 |
04/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Kınama Turkcell Telsim Avea |
commodore1tr |
Tahsin MELAN adlı bir dipdalga.com üyesi aşağıdaki iletiyi eklemiş. Güzel dilimizi kirleten sözcüklerin çok yoğun kullanımda olduğu günümüzde bunları sıklıkla kullanan cep telefonu servis sağlıyıcıları ..
Dipdalga sitesinin sayın yöneticisinin de isteği doğrultusunda ki bende bir şekilde almayı düşünüyordum; bu bilgiyi sizlerlede paylaşmak istedim.
saygılarımla
AVEA, TELSİM ve TURKCELL yetkililerine,
Sizlerin de bildiği ve yadsıyamayacağı bir gerçek olarak ülkemizin bölünmez bütünlüğü çerçevesinde dil, tartışmasız en başta gelen değer yargılarımızdan biridir. Bu anayasamızda da ayrıntılı olarak ifade edilmiştir. Bundan dolayı ülkemiz vatandaşlarının iyi bir şekilde iletişim kurabilmesi için Türkçeyi korumak ve yüceltmek hepimizin görevidir. Toplumlar, uygar medeniyetler düzeyinde yerini alabilmek için kendi kültür ve dilini koruyup yüceltme asli görevi ile hareket etmektedir.
Vatandaşlarımız iletişim çağının hızına ayak uydurmaya çalışırken, kendisine bu olanakları sunan kuruluşların aracılığından yararlanmaktadır. Bilindiği gibi bu bir arz-talep sorunu olup geniş kitleleri ilgilendirmektedir. Dolayısıyla bu alanda hizmet veren, siz ve sizin gibi kuruluşların toplum üzerindeki etkisi çok büyüktür. İşte bu yüzden sizler, anayasamızın öngördüğü gibi dilimizin korunması ve yüceltilmesi konusunda daha fazla yükümlülüğe sahipsiniz.
Bu noktada şundan eminiz ki dile özen açısından AVEA diğer iki ‘GSM’ kuruluşundan daha dikkatli ve kabullenilir durumdadır. Bu, Avea’nın kullandığı sözcüklerin tamamı içimize siniyor anlamına gelmemelidir. İletişim ağlarında Türkçe ile ilgisi olmayan sözcüklere rastlanmaktadır. Oysa bu sözcüklerin Türkçede çok güzel karşılıkları bulunmaktadır. Örneğin: avantaj=getiri, kazanım, kazanç ; mobil=gezgin ; info=bilgi vb. çoğaltmak mümkündür. “Ringa, chat, Wap Mesaj” gibi sözcükler de dikkati çekmektedir. En kısa sürede bunların da gereğince değişeceğini umuyor bu konuda bizi yanıltmayacaklarına inanıyoruz.
Şu aşamada bizim asıl sorunumuz diğer iki ‘GSM’ kuruluşuyladır. Çünkü bu kuruluşların yaptıkları artık Türkçenin yavaş yavaş yok edilmesi doğrultusunda ve İngilizce güdümünde garip bir dilin ortaya çıkması konumuna gelmiştir! Buna dur demenin vakti çoktan gelmiş, hatta geçmektedir.
Aşağıda, sözde Türkiye’nin en büyük GSM kuruluşu olan Telsim’in tanıtım ortamlarında kullandığı bazı hizmet başlıkları yer almaktadır.
CepMesaj-Text , CepMesaj-Box, Cepİmaj-Box , CepMelodi-Poly , CepMail , CepPeter, CepRing , CepChat , CepGame , CepWap , CepTour , Cepİnfo , CepClipClir , CepChange, CepClose , CepFax , CepData , CepRoam , CepFerans , CepMatik , CepLoad vb.
Sonuç olarak bizler “ Türk” yazımını bile uygulamayan Turkcell’e ve TV tanıtımlarında “SES TO SES” demekte sakınca görmeyen Telsim’e yönelik, bu konudaki özensiz ve kasıtlı olduğuna inandığımız davranışları nedeniyle birçok dil topluluğu olarak ortak bir eylem başlatma kararı aldık. Ayrıntılı açıklamaları aşağıdaki ağ ortamlarında bulabilirsiniz:
www.dilimiz.com https://www.dilimiz.com/forum/viewto...der=asc&start=0
www.sinanoglu.net
www.turkcesevdalilari.com
www.turkcan.org
www.dipdalga.com
www.mklturkce.toplulugu.com
https://salihileti.sitemynet.com/
https://forum.selcuk.edu.tr/index.php
www.JoyTurk.com
https://www.gelburaya.com
Ayrıca pek çok özel site
Bu iletişim ağlarının katılımcı sayılarını ve bunların “yahoo.com”da oluşturdukları toplulukları yazmaya gerek görmüyoruz..
Eylem planımız şöyle gerçekleşecektir:
Yurt çapında olacak. Kınama etkinliğimizi destekleyenler aşağıda belirteceğimiz gün ve saatlerde Telsim ve Turkcell hatlarını kapatarak bu sunumları tamamen devre dışı bırakacaktır. Kısacası telefonlarını kullanmayacaklardır.
Bu kınama etkinliği gerek görüldüğünde ileriki bir tarihte daha geniş boyutlara taşımak amacıyla tekrar düzenlenecektir.
Sizden bu noktadaki beklentimiz, dilimizi koruma, ona sahip çıkma hassasiyetimizi anlayışla karşılamanız ve beklentiler doğrultusunda gerekli girişimleri başlatmanızdır. Bu basitçe bir çıkar ilişkisinden öte ülkemiz için ortak bir çabadır.
Saygılarımızla,
TDGDB (TÜRK DİLİ GÖNÜL DOSTLARI BİRLİĞİ)
Etkinlik Gün ve Saatleri:
TELSİM için; 18-19-20 Nisan tarihlerinde saat 12:00 - 15:00 arası.
TURKCELL için; 25-26-27 Nisan tarihlerinde saat 12:00 - 15:00 arası
-------------------------------------------------------
Bildiriyi isteyen istediği kişi ve kuruluşa gönderebilir. Basın organlarına, radyo, TV kuruluşlarına; geniş katılımcı kitlesine sahip site yöneticilerine veya yazışmalıklara doğrudan eklemeler yapılabilir. Amaç katılımı geniş kitleye yaymak.
Adı geçen kuruluşlarla ilgili, doğrudan bağlantı kurabileceğiniz adresler:
https://www.avea.com.tr/mps/portal?cmd=contactus&menustat e=10&lang=tr&flag=2&pagemenu=onerileriniz
https://www.telsim.com.tr/bilgi/MusteriHizmetleri/BizeUlasini ndex2.php
https://www.turkcell.com.tr/index/0,1028,12000,00.html
|
dipdalga |
Sevgili commodore1tr, desteğin için teşekkürler. Konuya ilgi duyanlar daha ayrıntılı bilgiye aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirler. Eğer bu çağrılara cevap verilmezse bu şirketlere karşı sesimizi daha iyi duyurabileceğimiz bir dizi kınama çalışması içerisindeyiz.
Saygılarımla.
https://www.dilimiz.com/forum/viewtopic.php?t=215 |
Lawless1 |
Telefonum yok ama sizleri girisiminizde destekliyorum. Mobil icin gezgin pek guzel olmus. |
Av.Fırat Bayındır |
bu telefon şirketleri sadece biri örnek ve bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Yine belirtilen sitelerde örneğin ETİ ürünlerinde de Türkçe yerine ne idüğü belirsiz türkçe mi yabancı bir dil mi olduğu anlaşılamayan ürün isimleri dile getirilmiş.
Benim anlam veremediğim şey ise, dilimizin içine eden bu örnekleri yaratanlar bizim insanımız, bu lekeyi temizlemeye çalışan yine bizim insanımız.
Yolda kölesiyle birlikte giden ağanın hikayesi gibi " öyleyse biz bu p..u niye yiyoruz?
CEP TO CEP sözünü İngilizce bilmiyorsa eğer ilk anda kim anlar? CEP TO CEP deyince acaba ilgi daha mı fazla oluyor? Hani biz ithal kültüre bayılırız ya, ırsen bize çekici gelir elin yaptıkları acaba ondan mıdır? Mesela bu ürünü yaratanlar CEP CEBE demeyi hiç düşünmezler mi?
Bu etkinliği gönülden destekliyorum
ve herkese sayın Oktay Sinanoğlu' nun Bye Bye Türkçe kitabını mutlaka okumalarını öneriyorum. |
commodore1tr |
Karaman Belediye Başkanı Ali Kantürk, yabancı dille yazılmış tabela ve afişlerden daha fazla vergi alabilmek için, hukuk danışmalarına ilgili yasanın ayrıntılarını incelettiklerini belirterek, ''Tabela ve afişlere uygulanan vergi miktarını belirleme yetkisinin belediyeye bırakılması uygulamasını, Türkçe için şans olarak görüyoruz'' dedi.
Kantürk, dilin insan ve toplumların yaşamında, tahmin edilenin üzerinde etkiye sahip olduğunu, toplumda ortak bağlardan birini oluşturan dilin kaybedilmesinin o toplumun da sonu anlamına geleceğini bildirdi.
Türkçe konusunda Karaman'ın özel önem taşıdığını anlatan Kantürk, dilin önemini yüzyıllar önce kavrayan ender kişilerden biri olan Karamanoğlu Mehmet Bey'in, 13 Mayıs 1277'de Türkçe'yi resmi dil ilan etmesiyle Karaman'ın ''Türk Dili'nin Başkenti'' olduğunu söyledi.
'Yeni yasa şansımız'
Bu özelliğini bugün de sürdüren kentte, her yıl geniş katılımlı olarak Türk Dil Bayramı etkinlikleri düzenlendiğini anımsatan Kantürk, ''Bu etkinlikleri yapan bir kent olarak, kendimizi Türkçe için yeteri kadar çaba harcamış saymıyoruz. Çünkü, güzel ve zengin dilimiz, halen İngilizce başta olmak üzere yabancı dillerin etkisi altında. Bu nedenle, Türkçe konusunda toplumsal duyarlılığı artırmak istiyoruz'' diye konuştu.
TBMM'de yasalaşarak yürürlüğe giren yeni Belediyeler Yasası'nın, Türkçe için olumlu gelişmelere neden olabileceğini anlatan Kantürk, şunları kaydetti: ''Türk Dil Kurumu'na göre, dildeki yozlaşmanın nedenlerinden biri de reklam, afiş ve işyeri tabelalarında yanlış kullanılan dildir. Yeni yasayla binalara alınan reklam ve ilanlarla işyeri tabelalarından alınan verginin belirlenme yetkisinin, belediyeye bırakılmasını, Türkçe için bir şans olarak görüyoruz. Örneğin, metrekaresi 20-50 YTL arasında değişen tabela vergisini, yabancı bir dille yazanlara daha üst limitten uygulayabiliriz.''
Yasanın böyle bir uygulamaya izin verip vermediğini net olarak bilmediklerini vurgulayan Kantürk, yabancı dille yazılmış tabela ve afişlerden, daha fazla vergi alabilmek için, hukuk danışmalarına ilgili yasanın ayrıntılarını incelettiklerini anlattı. (AA)
|
dipdalga |
Sn. Avukat Fırat Bayındır, desteğiniz için teşekkür ederiz. Bu telefon kapatma eylemi, umarız büyük bir kitle tarafından uygulanacaktır. Ancak B plânımız biraz daha etkili olacak. Şu A'yı bir halledelim de... bakalım yetkililer TINACAK MI? Evet dediğiniz gibi CEP CEBE veya CEPTEN CEBE demek zor olmasa gerek.... Ancak gençlerimizin olasılık lâfını olabilite olarak kullandıkları (kendi deyişleriyle GEYİK için) bu dönemde sanırım üç beş kuruş fazla kazanalım diye bu CEP TO CEP oluveriyor... Aslında tavuk yumurta meselesi değil bu. Zaten Eti'den ziyade bu şirketlerin seçilmesindeki ana unsurlardan biri, onların reklâm sektörüne harcadıkları milyon dolarlar... Yani bu eylemden başarılı çıkarsak insanımızı etkileyen reklâmlar da ANADİLİMİZE dönecektir... Dolayısı ile günlük kullanım harici, tv reklâmlarında da bu Türkçe Olacak yeni uygulamaların tanıtımı, gayretimizin de bir tanıtımı mahiyetini taşıyacaktır...
Sevgi ve saygılarımla. |
Benna |
Anadil deniyor ama anadil ne bir de onu anlatsanız arkadaslar galiba anadil olacak der isek işaret diliyle anlasmamız gerekli kabul abartmanın anlamı yok ama bu her alanda hayatımızı sarmıs durumda onemli olan diğer insanların soylenenleri nasıl anladıgı |
dipdalga |
quote:Anadil deniyor ama anadil ne bir de onu anlatsanız arkadaslar galiba anadil olacak der isek işaret diliyle anlasmamız gerekli kabul abartmanın anlamı yok ama bu her alanda hayatımızı sarmıs durumda onemli olan diğer insanların soylenenleri nasıl anladıgı
Ekleyen: Benna - 16/04/2005 : 21:04:20
|
Dünyada ulus kavramı kalmadığı, insanlarının tümünün eşit olduğu gün işaretlerle de konuşsak olur, o güne kadar ANADİLimize sahip çıkmamaız en gerekli şarttır. |
polatalemdar |
Türkçe'mizin ne hale geldigi malum. O dilden alinti, bu dilden alinti, biraz uydurukça,su,bu derken, Türkçeden eser kalmadi. Türkçemize mutlaka sahip çikmamiz gerekiyor,arkadaslar. Bu nedenle bu kampanyayi yürekten destekliyorum. Fakat bir iki gün cep telefonlarimizi konusmaya kapatmak vs.gibi protestolarla sonuç alinabileceginden de pek umudum yok. Daha etkili çözümler gerek.. |
dipdalga |
quote:
Türkçe'mizin ne hale geldigi malum. O dilden alinti, bu dilden alinti, biraz uydurukça,su,bu derken, Türkçeden eser kalmadi. Türkçemize mutlaka sahip çikmamiz gerekiyor,arkadaslar. Bu nedenle bu kampanyayi yürekten destekliyorum. Fakat bir iki gün cep telefonlarimizi konusmaya kapatmak vs.gibi protestolarla sonuç alinabileceginden de pek umudum yok. Daha etkili çözümler gerek..
Ekleyen: polatalemdar - 19/04/2005 : 21:46:28
|
Bu kouyla İlgili detaylı bilgiye bağlantılardan ulaşabilirsiniz. Sonuç alınamadığı taktirde daha etkili girişimlerde bulunulacaktır.
https://www.dilimiz.com/forum/viewtopic.php?t=215
https://www.dipdalga.com/forum/forum_posts.php?TID=149
|
dipdalga |
Yarın Telsim için yapılacak kınamanın ilk günü... katılımın çok olması dileklerimle bir hatırlatmada blunmak istedim.
Sevgi ve saygılar.
Not: Müşteri hizmetleri servislerinden önemli gelişmeler olacağı yönünde e-postalar alınmaktadır. Yetkililerin konuyla ilgilendiklerini gözlemlemekteyiz. Konunun peşi bırakılmayacak, takipçiliği yapılacaktır, ve bir iyileşme görülmezse değişik kınama yollarına gidilecektir. Bu dilimiz için önemli bir adımdır. Lütfen göz ardı etmeyiniz. |
Bugünün tarihi: 04/05/2025 05:47:13 |