülkiyeti Yasasının 19. maddesi hükmüne göre kat maliklerinden herhangi birisi bütün kat maliklerinin rızası olmadıkça, ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesis yaptıramaz. Yasanın16. maddesine göre de kat maliklerinin ortak yerdeki kullanım hakkı arsa payıyla sınırlı ve bu yerin tahsis edildiği amaca uygun olması gerekmekte olup, malik ve diğer ilgililer ortak yerleri kendi kullanımlarına hasredemezler. Projeye uygun yapılmayan tesis veya yapının diğer kat maliklerine zarar verecek nitelikte olmaması da bunların yapımı için kat maliklerinin muvafakatının alınmasına ilişkin yasal zorunluluğu ortadan kaldırmaz.
Somut olayda davacı-karşılık davalının ortak yere sundurma şeklinde gölgelik yaptığı ve bu yere ticari faaliyet için bir takım eşyalar koyup işgal ettiği bilirkişi raporu ve diğer delillerle sabit olduğundan davalı-karışlık davacının davasının kabul edilerek sundurma olarak adlandırılan tesisin sökülüp kaldırılmasına ve ortak yere eşya konulmasının önlenmesine; davacı-karşılık davalının davasının ise reddine karar verilmesi gerekirken, yerinde olmayan gerekçelerle yazılı olduğu şekilde aksi yönde karar verilmiş olması doğru görülmemiştir.
SONUÇ : Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK'nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 2.07.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.
|
drtuglu35 |
Sn Av.Mine Uzun,
İlgilendiginiz icin cok tesekkür ederim. Anlasılan hukukta adil olmayan durumlar da söz konusuymus.Çünkü bu insanlar ne yapıyorlarsa kötüniyetten yapıyorlar.Bence biraz da olsa girisimcinin tarafında olmalılar.Hak yemiyoruz,rüsvet vermiyoruz diye yazın isletmemizden ekmek yiyemeyecegiz yani.Benim fikrim su :
Böyle bir durumda(tabi adaletten söz ediyorsak!) isletmenin icerigi, temizligi ,yasallıgı gözönünde bulundurulmalı,apartman sakinlerine tanınan hakkın %50 si isletmeciye tanınmalı,onların kötüniyetli olmadıklarındAN emin olunmalı,YANİ artık biraz da olsa gelismislik düzeyine gelebilmemiz icin.Hicbir ülkede bizdeki sistem sözkonusu degil.Bizim adalet sistemimiz demekki resmen rüsvete,hak yemeye itiyor insanları.Bu insanlar bizden resmen para istiyorlar. Yeni acılan bir isletmeyiz ve daha kazanamadan onları besleyemeyiz ki!
Neyse cok basınızı agrıttım.Ben sadece cok doluyum ve size biraz da olsa icimi döktüm.Hersey icin cok tesekkür ediyorum ve saygılarımı sunuyorum... |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:43:49 |