bıcakla adam yaralama |
syb3 |
merhabalar bu benım ılk sorum olucak. aranıza yenı katıldım. sımdıden tesekkur ederım. benım bır tanıdıgım devlet memuru ve 17 yıllık bır memur. bır tartısma sonucu (alkollu ıken ) 3 kısıyı dovmus ve 1 kısınınkolunu kırmıs ve belınden v seklınde bıcaklamıs. su an cezaevındetutuklu olarak yargılanmakta. kolu kırılıp bıcaklanan sahıs sıkayetınden vazgecmemıs ve 3 gun ıcınde hastaneden cıkmıs. ısyerınden 6aylık ucretsız ızın alındı. benım ogrenmek ıstedıgım bu tanıdıgımıza nasıl yardımcı olabılırız, ne kadar ceza alır. 6 ayı gecerse tazmınat hakkını ve ısegerı donus hakkını kaybedermı? emeklılık durumu ne olur emeklılıgıne az kalmıstı. cıkan tartısmada karsı taraf tanıdıgımıza kufur etmıs tanıdıgımızında burnu kırılmıs. ayrıca psıkolojık tedavı gormekteydı. su an bır baro avukatı kendısını savunmakta. kendısı su ana kadar 1 kez mahkemeye cıkarıldı. karsı taraf sıkayetı gerı almadıgından halen tutuklu yargılanmaktadır. 2. mahkeme bir ay sonra yapılacak. yardımlarınızı rıca ederım. saygılarımla |
Emrah Yavuzcan |
Konuyla ilgili baro avukatının gereğini yapacağını düşünmekteyim. |
marmara_2 |
merhaba sayın ''syb3''
öncelikle geçmiş olsun..ben daha 2.sınıf hukuk öğrencisiyim ve öğrendiğim bilgiler çerçevesinde genel olarak naçizane fikirlerimi paylaşmak istedim..
olayda tanıdığınız, alkolü kendi iradesiyele aldıysa suçtan muaf olamaz onu belirtmeliyim..ama saydığın psikolojik durumu,karşı tarafın tahriki vs nedenler hakim kararı veriirken muhakkat dikkate alınır.ayrıca müessir fiilde(yaralamada) tck m:456/4 çerçevesinde:''eğer fiil,hiçbir hastalığı veya mutat iştigallerden mahrumiyeti mucip olmamış yahut bu haller 10 güden ziyade uzamamış ise takibat icrası mutazarrırın şikayetine bağlı olmak şartıyle fail hakkında 2 aydan 6 aya kadar veya para ceza sına hükmolunur''.ancak dedğim gibi hakim somut olayda ağırlaştırıcı ve hafifletici sebepleri gözönüne alarak hükmeder zannımca..yeni tck da bu ceza :ytck m:88/1 hükmünce 4 aydan 1yıla veya diğer bazı sebeplerle para cezasına çevrilebilir.
devlet memurluğuna ilişkin ise:bu konudada çok net olmamak kaydıyla'' 2 kez olumsuz sicil olan devlet memuru emekli edilir.ancak 25 seneyi doldurmuşsa emekli aylığı bağlanır.ve 657 sayılı devlet memurları kanunu na göre''uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir.bu gibiler bu kanunn öngördüğü sosyal hak ve yardımlardan faydalanmaya devam eder''demiş.ayrıca bir ''ceza kovuşturması icabından olduğu takdirde görevinden uzaklaştırmaya yetkili amir(müfettişlerin görevinden uzaklaştırdıkları memurlar hakkında atamaya yetkili amir)ilgilinin durumunu her 2 ayda bir inceleyerek görevine dönüp dönmemesi hakkında bir karar verir ve ilgiliye de yazı ile tebliğ eder''demiş.
benim konuyla alakalı gözüme çarpan kanun maddeleri bunlar..siz avukatınıza danışın ve ona göre hareket edin bence..
saygılarımla..(yazdıklarımın yanıltıcı olmaması dileğiyle!!!) |
ghostsam |
gerçekten de sarhoşluk sebebinde serbest hareketlerden (actio liberia in causa) olduğu için failin sarhoş olması (tabi ki bu sarhoşluğa kendi istemi ile sebep olması halinde!) ceza sorumluluğu açısından bir farklılık yaratmaz. ayrıca baro avukatı bunları elbette bizden daha iyi gözönüne alacaktır. mahkeme de olayı tüm ayrıntıları ile göz öneüne alacaktır. içiniz rahat olsun |
gamzeuslu |
selamlar avukat tutun sakın aksatmayın ifadelerinizidüzgün verin hastane ve adli tıp raporu önemli olan kaç gün rapor almışlar tahrik unsuru önemli yaralama davları için önemli olan bunlar..
geçmiş olsun |
Av.Soner ENGİN |
Sevgili arakadaşım
Tanıdığınız karşı tarafın kolunu kırması ve belinden bıçaklaması ve buna karşın hastahaneden 3 gün içinde çıkması önemli değil.Burada önemli olan kırılan kolun ve bıçaklanmadan doğan yaranın ne kadar zaman kendisini iş ve güçünden mahrum bırakacağıdır.Bu herhalde tahmin edersiniz ki 10 günü geçer.Bu nedenle şikayetten vazgeçilse bile kamu davası olarak devam eder.Aynı zamanda kişi 10 gün içinde iyileşse bile olayda bıçak kullanıldığından dolayı kamu davası olarak yürür.Şikayetten vazgeçmek indirim sebebi olabilir.Burada dikkat edilmesi gereken noklar bence şunlardır:
1-Bıçak kimindir.
2-Yaralamanın bölge itibariyle hayati tehlike yaratır mı yaratmazmı
3-küfürün tartışmadan önce mi tartışma ve itişme başladıktan sonra mı edildiği
4-4 kişi birden üzerine geldiğinde kendini savunma imkanının neler olabileceği
5-Tanıklar varsa bunların beyanları
6-Olay yeri tutanağının doğru bir şekilde tutulup tutulmadığı
7-İfadelerin çelişki yaratıp yaratmadığıdır.
Bunların hepsinin değerlendirilip savunma hazırlanması gerekmektedir.
Burada bence savunma meşru müdafaa,ıztırar hali üzerinde kurulması gerekir.
dır.
Bu hususların birlikte değerlendirilip
|