işçinin devri ve kıdem tazminatı |
ekircali |
merhabalar
15 yıldır özel bir şirkette çalışmakta iken işverenimin de ortağı olduğu bir başka firmaya geçmem gerektiği bildirilerek iş akdim işveren tarafından feshedilmiş ve ertesi gün diğer firmaya girişim yapılmış.
bu geçişte bana kıdem tazminatımın ödenmeyeceği yapılacak 3lü bir sözleşme ile kıdem,izin vs tüm hakların diğer firmaya devredileceği bildirildi.2 aylık bir süre geçmiş olmasına rağmen henüz böyle bir sözleşme çıkmadı ortaya.
sorularım çekincelerim şunlar:
a-)böyle bir sözleşmeyi kabul etmeyip tazminatımı talep etme hakkım varmıdır.
b-)bu tür bir sözleşme imzalamam durumunda durumum neolur
c-)böyle bir sözleşmeyi imzalamış olmam durumunda yeni işyerimden ayrılmak istediğimde eski firmamdan gelen kıdem tazminatı hakkımda kaybolacakmıdır.
d-)yeni işyerimdeki çalışma ortamı ve koşulları eskisinden daha kötü durumdadır.bu sebeple ayrıldığımda eski işyerimden devreden tazminatımı alabilirmiyim |
ekircali |
eski şirketimde çalışmakta iken de son 4 yıldır yeni firma için iş yapmakta ve ay sonunda maaşım diğer firmaya fatura edilmekte idi.
yeni firmadan gelen talep ile bu geçiş için fikrim soruldu ve yapılan konuşmada birtakım şartlar(kıdem tazminatımın ödenmesi) sağlandığında bunun mümkün olabileceğini bildirdim.
ortaklar arasında yapılan görüşmeler sonrasında tazminatımın ödenmeden eski firma-ben-yeni firma arasında yapılacak bir protokol ile (kıdem,izin,vs)tüm haklarımın yeni firmaya devredileceği ve işlemin yapılacağı bildirildi.Bu durumda bir sorun yaşanmayacağını,daha önce de benzer uygulamalar yapıldığını bildirdiler.
ancak bugüne kadar bahsedilen protokol düzenlenmeden,görevli olarak şehir dışında olduğum bir gün eski firmamdan çıkışım yapılarak ertesi gün de yeni firmaya girişim yapılmış.yaklaşık 2 aydır yeni firma kadrosunda çalışmaktayım.
bugün itibariyle hala bir protokol falan ortada yok.
ve bu geçen süre içerisinde yeni firmamdaki işleyiş ve çalışma şartlarının düzensiz (sürekli uzunsüreli ve ardarda gelenyutiçi-yutdışı seyahatlar)olması aile içerisinde sorunlar yaşamama neden oldu.
bu sebeple işimden ayrılmak istediğimi ve yerime bir başkası alınıncaya kadar bu yıl sonuna kadar görevime devam edebileceğimi bildirdim.
bunun ardından eski firmamın sahibi bana çeşitli hakaretlerde bulundu.bu konuşmalarda işin tuzu biberi oldu.
şu an itibariyle halen yeni işime devam etmekteyim.ancak 15 yılın ardından hakaretlere maruz kalmam dolayısıyla tazminatımı almayarak bu kişiye bir iyilik yapmış olacak ve maddi külfetten kurtulmasına yardımcı olacağım diye düşünmekteyim.
bahsedilen protokolu imzalamış olsam da yeni işimin eskisinden daha ağır olduğu sebebiyle ayrılsam eski firmamdaki tazminat hakkımı alabilirmiyim.
ilgi ve cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
|
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
Merhaba Dertli,
Öncelikle,isverenin hakli sebeple, ayni nitelikte bir is için devir yetkisi var.Bu durumda bütün hak ve sorumluluklar yeni isverene geçmekte. Eski isveren simdi de isveren yeni isverenle birlikte tazminat da dahil tüm hak ve alacaklarinizdan sorumlu.
Ancak isverenin is sözlesmesini feshi haksiz ve usulsüz gibi görünüyor. Bu konuda biraz daha ayrinti verebilir misin? Devam edecegim... |
ekircali |
bana yardımcı olabilirmisiniz durum çok acil |
Nilgül Saraç |
işyerinin devri halinde yeni işveren işiçini tüm kıdem tazminatından sorumlu olur. yeni işveren iş sözleşmesinin iş K. 25\II hariicnde bir neden ile sona ermesi halinde işçiye tüm tazminatı öder fakat devir sözleşmesinden önceki döneme ait tazminatı eski işverene rücu eder. sizin olayınızda bu durum mevcut değil iş özleşmeniizin feshi ile kıdem tazminatına hak kazandığınız halde bu ödenmemiştir. yeni işverenlerinizin eski işverenle anlaşmalı olarak başvurdukları yol ise iş kanununda yer alan bir durum değildir. kıdem tazminatlarında ZAMANAŞIMI 10 YILDIR.fakat bence biran önce eski işyeriniizn bağlı olduğu yerin iş mahkemesine başvurmalısınız. 15 yıllık emeğinizin karşılığı bu olmamalı. |