Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
Çocuk olmadığı için boşanma
kyuksek Selam, sevgili arkadaşlar, bu gün ilk defa rastladım bu siteye ve gökte ararken yerde buldum diyerek sevindim. dolaştım siteyi ve hoşuma gitti. Benim sorunum, 15 yıllık evliyim ve çocuğum yok. Sebep sebepte yok bende problemin olmadığı tıbben ispatlı ama eşim için sadece infertil tanısı. ayrıca her geçen gün evliliğimiz kötüleşti. eşim boşanmak için anlaşmaya anlaşamaya yanaşmıyor bu durumda 3 gün oldu evden ayrıldım. dava açacam ama bir avukatla görüşemedim bu davayı açarken sebep ne göstermeliyim. şimdiden Teşekkürler
Av.Dilek Kuzulu Yüksel Merhaba, Çocugunuzun olmamasi geçimsizlige sebep oluyorsa (ki saniyorum öyle) veya baska bir geçimsizlik sebebiniz varsa evlilik birliginin temelinden sarsilmasi (Siddetli geçimsizlik) nedeniyle bosanma davasi açabilirsiniz. Ancak çocuk olmamasi basli basina bir bosanma sebebi olusturmaz diye düsünüyorum. Evliliginizin kötülesmesini mümkünse biraz açabilir misiniz?
kyuksek Evliliginizin kötülesmesini mümkünse biraz açabilir misiniz? Evet evliliğimiz kötüleşmesinin temel nedeni çocuk. Çocuğumuzun olmaması en büyük sorunumuz bütün huzursuzluğumuzun temel kaynağı bu diye düşünüyorum. Hem kendimde hemde eşimde benim bu eksiklik her konuda baş gösteriyor. Uzun yıllardır bütün gelirimi çocuk için tedavilere harcadım ve hala bu durumun sıkıntılarıyla uğraşmaktayım. Hala tedavilerden vazgeçmiş deiliz ama bir ara eşimin hayati tehlike atlatması teavilere ara vermemizi gerektirdi. Kendi adıma çocuğumuz olmuş olsa bütün bu huzursuzlukların olmayacağını ve olsa da bunu kaldırabileceğimi düşünüyorum. Şu anda her 2-3 ay'a bir büyük depremler yaşıyoruz bu da sevgimizi saygımızı kaybettirdi. ve son zamanlarda başlayan aşırı kıskançlık krizleri her şeyi bitirdi devam etmesi yerine bitmesini daha olumlu düşünüyorum. Çocuk olmaması boşanma sebebi değil demişsiniz bu bir yorummu? hakimlerin takdirimi? bunları açıklarsanız sevinirim
Kaan V. Yargıtay 2.HD bir kararı var bu konuda kararın tam metnine ulaşamadım: Bu kararda "karının çocuk yapma kabiliyetinden yoksun olması"nın şiddetli geçimsizliğe, dolayısıyla da evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına sebebiyet vermeyeceği kabul edilmektedir. 2HD 10.12.1970, 6665/6511, Ankara Barosu Dergisi 1972, s. 115 Ancak bana kalırsa bu durum somut olaya göre değerlendirilmeli ve bu sebep yüzünden evlilik birliğinin devamı kabul edilemiyorsa ve devam etmesinde bir yarar bulunmuyorsa boşanmaya karar verilmelidir.
av.omerkaya Durumunuz şiddetli geçimsizlik sebebine uyabilir. Ancak bu konuda Yargıtay Özel Dairesinin yeni bir kararı mevcut. Yargıtay çocuk konusunu evlilik birliğinin yaşamsal unsurlarından biri olarak görüyor ve bu hususun ıspatlanması durumunda evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olduğunu kabul ediyor. Yoruma açık bir husus. Ancak Türk Yargısının katalizörü Yargıtay'dır ve böyle bir sebepten dolayı dava açılması ve Mahkemeye Yargıtay'ın bu kararının hatırlatılması durumunda sonuç alınacağı kanaatini taşıyorum.
Av.Dilek Kuzulu Yüksel Çocugun olmamasi "tek basina" bosanma sebebi olmaz seklinde yargitay kararlari var ki bence de dogru bir görüs. Çocugu olmadigi halde evliligini devam ettiren bir çok çift var. Kanunlar direkt olarak su bosanma sebebidir bu degildir diye ayirmiyor (özel bosanma sebepleri -terk,fena muamele gibi - hariç) Sizin sebebiniz genel bosanma sebebi yani evlilik birliginin temelinden sarsilmasi. Anlattiklariniza göre çocugunuzun olmamasi sizin evliliginizi çekilmez hale getirmis. Evinizi de terkederk evliliginizi fiilen bitirmissiniz ve anladigim kadariyla tekrar bir araya gelmeniz mümkün görünmüyor. Bu durumda çocugunuzun olmamasindan dolayi yasadiginiz ruhsal çöküntüyü ve geçimsizligi sebep gösterirseniz hakim bosanmaniza karar verebilecektir. Ancak her zaman dile getirdigim gibi iddialarinizi ispatlamaniz gerekmekte ve bosanma davalarinda tanik delili son derece önem arzetmektedir. Kaan Bey'in de dedigi gibi evliliginiz devam etmesinde bir yarar bulunmuyorsa hakim bosanmaya karar vermeli. Ancak hukukta hiçbir seyin garantisini veremiyor , %100 bosanmaniza karar verilir diyemiyorum. Hakimin takdiri...:)))
Ali GÖKSU Sayın Kyüksek, Avukatlarımız sizlere hukuki yolları göstermişler. Ben onlar kadar bilemem. Ancak olayın diğer boyutu hakkında birşeyler söylemek isterim. Bir evliliği bitirmek çok kolay ancak sürdürmek fedakarlık istemezmi? Fedakarlık olmayan şeylerde değerler ne ile ölçülebilir bilemem. Tüp bebek veya kimsesiz çoçuk edinmeyi düşünmedinizmi. Belik bu şekilde hem evliliğinizi kurtarır ve hemde kimsesiz bir çoçuğu sıcacık bir yuvada vatana ve millete hayırlı olarak yetiştirirsiniz. Yinede sizin hayatınız inşallah sonu sizler için hayırlı olur.
kyuksek Tekrar Selam Arkadaşlar, Bilgileriniz doğrultusunda tam 1 aydır düşünüyorum ve buradan çıkarıdğım sonuca göre hareket etmeyi planlıyorum fakat bazı bilgilere daha ihtiyacım oldu. 1. Eşim anlaşmaya yanaşıyor fakat anlaşma karşılığı benden ev istiyor veya 15.000 YTL nakit.(Bunlardan herhangi birisini karşılamay imkanım yok) Buna karşılık 3.000 YTl Nakit ve mahkemenin kararlaştıracağı nafaka teklif ediyorum kabul etmiyor. Ben eğer geçimsizlikten dava açar da bunlar mahkemede göz önğne alınabilirmi? yani hakim bunların oartasını bulup boşanmya karar verebilirmi? 2. 2 aya yakın eve gitmiyorum sadece gerekli maddi ihtiyaçlarını karşılaması için para bırakmaya gittim. Evi terk aleyhime olurmu? 3. Herhangi bir geliri olmayan eşime sadece bodrom karşılığı ne kadar nafaka bağlanır? ayrıca; "Ancak hukukta hiçbir seyin garantisini veremiyor , %100 bosanmaniza karar verilir diyemiyorum. Hakimin takdiri...:)))" eğer bu hep böyle ise hakimler boşanmak isteyenlere ölün desin daha iyi değilmi?? :) iyi çalışmalar diliyorum...
Av.Dilek Kuzulu Yüksel Merhaba sayin kyuksek, 1.Nafaka ve tazminat taleplerinde hakim eger talebi kabul etmisse, miktarini taraflarin sosyal-ekonomik durumuna göre belirler. 2.Evi terk etme sebebinizin esiniz oldugunu kanitlarsaniz terk sizin açacaginiz davada aleyhinize sonuç dogurmaz. Ancak esiniz, sartlari olusmussa terke dayali bosanma davasi açabilir. 3.Biz hakim degiliz, su kadar nafaka baglanir diyemem. Daha önce de söylendigi gibi hakim miktari taraflarin ekonomik ve sosyal durumuna göre belirler. Ayrica, yineliyorum ki hiç bir seyin garantisi yok. Ben kendi müvekkillerime de %100 kazanacagimi bildigim davalarda dahi %1'lik kaybetme ihtimali veririm. Sizlerin adalete olan güvenini sarsmak istemem ancak çogu zaman maalesef her sey biz avukatlarin elinde olmuyor. Her somut olayin özelligine göre hakimler ayni sandiginiz iki olayda farkli kararlar verebiliyor. Sizin bize anlattiginiz olaydan da her bir hakim farkli kanaate varabilir. Hukukta esas kanunlardir ancak açik hüküm olmayan konularda unutmayin ki hakimin takdir hakki son derece önemlidir. Karari verecek haim ben olmayacagim için hiçbir seyin garantisini veremem ve %100 bosanirsiniz diyemem elbette. Son olarak sunu da belirteyim ki, siz iddialarinizi ispatlayabilirseniz hiçbir hakim size "ölün" demez, yeter ki siz makul ve inandirici delillere dayanin. Saygilar...
kyuksek Bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum alakanızdan dolayı. Gelişmelerden haberdar edeceğim. Bu arada Sayın Ali Göksu'ya açıklama yapma gereği duyuyorum. Evet size katılıyorum birliktelikler fedakarlık ister ama fedakarlıklar tek taraflı olursa ancak bu kadar dayanırsınız. ve inanın tıptaki bütün yollardan geçtik (en son 3. tüp tedavisi uygulattık). Bırakın bir yuvadan çocuk almayı kendi öz yeğenini bile kabul ettiremedim. ve neticesinde gelen huzursuzluklar... Burada fikirler almaya çalışıyorum kendimi nasıl anlatırım diye bildiğim burada kimse kimseyi yargılayacak durumda değil. Teşekkürler arkadaşlar.
kyuksek Merhaba Arkadaşlar işlerinizde kolaylıklar diliyorum, sonunda eşim boaşanmaya razı oldu. Protokolümüzün bir maddesi şöyle; Davacı eşin 3.000 (ÜçBin) YTL tazminat ödemesi, 2005 Yılı sonuna kadar davalı eşin şu anda ikamet ettiği konutun kira giderini karşılaması ve 2005 Yılı sonuna kadar aylık 150.- YTL, müteakip yıllarda enflasyon oranında artıtılarak aylık nafaka ödemesi koşulu ile bu dosya ve ileriye yönelik olarak her iki taraf karşılıklı olarak anlaşmışlardır. (Tazminat ve nafaka herhangi bir bankada açılacak hesaba yatırılacaktır). aklima takılan! 1. Nafaka ödemesi hangi durumlarda düşer? 2. Bu maddeye bağlı olarak ilerde herhangi bir durumla karşılaşırmıyım!
vima Sayın Kyüksek, Türk Medeni Kanunu 176 md. göre "nafaka, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü halinde kendiliğinden kalkar; alacaklı tarafın evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi yaşaması, yoksulluğunun ortadan kalkması ya da haysiyetsiz hayat sürmesi halinde mahkeme kararıyla kaldırılır."
Av.Soner ENGİN Nafaka eşin çalışması halinde kendini geçindirecekmaddiduruma ulaştığı anda bu husus kanıtlanmak suretiyle Mahkeme yoluylada kaldırılabilir. Çünkü nafaka yoksulluğa düşecek olan kimseye verilir.BU erkek veya kadın olmasıfark etmez. Aksi halde nafaka bir cezalandırıcı bir durum yaratır ve aynı zamanda kişinin mal varlığında sebepsiz artış yaratır.
kyuksek BOŞANDIM.... Bu siteye emeği geçen ve bilgilerini esirgemeyen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Şansınız bol olsunnn
Av.Dilek Kuzulu Yüksel Sizin adiniza sevindim. Bundan sonraki hayatinizda basarilar ve bol sans diliyorum. Sevgiyle kalin...
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:12:06