YÖK: Hukuk fakülteleri 5 yıl olacak |
trip |
YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, dört yıllık hukuk fakültelerine bir de hazırlık sınıfları koyacaklarını bildirdi. YÖK Başkanı Teziç, 30 hukuk fakültesi dekanıyla hukuk eğitimine ilişkin değerlendirmelerde bulunmak üzere YÖK’te biraraya geldi.
Teziç toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, hukuk eğitiminde çeşitli değişikliklere gideceklerini belirtirken, hukuk fakültelerine hazırlık sınıfı konulmasının düşünüldüğünü söyledi. Hazırlık sınıfının, öğrencilerin orta öğretimden yetersiz gelmesinden kaynaklandığını vurgulayan Teziç, bir yıllık hazırlık sınıfında sosyoloji, tarih, matematik, felsefe ve bilgisayar derslerinin verileceğini belirtti. Teziç, üniversitelerin şartlarına göre hazırlık sınıfında yabancı dil dersi de verebileceklerini bildirdi.
Teziç, hukuk fakültelerine hazırlık sınıfları konulmasına ilişkin kararı yarın Hakimevi’nde Adalet Bakanı ve üst yargı organlarının temsilcileriyle yapacakları toplantıda ele alacaklarını söyledi.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erdoğan Teziç, hukuk fakültelerinde yabancı dil öğreniminin teşvik edileceğini belirtti.
Devlet ve vakıf üniversitelerinin hukuk fakültesi dekanlarıyla YÖK'te biraraya gelen Teziç, toplantı arasında gazetecilere açıklama yaptı.
Toplantıda, Adalet Bakanlığı ile ortak çalışılmasını öngördükleri konuları değerlendirdiklerini söyleyen Teziç, Türkiye'deki hukuk fakültelerinin karşılaştığı sorunları masaya yatırmayı, hukuk öğretiminin düzeyini yükseltmeyi ve endişeleri ortadan kaldırmayı amaçladıklarını ifade etti.
Teziç, konuyla ilgili olarak bugün ele alınan konuların, yarın Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve yüksek yargı organlarının temsilcileriyle yapılacak toplantıda değerlendirileceğini belirtti.
Avrupa Birliği sürecinde, hukukçuların birbirleriyle iletişim kurabilmelerinin, yabancı mahkeme kararlarının anlaşılabilmesinin önem taşıdığını vurgulayan Teziç, bunun için de yabancı dil bilmek gerektiğine işaret etti.
Bu nedenle toplantıda, hukuk fakültelerinde yabancı dili zorunlu hale getirip-getirmeme konusunu tartıştıklarını belirten Teziç, ”yabancı dil öğreniminin teşvik edilmesi” eğiliminin öne çıktığını ifade etti.
“ZORLAYICI DEĞİL”
Teziç, şunları söyledi:
“Çünkü bunu teşvik etmek, yetişecek hukukçuların meslektaşlarıyla ilişki kurmalarına yarayacağı kadar, Bolonga sürecinde öğrenci-öğretim üyesi değişim sürecinde buraya gelecek öğrencilere tercih edecekleri dersleri alma olanaklarına kavuşturacak. Ayrıca, bizim oralara gidecek öğrencilerimiz de dersleri izleyebilecek düzeye gelecek. Bu konuda zorlayıcı önlemler değil ama bu süreçte teşvik edici bir takım tedbirler alınması için fikir birliği var.”
"HAZIRLIK SINIFI YABANCI DİLDE OLMAYACAK”
Hukuk öğretiminin gereği gibi yapılabilmesi için ortaöğretim öğrencilerinin yükseköğrenime donanımlı olarak gelmesi gerektiğini vurgulayan Teziç, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Son yıllarda en büyük eksikliğimiz ortaöğretimin gereği gibi verilememesinin yarattığı, hocalarımızın karşılaştıkları sıkıntılar var. Bunları aşabilmek için ortaöğretimde yapılamayanları üniversite bünyesinde biz nasıl yapabiliriz sorusuna cevap ararken hukuk öğreniminin süresinin uzatılması yönünde eğilim belirdi. Bunun için de bir yıllık hazırlık sınıfı konulması fikrine varıldı. Bu, yabancı dilde hazırlık sınıfı değil, sadece hukuk öğrenimine öğrencilerin devam edebilmesi için gerek duyacakları dersleri hazırlık sınıfında alabilmelerine yönelik. Hazırlık sınıflarının programları buna göre şekillendirilecek.”
SORULAR
Bir soru üzerine Teziç, hukuk fakültelerinde hazırlık sınıfı uygulamasının ne zaman başlayacağı konusunun, yarın yapılacak toplantıda da ele alınacağını, bu toplantıdan sonra konunun netlik kazanacağını söyledi. Teziç, “Ama arkadaşlarım kısa vadede bunun uygulanmasında zorunluluk olduğunda hemfikir” dedi.
Teziç, bir başka soru üzerine batılı ülkelerdeki öğrencilerin yabancı dil probleminin olmadığını, ortaöğretimde bu sorunu çözdüklerini anlattı. Türkiye'deki öğrencilerin ortaöğretimde yabancı dil sorununu aşamadıklarını ifade eden Teziç, bu nedenle üniversitelerin bu ihtiyaca cevap vermek zorunda kaldığını belirtti.
“Vakıf üniversitelerine bağlı hukuk fakültelerindeki öğrencilerin başarısız olduğu yönünde haberler bulunduğunun” anımsatılması üzerine Teziç, vakıf veya devlet üniversitesi ayrımı yapmadan konuyu değerlendirmek istediklerini, öğrencilerin gereken bilgilere ulaşabilmesinin ortak bir sorun olduğunu dile getirdi.
(aa)
|
Benna |
hukuk fakültelerine yabanci dil konulmasının pratik bir faydasının olacağını düşünmüyorum. zaten coğu üniversitede devam zorunluluğu bulunmamakta secmeli olarak tercih eden buyursun alsın ancak bir yil kaybından baska bir sey olmadığını düsünüyorum. ilk iki yil temel eğitim sonraki üc yılın ağirlikli ders olarak ayrılması gereğini düsünüyorum |
trip |
Hukuk fakültelerine hazırlık sınıfı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, hukuk fakültelerine bir yıllık hazırlık sınıfı konulacağını bildirdi. Teziç, devlet ve vakıf üniversitelerinin hukuk fakültesi dekanlarıyla YÖK’te bir toplantı yaptı.
Öğrencilerin ortaöğretimden yükseköğretime ‘eksik’ geldiklerini kaydeden Teziç, bu eksikliğin kapatılması amacıyla hukuk fakültelerine bir yıllık hazırlık sınıfı konulmasında fikir birliğine varıldığını bildirdi. Teziç, ayrıca, hukuk fakültelerinde yabancı dil öğretiminin teşvik edileceğini belirterek, yabancı dilin Türkiye’nin AB’ne üyeliği sürecinde hem üniversiteler arasında hem de hukukçuların meslektaşlarıyla iletişimlerinin sağlanmasında önemli rol oynayacağına işaret etti. Teziç, hazırlık sınıfı uygulamasının ne zaman başlayacağı ve diğer konularla ilgili net açıklamanın bugün Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve yüksek yargı organlarının temsilcileriyle yapılacak toplantıdan sonra netleşebileceğini bildirdi.
|
Emrah Yavuzcan |
[xx(] işte bu çoooook kötü bir düzenleme oluuuur!!! [:(!]
Hukuk fakültelerinde eğitim eksikliğinden söz edilir ama sosyoloji, tarih, dil vs. değil... Kesinlikle 1 yıl kayıp demektir. Zaten buraya gelen öğrencilerin bir birikim sahibi olması gerekir. Verilen eğitim de yine ne kadar kaliteli olur bilinmez...
|
Nilgül Saraç |
Hukuk Fakültelerinin 5 yıl olması gerektiğine bende katılıyorum ama zikredilen şekilde olmasının pekte fayda sağlayacağını sanmıyorum. bence en temel derslerden olan idare hukuk 2 yıla böünmeli 1.yıl yönetim hukuku 2. yıl idari yargı okutulmalı. ayrıca pek çok üniversite de verilmeyen kriminoloji zorunlu ders olmalı. Avrupa Birliği hukuku ve uluslararsı hukukada daha fazla yer verilmeli. |
trip |
i'ler u izinler de uzun olsun[;)] |
Emrah Yavuzcan |
Sevgili nilgün e kriminoloji konusunda katılmamaktayım. Kriminoloji dersini ve AB hukukunu seçmeli olarak gördüm, ikisinde de verim üst safhada değildi. Kanaatimce 2. seneden sonra uzmanlaşma başlamalıdır ve staj çoğu Avrupa ülkesi gibi 2 yıla çıkarılmalı ve stajyer öğrencilere gereken maddi olanaklar sağlanmalıdır. |
trip |
hukuk okumuyorum bu yüzden hukuk okuyan arkadaslardan oncelıkle ozur dıleyorum ki bu yorumu yapıyorum...
kacınılmaz bır gercek olan yabancı dılın bır hukukcu tarafından en ıyı sekılde bılınmesı gerektıgı gercegıne ınanıyorum.. soyle dusunebılırsınız okul bıttıkten sonra yada ben kendımı gelıstırerek, kendı çabamla bunu halledebilirim diyebilirsiniz.. ama her koyun kendi bacagından asılır dusuncesı hakım olmamalı devlet unıversıtesınde okuyorsanız en ıyı sekılde tekrar siden yararlanmak ısteyecektır ve istiyor da... bunun bilincinde olmak lazım..
belkıde cok tartısılabılır bu konu bana sahıp cıkmıyorlar okul bıter bende gıderım... hersey daha bırcok sey... sunu unutmamak lazım 'VATANINI EN COK SEVEN GOREVINI EN İYİ YAPANDIR.' |
OZKANSAH |
HUKUK FAKÜLTELERİNİN 5 YIL OLMASI EĞİTİMİN KALİTESİNİ HİÇBİR ŞEKİLDE ARTIRMAYACAKTIR.EĞİTİMİN KALİTESİ ARTIRILMAK İSTENİYORSA ÖNCELİKLE ANFİ SİSTEMİNDEN SINIF SİSTEMİNE GEÇİLMELİDİR.KALİTELİ BİR HUKUK EĞİTİMİ 250 KİŞİLİK ANFİLERDE VERİLMEZ.BANA GÖRE KALİTELİ HUKUK EĞİTİMİ EN FAZLA 35 KİŞİLİK SINIFLARDA VERİLMELİDİR.ÖNCELİKLE BUNUN ÇÖZÜLMESİ GEREKİR.BEN İSTANBUL HUKUK 3.SINIF ÖĞRENCİSİYİM.BİZİM ANFİLERİMİZ 250 KİŞİLİK EMİNİM DİĞER ÜNİVERSİTELERDEDE AYNI DURUM SÖZKONUSUDUR.
YABANCI DİL EĞİTİMİNİ ELBETTEKİ ÖNEMLİDİR.AMA BUNUN YAPISINI OLUŞTURMADANDA YABANCI DİL EĞİTİMİNE GEÇMEK BİR YIL KAYIPTAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR.BUNU BİZİM FAKULTEMİZ 5-6 SENE ÖNCE DENEDİ.SONUÇ O DÖNEMKİ ABİLERİMİZİN BİR YIL KAYBI.YABANCI DİL EĞİTİMİ VERİLMEK İSTENİYORSA SAĞLAM BİR ŞEKİLDE VERİLMELİDİR. |
Nilgül Saraç |
aşkolsun Emrah, tamam biraz sert biriyim ama o gözünü morartacak kadar da değil |
Nilgül Saraç |
sevgili Emrah
kriminoloji ya da avrupa hukukuna ilişkin derslerden alacağın verimin yüksek olur olmayacağına okul hayatından sonraki iş hatayında karar verebilirsin. 3 yıl boyunca verilen ceza hukuku temelinin daha sağlam olması için bu dersin verilmesi gerektiğine inanıyorum.ayrıca bazı çokta gerekli görmediğim bazı derslerden öğrencilerin zorlanmasınıda doğru bulmuyorum kendi fakültem için örnek verecek olursam 2. sınfta gördüğümüz Türk hukuk Tarihi öylesine ağırdıki SEne sonunda hepimiz kendimizi birer KADI gibi hissetmeye başlamıştık
ayırca hazırlık sınıfında ya da sonraki yıllarda verilecek ingilizce eğitiminde pratik bir yararı olacağını sanmıyorum. ortaokuldan beri aldığımız ingiliZce eğitimin sonuçları ortada.
Buarada sevgili Emrah ismim Nilgün değil NilgüL [;)] |
OZKANSAH |
SEVGİLİ NİLGÜL
KRİMİNOLOJİ DERSİ ELBETTEKİ ÖNEMLİ BİR DERSTİR.BELİRTTİĞİN GİBİ CEZA HUKUKUYLADA YAKINDAN İLİŞKİLİDİR.AMA BU KRİMİNOLOJI DERSİNİ ZORUNLU DERS YAPMAK İÇİN YETERLİ BİR SEBEP DEĞİLDİR.CEZA HUKUKUNDA UZMANLAŞMAK İSTEYENLER BU KONUDA KENDİLERİNİ GELİŞTİRME YOLUNA GİDEBİLİRLER.BENDE KRİMİNOLOJİ DERSİNİ SEÇİMLİK DERS OLARAK ALDIM VE VERİLEN EĞİTİMİ YETERLİ BULDUM.ANLADIGIM KADARIYLA CEZA HUKUKUNA ÖZEL BİR İLGİN VAR BENCE OKUL DIŞINDA KENDİNİ BU KONUDA GELİŞTİREBİLİRSİN.BENİM TİCARET HUKUKUNA OLAN İLGİM GİBİ.SEÇİMLİK DERSLERİMİ TİCARET HUKUKUNDAN SEÇİYORUM VE BU DERSLERE DAHA FAZLA ZAMAN AYIRIYORUM.SADECE DERSLERDE VERİLEN BİLGİLERLE YETİNMİYORUM. |
Emrah Yavuzcan |
Sevgili Nilgül, isim yanlışlığı yüzünden özür dilerim. [B)] |
aslanmax |
benim fikrime göre hukuk fakültelerinin 5 yıla çıkarılmasının istenmesinin verilen eğitimin kalitesi hakimlik ve savcılık sınavlarında olan başarısızlık veya fransada yapılan anayasa oylamasıyla falan bir alakası yok bunlar olsa olsa işin bahanesi maksat bir sebebi olsun mantalitesidir.işin özünde yatmakta olan basit bir matematik denklemidir tbb de 52.195 kayıltlı avukat bulunmaktadır ve 6000 de stajer arkadaşımız toplam 60 bin diyelim Türkiyedede 15 milyon üreten insan var diyelim(mesela okadarda yok ya neyse)250 kişiye bir avukat düşen günümüzde aynı hızda mezun veren fakültelerimizi hesaba katacak olursak bu hızla 50-60 kişiye bir avukat düşecek günleri görmek istemeyen meslekdaşlarımız ve barolar birliğinin baskılarıya fakülteler 5 yıla çıkarılmak istenmekte ve avukatlık imtihanıda hali hazırda mezun arkadaşlarımızı beklemektedir .sonuç olarak daha fazla avukat istenmemesi ve hukuk fakültesinin artık tercih edilmesini azaltmak maksadıyla yapılmış bir failiyettir allah mesut ve bahtiyar etsin ne diyelim |
pst |
TAMAMEN SIYASI BIR KARARDIR ADALET BAKANININ KISISEL DUSUNCASININ YANSIMASIDIR HUKUK EGITIMINI YETERSIZ BULUYOLARSA OZEL UNIV VE OGRETIM UYESI BULUNMAYAN HUKUK FAK COZUM BULSUNLAR |
yeniden |
arkadaşlar bence okulda en cok verilmesi gereken ama aslında üzerinde hiç durulmayan bi konu var..öğrencilik hayatında sınavlar,sınav sonuçları,notlar,hocaların kaprisleri ve benzeri sorunlardan dolayı pek çok kişi okul hayatını gerilim sıkıntı olarak görmektedir..oysaki hak hukuk işi insanların vicdanlarıyla yapması gereken bi iştir.
bu sebeple okulda öncelikle hocalarımızın öğrencilere insanlık değerlerini,hakkın üstün tutmayı öğretmeleri gerekmektedir.bu şekilde bilgileri alacak olan öğrenci kanımca daha sağlıklı düşünebilecek ve vacdanıyla cüzdanı arasında kaldığı zaman hak olanı secebilecektir..
toplumumundada görüldüğü üzere hukukcular ve özellikle avukatlar üzerinde yalan dolan,dalavere ve rüşvett suclamaları had safhadadır..bu işin çözümü temelden başlamaktadır.okul sıralarında benimsenmesi gereken bir konu gözardı edilip öğrenciler tamamen derslerle kalkıp derslerle yatmaktadır.bu da zihinlerini bulanık hale getirmektedir.
değerli görüşlerinizi bekliyorum. |
bumin |
Öncelikle merhaba.Ben Hukuk 2.sınıf öğrencisiyim. Bana göre 5 yıl kararı doğru karardır fakat yanlış uygulamaya kurban gider.Çünkü ilk sınıfı bir İngilizce sınıfı yapmak yanlıştır.Hukuk eğitimi gerçekten zor bir eğitim hepimizin bildiği gibi.Bu eğitimi kolaylaştırmak için ise yapmak gereken (sadece) hukuk derslerini 5 yıla yaymaktır.Devletimiz verdiği eğitimde ne kadar başarısız olduğunu her defasında kabul ediyor fakat nedense işe temelden yani ortaöğretimden yaklaşacağına direk üniversiteden yaklaşıyor.
Şunu özellikle belirtmekte yarar görüyorum:1.sınıftaki bazı dersler gerçekten çok gereksiz.Mesela Beden Eğitimi,Edebiyat,İnkılap Tarihi gibi...Bunları zaten kaç defa gördük! Bize üniversitede mesleki eğitim verilmesi gerekmez mi? Teşekkür ederim... |
Nilgül Saraç |
ADALET BAKANI SAYIN CEMİL ÇİÇEK BİR KONUŞMASINDA ŞUNLARI SÖYLEDİ :
' BİRÇOK HUKUK FAKÜLTESİ MEZUNU, KIDEMLİ BİR ZABIT KATİBİ KADAR HUKUK BİLGİSİNE SAHİP DEĞİL. HAKİMLİK-SAVCILIK SINAVINDA O PUAN ALAN HUKUKÇULARIN OLMASI BİZİM İÇİN BÜYÜK BİR AYIPTIR'
DURUM BUKADAR VAHİMKEN, HAZIRLIK SINIFINDA SOSYOLOJİ, MATEMATİK VE İNGİLİZCE GİBİ DERSLERE YER VERİLMESİNE ANLAM VEREMİYORUM. BU DERSLER Mİ HUKUK EĞİTİMİ KALİTESİNİ ARTTIRACAK. |
peren |
Üniversitenin amacı uzmanlaşmadır. Amacımız iyi bir hukukçu olmaktır; diğer dersler de başkalarının uzmalaşması gereken konulardır. Bence diğer derslerin bir anlamı yok! Önce hukuk eğitimi yerinde olmalı.
[:)] |
pst |
arkadaslar adlat bakanının acıklaması bı talıhsızlıktır sıyası ırade bu konuda acıklama yapacak en son fenomendır hukuk fak kalıtenın dusmeye baslaması ozel unıv adaletın peskes cekılmesıyle basladı T.T.K |
nihilist |
hukuk fakülteleri 5 yıl olsun avukatlık sınavı gelsin geçme notu 80 olsun ekmek karneyle satılsın bişeyler olsun bişeyler değişsin ama şu mesleki kalitesizlik bir şekilde aza indirgensin, avukatım deyip sokağa çıkacak halimiz kalmadı yahu, avukatlık popülaritesi olan bir meslekti, ama şimdi "avukatım" demeye utanıyor insan. kendi başına uzun yıllar sonu bir saygınlık sağlayabiliyorsan ne ala ama genel olarak insanlar büyük bir önyargı ile yaklaşmaktalar avukatlara, bu önyargıyı kırmak da o kadar zor ve uzun bir süreç ki.. |
fatma burcu |
bunu öteden beri doğru bulmuşumdur yalnız bu şekilde değil.öğrencinin öss sistemiyle hukuk okumasına karşıyken birde orta öğretim derslerinin fakültede outulması yıl kaybı olacaktır.zaten öğrencinin muhakeme yeteneeği sonradan kazanılan bi alışkanlık değil.bunun altında hangi siyasi ve ye sosyal dinamik var bilmem ama hangi devlet üniversitesinin hukuk fak.de düzgün biyabancı dil eğitimi veriliyor.şahsen ing.seçmeli okudum ve gördüm kadarıyla boşa zaman kaybı.hazırlık sınıfının getirilmesinin tek amacı biireye pratiklik kazandırmaktır.yoksa zaten çoktan unutmuş olduğu bilgileri hatırlatmak değil.öncelikle bir anayasa hukukuna giriş dersi olmalı.sonra uygulama dersleri,özellikle son sınıflarda .amaç teoriyle uygulama arsındaki farkları sıfırlamak,önemli olanda zaten bireyin okul bittikten sonra<tıpkı benim gibi>ben hiç bişey öğrenememişim demesini engellemek değil mi?öğrenciye hukuk fakültesine giriştr yabancı dil zorunlulugu getirilmeli,eğer amaç buysa.bu eğitm devam zorunluluğunun olmadığı fakültelerde nasıl gerçekleşsin ki?umarım yarınlarımız umut ettiklerimiz gibi olacak.. |