Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
İŞ KANUNU - iş akdinin feshi
serapgulk Merhaba, Bu forumda soru sorulup sorulamayacağını bilemiyorum ama okuduğum kadarıyla soru-cevap şeklinde bir sistem var. Benim merak ettiğim 2 konu var: 1) Belirli süreli bir iş akdi söz konusu olduğunda (taraflardan birisi akdi fesh ederse sözleşmede belirtilmiş olan tutarda tazminatı ödeme koşulu var), eğer işçi fesh eden taraf olursa, hangi koşullarda sözleşmede bildirilmiş olan tazminatı ödemekten kurtulabilir? İşçi bayan ise evlenme sözleşmenin koşulu olan tazminatı ödemekten kurtulmayı sağlar mı? 2) Belirsiz süreli bir iş akdi söz konusu olduğunda, bayan işçinin bebeği olursa, kıdem tazminatını alarak işten ayrılması yani sözleşmenin feshi mümkün müdür? Merhaba, Sorularıma biraz daha açıklık getirmek istiyorum ve cevaplarınız için de teşekkür ediyorum. 1) Belirli süreli sözleşme ile ilgili sorumun detayları şöyle: Sözleşme yaklaşık 3 yıllık bir sözleşme olup tarafların karşılıklı olarak 5'er milyarlık tazminat ödeme yükümlülüğü var. İşçi bayanın sözleşmede sözü geçen tutarı ödeme gücü yok ancak artık bu işte çalışmak da istemiyor. Bu durumda konu tazminat tutarını ödemeden sözleşmeyi nasıl feshedebilir? Evlenme ile bu tazmanitı ödemeden işten ayrılması mümkün müdür? 2) Belirsiz süreli sözleşme için ise: bu sözleşme ile devam eden bayanın bebeği olmuş ve kanuni doğum iznini kullanmış ardından da ücretsiz izin almıştır. Ancak izin bitiminde bebeğine bakacak kimsesi olmadığından işten ayrılmak istemektedir. Bu arada birikmiş kıdem tazminatını alma şansı var mıdır? Bayanın işyerinin çok uzak olduğunu öne sürmesi mümüknü müdür? (ikameti İstanbul'da iş yeri ise Gebzededir.) Her ne kadar iş yerinin servis hizmeti varsa da mesafeden dolayı ulaşım uzun sürmektedir. Verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkür ederim. Saygılar. MERHABA, YUKARIDA EKLEDİĞİM YENİ SORULARIMA DA CEVAP VEREBİLİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM... YARDIMLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. SAYGILAR..
mbas67 www.tekstilisveren.org.tr/dergi/2003/nisan/hukuk.html adresindeki yargıtay kararını ve yorumu oku Aşagıdaki Yargıtay Kararı faydalı olur mu! Tarih : 22.02.2001 Esas No : 2000/ 18588 Karar No : 2001/ 3147 Belirli süreli hizmet akitlerinde ihbar tazminatına hükmedilemeyeceği gibi; bu tür hizmet akitlerinin süresi sonunda kendiliğinden son bulması durumunda da kıdem tazminatına hak kazanılamaz. İstemin özeti: Davacı,ihbar ve kıdem tazminatının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır. Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü: Karar: Davacı, işyerinde mevsimlik işçi olarak çalıştığını iddia ederek ihbar ve kıdem tazminatı isteklerinde bulunmuştur. Davalı ise davacının belirli süreli hizmet akitlerine dayalı olarak çalıştığını savunmuştur. Mahkeme davacının isteği doğrultusunda karar vermiştir. Sağlıklı bir sonuca varabilmek için öncelikle taraflar arasındaki iş ilişkisinin ne tür bir hizmet akdine dayandığının açıklığa kavuşturulması gerekir. Mevsimlik işler genellikle iklim koşullarına bağlı olarak senenin belli aylarında çalışmayı ve diğer aylarında da çalışmamayı gerektiren belirsiz süreli işlerdendir. Dosya arasında mevcut taraflar arasında imzalar 12.06.1999-29.11.1996, 11.08.1997- 19.10.1997 ve 03.06.1998-27.10.1998 tarihleri arasını kapsayan sözleşmeler incelendiğinde, bunların belirli süreli hizmet akitleri olduğu ve davacının da bu sözleşmelere göre çalıştığı görülmektedir. Ayrıca davacı tarafından imzalanan ibranamelerin içeriğinden de bu sözleşmelerin bitim tarihlerinde taraflarca tekrar uzatılmayıp iş ilişkisinin son bulduğu anlaşılmaktadır. Her ne kadar davacı tanıkları davacının mevsimlik işçi olarak çalıştığını davacının yeni sezonda müracaatına rağmen işe alınmadığını söylemişlerse de, az önce belirtilen ve davacının açıkça itiraz etmediği bu yazılı belgeler karşısında tanık beyanlara itibar edilemez. 1475 sayılı İş Kanunu' nda hangi hallerde ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanılacağını hükme bağlanmıştır. Belirli süreli hizmet akitlerinde ihbar tazminatına hükmedilemeyeceği gibi; bu tür hizmet akitlerinin süresi sonunda kendiliğinden son bulması durumunda da davacı kıdem tazminatına hak kazanamaz. Bu olgular karşısında davanın reddi gerekirken mahkemenin yanlış değerlendirme sonucu ihbar ve kıdem tazminatına hükmetmesi hatalıdır. Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten bozulmasına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, oybirliğiyle karar verildi.
yyln
quote:
2) Belirsiz süreli bir iş akdi söz konusu olduğunda, bayan işçinin bebeği olursa, kıdem tazminatını alarak işten ayrılması yani sözleşmenin feshi mümkün müdür?
Bu nedenle kıdem tazminatına hak kazanılamaz.
Av.Fırat Bayındır
quote:
1) Belirli süreli bir iş akdi söz konusu olduğunda (taraflardan birisi akdi fesh ederse sözleşmede belirtilmiş olan tutarda tazminatı ödeme koşulu var), eğer işçi fesh eden taraf olursa, hangi koşullarda sözleşmede bildirilmiş olan tazminatı ödemekten kurtulabilir?
Sorunuz çok açık değil. Belirli süreli hizmet akitlerinde, haklı nedenle fesih halleri hariç, akdin işverence feshi durumunda,işveren bakiye ücretlerden sorumlu olacağı gibi, eğer sözleşmede taraflarca kararlaştırılmış bir şart varsa, süre sona ermeden işçi tarafından akdin sona erdirilmesi halinde işçinin de işverene tazminat yükümlülüğü olabilir. Sözleşmenizdeki bu tazminat şartını foruma aktarırsanız daha net cevap verilebilir.
serapgulk Merhaba, Sorularıma biraz daha açıklık getirmek istiyorum ve cevaplarınız için de teşekkür ediyorum. 1) Belirli süreli sözleşme ile ilgili sorumun detayları şöyle: Sözleşme yaklaşık 3 yıllık bir sözleşme olup tarafların karşılıklı olarak 5'er milyarlık tazminat ödeme yükümlülüğü var. İşçi bayanın sözleşmede sözü geçen tutarı ödeme gücü yok ancak artık bu işte çalışmak da istemiyor. Bu durumda konu tazminat tutarını ödemeden sözleşmeyi nasıl feshedebilir? Evlenme ile bu tazmanitı ödemeden işten ayrılması mümkün müdür? 2) Belirsiz süreli sözleşme için ise: bu sözleşme ile devam eden bayanın bebeği olmuş ve kanuni doğum iznini kullanmış ardından da ücretsiz izin almıştır. Ancak izin bitiminde bebeğine bakacak kimsesi olmadığından işten ayrılmak istemektedir. Bu arada birikmiş kıdem tazminatını alma şansı var mıdır? Bayanın işyerinin çok uzak olduğunu öne sürmesi mümüknü müdür? (ikameti İstanbul'da iş yeri ise Gebzededir.) Her ne kadar iş yerinin servis hizmeti varsa da mesafeden dolayı ulaşım uzun sürmektedir. Verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkür ederim. Saygılar.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Velayet hakkı] Wmic Windows Activation Key and windows 7 ultimate activation tool 
  • 03.05.2025 09:36
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 15:40:04