 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
mesken görünen yerde iş yeri açmaya çalışıyorlar |
planier |
oturduğum apartmanda 8 dire bulunmaktadır.daire sahiplerinden bir tanesi iş yerine kiralık diye tabela astı.diğer 7 daire buna karşı olmasına rağmen benim buna hakkım var diyerek iş yerine kiraya verme konusunda ısrarcı davranıyor.
böyle bir hakkı varmıdır.varsa her türlü iş yerine kiraya verebilirmi yoksa bir kısıtlaması varmıdır.
bunu engellemek için ne yapabiliriz.
|
Emrah Yavuzcan |
Konuyla ilgili olarak Kat Mülkiyeti Kanunu'na bakınız. |
Av.Tayfun Eyilik |
HUKUK GENEL KURULU E. 1994/18-886 K. 1995/213 T. 22.3.1995
634/m.24/2,28,20,33
ÖZET : Yönetim planındaki hükümün, Kat Mülkiyeti Kanunu ve diğer Kanunların umredici kurallarına aykırı olmadığı tardirde; .ortak taşınmazda çıkacak her türlü uyuşmazlıkta, öncelikle uygulanması gerekir.
Olayda bütün kat maliklerinin imzasını taşıyan ve tapu kütüğünün eki olan yönetim planında, dava konusu bağımsız bölümün dükkan olarak kullanılmasına imkân tanıyan hükmün, bu yönetim planlarını imzalayanları bağladığı gibi onların külli ve cüz'i haleflerini de bağlayacağı kuşkusuzdur.
634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 28. maddesinde; Yönetim plânının, yönetim tarzının kullanma maksat ve şeklini, yönetici ve deneticilerin alacaklan ücreti, ve yönetime ait diğer hususları düzenieyeceği açıklandıktan sonra yönetim plânının bütün kat maliklerini bağlayan bir sözieşme hükmünde olduğu; yönetim plânında hüküm bulunmayan hallerde anagayrimenkulün yönetiminden doğacak anlaşmazlıklan bu Kanuna ve genel hükümlere göre karara bağlanacağı belirtilmiştir.
Madde metninde açıklandığı gibi, uyuşmazlık halinde öncelikle uygulanması gereken yönetim plânıdır. Yeterki yönetim plânındaki hüküm Kat Mülkiyeti Kanunun'nun ve diğer Kanunların emredici kurallarına aykırı olmasın.
Mesken cinsli bir bağımsız bölümün, dükkan ( İşyeri )olarak kullanılabilmesi, kullanma maksat ve şeklini belirleyen bir düzenleme olarak yönetim plânında, yer almasının doğal ve Kanüna uygun olduğu açıktır. Üzerinde durulması gereken konu, kullanma maksat ve şeklini belirleyen bu hükmün, Kanunun emredici ( kamu düzenine ilişkin ) kurallarına aykırı olup olmadığıdır. Bu husustaki düzenleme Kat Mülkıyeti kanununun 24. maddesinde yapılmıştır. Bu maddeye göre; kütükte ister işyeri ve ister mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerde, hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi müesseseler kurulamaz. Kat maliklerinin buna aykırı sözleşmeleri hükümsüzdür. Mesken cinsli bağımsız bölümün, yukarıda sayılanlar dışında işyeri olarak kullanılması ise tüm kat maliklerinin ortak iradelerine bırakılmıştır. Olayda bütün kat maliklerinin imzasını taşıyan ve tapu kütüğünün eki olan yönetim plânında, dava konusu bağımsız bölümünün dükkan olarak kullanılmasına imkan tanıyan hükmün, bu yönetim plânını imzalayanları bağladığı gibi onların külli ve cüz'i haleflerini de bağlayacağı kuşkusuzdur.
|
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
öncelikle merhaba
İşyerinin niteligi önemli.
Hastane, dispanser, klinik, labaratuar gibi yerler kesinlikle açilamaz, dolayisiyla da kiraya verilemez.
Gazino, bar, pavyon,kulüp gibi eğlence ve toplantı yerleri; firin, lokanta, pastane gibi beslenme yerleri ve imalathaneleri; boyahane, basımevi, galeri gibi imalathaneler kat malikleri kurulunun (tüm kat maliklerinin) oybirliği ile açilabilir.(Ayrıntı için KAT MÜLKİYETİ KANUNU'nun 24. maddesine bakınız.) |
planier |
çok teşekkür ederim.hepinize saygılar |
zara |
Sayin planier,
Yukarida verilmis olan Hukuk Genel Kurul Karari;'inda ve iletilerde verilen cevaplarda da görülebilecegi üzre; temel kural olarak, tapuda mesken olarak kayitli olarak bagimsiz bölüm isyeri olarak kullanilamaz ve kiraya verilemez. Bu kabil uyusmazliklarda öncelikle anabinanin yönetim planina ve tapu kayitlarina bakilmaktadir. Konu, yasanin 24. maddesinde de genel olarak düzenlenmistir.
Bununla birlikte; bu madde Yargitay tarafindan genis bir sekilde yorumlanmakta oldugundan; özetle sunu diyebiliriz ki; bir daire,( yukarida belirtilen istisnalarin disinda olmak kaydi ile) yönetim planinda mesken olarak kayitli bile olsa, oybirligi dahi alinmadan ofis, büro olarak kullanilabilmektedir ve kiraya verilebilmektedir. Örnegin, bir daire, diger maliklerden herhangi bir izin alinmaya gerek olmaksizin, mühendislik bürosu,doktor muayenehanesi, mimarlik bürosu olarak, vs. nitekli isyeri olarak kullanilabiliecektir. Bu kabil isyerleri, yasada belirtilmis bulunan yasaklar bakimindan istisnalar dahilindedir. Konu ile ilgili Hukuk Genel Kurulu Karari bulunmaktadir. Bu karar,diger davalara da emsal teskil etmektedir.(Eger ihtiyaç duyulursa, foruma ekleyebilirim.)
Siz, öncelikle, bu dairenin, ne tür isyeri olarak kiraya verilecegini ögreniniz. Sorun devam ederse sulh hukuk mhk.sinde dava açma hakkiniz mahfuzdur. |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:07:06 |