 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Fatura alacağımı nasıl tahsil edebilirim? |
berkin |
Merhabalar,
İş yaptığım bir müşterime kesmiş olduğum üç adet faturam yaklaşık 10 aydır ödenmemekteydi. Tüm diyalog çabalarıma rağmen bir sonuç alamayınca, Şubat ayında Kadıköy 4. İcra Mahkemesine talepte bulundum. 1 Mart tarihinde borçluya yapılan tebligatın ardından, borçlu firmadan bir itiraz veya herhangi bir mal beyanı yapılmadı. Bunun üzerine, icra memuru ile birlikte haciz işlemini gerçekleştirmeye gittim.
Firma sahibi, firmada yalnızca bir masa ve bir bilgisayarın kendilerine ait olduğunu geri kalan herşeyin leasing ile alınmış olduğunu söyledi, icra memuru da yalnızca bu masa ve bilgisayarı kaydetti -ki bu mallar borcun ancak beşte birini karşılamakta. Firma sahibi ödemeyi en kısa sürede yapacaklarını söylediği için malları muhafazaya almadık.
Ancak aradan geçen üç hafta içerisinde de herhangi bir ödeme yapılmadı. Başvurduğum avukat, artık mal bildiriminde bulunmamanın cezasının da kaldırıldığını, firma sahiplerinin de bunu iyi bildikleri için rahat davrandıklarını, dava açsam da şu anki durumumdan fazla birşey elde edemeyeceğimi, yapılacak en makul şeyin borçlularla anlaşarak sorunu çözmek olduğunu söyledi.
Ancak borçluların ödeme niyetinde olduklarına artık inanmıyorum ve açıkçası avukatın söylediklerine de inanamıyorum (daha doğrusu bu derece kanunsuzluk içinde yaşıyor olabileceğimize inanmak istemiyorum). Bir arkadaşımdan da borçlu şirketin telefon ve fakslarını kapattırabileceğim gibi, ne kadar sağlıklı olduğunu bilmediğim bir duyum aldım.
Sizlerden ricam bu konu hakkında neler yapabileceğim konusunda bilgi vermeniz. Yasal anlamda gerçekten hiçbir şey yapamayacak durumda olduğuma inanmak istemiyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür eder, saygılarımı sunarım. |
Av.Tayfun Eyilik |
mal beyanında bulunmama suçunun yeni ceza yasası karşısındaki durumu için bakınız
https://www.hukuki.net/showthread.php?4871&SearchTerms=mbb,yeni,tck |
zara |
Öncelikle; mal beyaninda bulunma suçu nedeni ile verilmekte olan hapis cezasina iliskin yasal düzenleme kaldirilmis degildir. Bu konuda size aktarilan bilgiler yanlistir. Diger forumlarda bu konu ile ilgili ayrintili bilgi bulmaniz mümkündür. Haciz esnasinda borcu karsilayacak miktarda mal haczedilmediginden, mal beyaninda bulunmama suçu nedeni ile, borçlu sirket yetkilisine/yetkililerine hapis cezasi verilmesi talebi ile ceza davasi açmaniz mümkündür. Bu konuda hak düsümü süre üç aydir. Sizin için en önemli husus, kisisel arastirma ve/veya cezasi davasi neticesinde borçluyu mal beyaninda bulunmaya zorlamaktir. Ayrica borçlunuz tacir olup; iflasa tabi oldugundan iflasini da istemeniz mümkündür. Hacizde, yeteri kadar mal haczedmemeniz de imkan dahilindedir. Bu takdirde ise söz konusu borçlar, aciz vesikasina baglanacagindan; alacak hakkiniz yine mahfuz olmaktadir. Bakiye alacaklarinizin tahsili için ek haciz talebinde bulunabilirsiniz. Detayli bilgi vermemissiniz, ancak, anladigim kadari ile, borçlari taksitlendirme konusunda protokol da yapmadiginizi da tahmin ediyorum. icra takibinden baska faturaya dayali ticari alacak davasi da açmaniz bir diger alternatif olabilirdi;ancak mahkeme sonunda alacaginiz icra emrini de isleme koysaniz; yine borcun ödenmemesi durumu ile karsilasmaniz söz konusu olacakti. Dolayisiyla; alacaklarinizin tahsil edilebilmesi, BORÇLUYA AiT MALLARi TESPiT ETMENiZE baglidir. Bu nedenle;yasal süresinde icra ceza hakimligine sikayette bulunmayi ihmal etmeyiniz. Ayrica; borçlunun mal varligi konusunda kisisel arastirma yapmaniz da uygun düsecektir.
|
Av.Ragıp Atay |
sayın berkin
avukatın söylediklerine inanmıyorsanız, burada size yanıt verecek arkadaşlar da hukukçu olacak ve onların söylediklerine de inanmayacaksınız. Mal beyanında bulunmama suçu ortadan kalkmış değil ancak yeni TCK daki düzenleme ile hapis cezaları para cezasına dönüşecek maalesef. Bu nedenle mahkemeler, kesinleşmiş cezaların bile infazını ertelemektedirler.
Size telefon ve faksın kapatılabileceği bilgisini veren kişi ne iş yapıyor bilmem ama, yanlış bilgi vermiş. Telefonu konuuşmaya kapatmanız mümkün değil. |
polatalemdar |
quote:sayın berkin
Mal beyanında bulunmama suçu ortadan kalkmış değil ancak yeni TCK daki düzenleme ile hapis cezaları para cezasına dönüşecek maalesef. Bu nedenle mahkemeler, kesinleşmiş cezaların bile infazını ertelemektedirler.
Ekleyen: Av.Ragıp Atay - 16/04/2005 : 09:04:21
|
Mal beyaninda bulunmama suçu sebebi ile verilen hapis cezasi kaldirilmis degildir. Hepsinin para cezasina dönüstürülecegi de, dogru degildir. Bazilari para cezasina dönüstürülmektedir, bazilari ise aynen hapis cezasi olarak verilmektedir. Ayrintilari ilgili yasalarda mevcut.
|
polatalemdar |
quote:mal beyanında bulunmama suçunun yeni ceza yasası karşısındaki durumu için bakınız
https://www.hukuki.net/showthread.php?4871&SearchTerms=mbb,yeni,tck
Ekleyen: Av.Tayfun Eyilik - 17/04/2005 : 23:18:00
|
Mal beyaninda bulunmama suçunun islenmesi halinde verilecek cezalar,icra ve iflas yasasindaki 337. ve 76.maddelerinde düzenlenmistir. Ne yazik ki, kamuoyunda , bu hapis cezasinin tümü ile kaldirildigi yanilgisi halen oldukça yaygindir. Bu açidan bununla ilgili link vermeniz çok isabetli olmus. Umarim konuyu bilmeyenlere faydasi dokunur. |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:00:34 |