 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Kiracımız çıkmıyor |
Kibitzer |
Merhaba.
Hemen soruma geçmek istiyorum. Babamdan annem, benim ve kardeşimin üzerine kalmış olan evde kiracımız var.
Biz de kiracımız evi boşaltmamakta inat ettiği için mecburen aynı mahallede kirada oturuyoruz. Yaklaşık 2,5 ay içinde evleneceğim. Kiracımız 2 sene önce amcam (amcamın babamın evini kiraya vermeye vekaleti YOK) ile yaptığı 1 senelik kontrata göre çıkmayacağını, ancak o kontratın bitim tarihi olan(kontratın otomatik yenilenmesi konusuna göre) 10 ay sonra boşaltabileceğini söylüyor. Bu durumda kiracıyı evden hemen çıkartabilme yetkim var mı?
İlginiz için şimdiden teşekkür ediyorum. |
Av.Fatih Çiçek |
Sayın kibitzer;
Kiracınızla yetkisi olmayan amcanız arasındaki kontratın bir hükmü yoktur. Fakat kira sözleşmesinin YAZILI OLMA şartı da yoktur. Şifahi kira sözleşmeleri de geçerlidir. Yani kiracınızla ev sahibi olarak sizin aranızda yazılı kira sözleşmesi olmamasına rağmen kanuni olarak kiracı-kiralayan sıfatları mevcuttur.
Kiracınızı kiralanan meskenden İHTİYAÇ SEBEBİYLE TAHLİYE davası açmak suretiyle çıkrabilmeniz mümkündür. Aynı mahallede kiracı sıfatıyla oturduğunuz, 2 ay sonra evleneceğiniz dolayısıyla meskene ihtiyaç duyduğunuz sebeplerinden dolayı tahliye etmesini isteyebilirsiniz. Fakat kiracı ile aranozda kira ve tahliye taahhüt sözleşmesi bulunmadığından dolayı noterden ihtar çekmeniz gerekmektedir. İhtardan sonra kiralanan meskenin bulunduğu yerdeki SULH HUKUK MAHKEMELERİNDEN birinde İHTİYAÇ SEBEBİYLE TAHLİYE DAVASINI açabilirsiniz. |
zara |
Sayin Kibitzer,
Belirtilen görüse katilmakla birlikte, bir hususu eklemek istiyorum. Kontratin bitim tarihini tespit etmenizde fayda oldugu görüsündeyim. Kiracinizin, evi 10 ay sonra (kontrat bitim tarihinde) bosaltacagina dair sifahi sözüne itimat etmenin uygun olup olmadigi kati surette bilinemez. Taahhüdüne ragmen evi 10 ay sonra bosaltmadigi takdirde hak kaybina ugramaniz mümkündür. Bu nedenle siz, tespit ettiginiz kontrat baslangiç tarihini baz alarak, yasal süresinde, noterden (ihtiyaç sebebi ile evin bosaltilmasini talep ettiginizi de belirtecek sekilde) ihtarinizi çekin. Zira; tahliye davasini ihtardan sonra 6 ayin bitiminde açmaniz gerekmektedir. Süresinde dava açmadiginiz takdirde, hakim davanizi usulden RED edecektir.
|
Kibitzer |
İlginiz için teşekkür ederim.
Peki elimizde herhangi bir kontrat olmadığını varsayarsak şu anda bir ihtar çekersem ne zaman tahliye davası açabilirim?
Dava ortalama ne kadar sürer?
Teşekkürler... |
zara |
Sayin Kibitzer,
Elinizde kontrat olmadigi varsayarsak, sözlü kira sözlesmesinin "tarihine" göre hareket etmeniz gerektigi görüsündeyim. Bu tarih de, kanimca, kira bedelleri ile ilgili para transferlerinin yapildigi tarihler, tanik ifadeleri vd. delillerle ispatlanabilecektir.
Bu delillere göre, kiraciniz ilk defa hangi aydan (tarihten) itibaren ilgili mecurda oturmakta ise, sözlesmenin baslangiç/bitim tarihi addedilecektir. Buna göre; - süresinde açilmis olmasi itibari ile, davaniz görülecektir. Davanin tahminen ne kadar sürecegi hakkinda kesin bir sey söylemek zordur. Yargi sürecinin uzunlugu, (tebligatlarin saglikli bir sekilde yapilmis olmasi, gerekli delillerin zamaninda toplanip mahkemeye sunulmasi, gerektiginde, taniklara da ayni seklde tebligatlarin yapilabilmesi ve ifadelerinin alinmasi vs. gibi) bir çok kritere göre degisebilecektir.
Açacaginiz dava ile ilgili olarak çekmis oldugunuz ihtarin, su an (bugün) kiraciniza teblig edilmis oldugunu farz edersek, davanizi, bu ihtarin teblig tarihinden itibaren 6 ay sonra, yani 24 Ekim 2005' ten itibaren açma hakkiniz vardir. Bu hesabi yaparken, ihtari keside tarihi degil, ihtarin kiraciniza teblig tarihi esas alinacaktir. Çünkü kiraciniz ihtarin içerigini,(teblig yolu ile) ögrenmis olmalidir ki, kendisi için 6 aylik süre baslayabilsin ve bu süre zarfinda, kendisine baska bir mecur bulmasi ve sizin dairenizi de tahliye etmesi mümkün olabilsin. Zira; bu aylik aylik sürenin yasal olarak tanzim edilmis olmasinin esas amaci budur. |
Kibitzer |
Diğer konu ile çok benzeştiği için bu konudan devam edeyim bari.
Kiracımız şubatta kontratının bittiğini iddia ediyor. Diyelim ki Şubatta bitecek. Şİmdiden şubatta kendi ihtiyacım olacağını ve şubatta boşaltmasını istediğimi belirten bir ihtar çeksem ve şubat ayında boşaltmazsa hemen o ay mı dava açabilirim yoksa Şubattan 6 ay sonra mı?
Kullandığım düşük anlatım için özür dilerim. Biraz sinirliyim de.
|
zara |
Sayin Kibitzer,
Sözlesmenizin sözlü olmasi durumunda, para transferlerine iliskin dekontlar, taniklar vd. hususlar bu tarihin tespitinde dikkate alinacaktir. (ispat açisindan)
Ama sözlemenizin subat ayinda basladigi farz edilirse, Mart ayina kadar (30 gün içinde) ihtar çekmeniz gerekmektedir. Bu ihtarin kiraciniza teblig edildigi gün, (onun kendisine baska bir mecur bulmasi için) kendisine 6 aylik bir süre tanindigina dair ihtardir. Yani, kiracinizin Eylül sonuna kadar bir ev bulup, size ait mecuru tahliye ile size teslim etmesi gerekir. Bu ihtarin anlami ve ihtarin çekilis amaci zaten budur. Sizin ancak Eylül'den itibaren dava açma hakkiniz dogmaktadir. Bu tarihten evvel dava açmaniz halide, hakim, davanizi görmeyecektir. Bu hususu re'sen gözetip davanizi usul yönünden red edecektir. |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:20:49 |