Hukuki.NET


26/04/2024  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
Alınan dairenin eski malikten kalan aidat borcu
yesilkalem daha önce göndermiş olduğum mesaj kısmen silik çıktığı için tekrar gönderiyorum. Satın alınan daire'nin yönetime ortak gider borcu olup olmadığını araştırmak gayrimenkul satın alan kişinin kanununen sorumluluğunda değildir. Burada sorumluluk yönetime aittir. (Burada sözü edilen ortak genel gider - aidat borcudur, gayrimenkul vergileri ile kıyaslamak mümkün değildir. emlak vergisi kat mülkiyeti kanununda düzenlenmemiştir.) a) Kat maliki satmış olduğu dairenin satış tarihinden önceki yönetim giderlerinden sorumludur. Bu gider yeni malikten istenemez. Y.5.H.D. 7.11.1979 T.1979/6541 E, 1979/8201 K. b) Kat maliki malik olmasından önceki dönemle ilgili ortak gider borcundan sorumlu tutulamaz. Y.18.H.D. 1.10.2002 T.2002/7159 E, 2002/9012 K. c) Kat mülkiyeti yasasının yüklediği görevleri yerine getirmemek suretiyle zarara sebep olan yöneticiden sebep olduğu zararın tazmini istemine ilişkin uyuşmazlık kat mülkiyeti yasası hükümleri çerçevesinde çözümlenmelidir. Y.18 H.D. 19.11.2002 T.2002/10512 E, 2002/11365 K. BU KONUDA APARTMAN-SITE YÖNETİMİ'NİN GÖREVLERİ; a) Kat Mülkiyeti Kanunu 35/g maddesi, Yöneticinin Görevleri bölümü; Ana gayrimenkulü ilgilendiren bir sürenin geçmesine veya bir hakkın kaybına meydan vermeyecek gerekli tedbirlerin alınması#8221; b) Kat Mülkiyeti Kanununun 35/i maddesi, Yöneticinin Görevleri bölümü; kat mülkiyetine ilişkin borç ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen kat maliklerine karşı dava ve icra takibi yapılması ve kanuni ipotek hakkının kat mülkiyeti kütüğüne tescil ettirilmesi c) Kat Mülkiyeti Kanunu 22. maddesi ... borcunu ödemeyen kat malikinin bağımsız bölümü üzerine, varsa yöneticinin yoksa kat maliklerinden birinin yazılı istemiyle bu borç tutarı için diğer kat malikleri lehine kanuni ipotek hakkı tescil edilir. d) Kat Maliklerinden biri bu kanuna göre kendisine düşen borçları ve yükümlülükleri yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarını onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse, onlar, o kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hakimden isteyebilirler. görüldüğü üzere kanunlar apartman - site yöneticilerine atı alan üsküdarı geçmeden önce çok geniş yetkiler tanımıştır. saygılar.
zara Anladigim kadari ile sizin bir sorununuz yoktur. Hiç bir soru sormamissiniz ve hatta uyusmazlik konusu ile ilgili yasal dayanaklari da belirtmissiniz. Sizin bu konuda davali oldugunuzu belirtmis idiniz. Kisaca söylemek gerekirse, bu kabil davalarda, hakim dogrudan tapu kayitlarindaki iktisap tarihleri ile borcun ait oldugu tarihleri karsilastirmaktadir ve ona göre hüküm tesis etmektedir. Borç,sizin o gayrimenkûlü iktisap tarihinizden önceki bir döneme ait ise, borçtan sorumlu tutulmaniz mümkün degildir. Yöneticinin eski borçlari tahsil etmemesi/edemesi ise, sizinle hiç bir ilgisi olmadigi gibi herhangi bir degisiklik yaratmaz.
Av.Tayfun Eyilik HUKUK GENEL KURULU E. 1999/18-1052 K. 2000/10 T. 26.1.2000 ÖZET : Kat maliklerinden biri kendisine düşen borçları ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarını, onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse, onlar, o kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hakimden isteyebilirler. Ortak giderlerden ve avanstan kendine düşen borçları ödemediği için hakkında iki takvim yılı içinde üç defa icra veya dava takibine neden olunması çekilmezlik hali sayılır. Dava hakkı, sebebinin öğrenilmesi tarihinden başlayarak altı ay ve her halde dava hakkının doğumundan başlayarak beş yıl içinde kullanılmazsa ve dava sebebi de ortadan kalkmışsa düşer. Davalının kat mülkiyetinden kaynaklanan takip konusu borçlarının tamamını yargılama aşamasında ödemiş olması dahi 634 sayılı Yasanın 25. maddesinin dördüncü fıkrasının ( a ) bendinde öngörülen dava sebebinin ortadan kalkmasını zorunlu kılar ve bunun tabii sonucu olarakta anılan maddenin son fıkrası uyarınca davanın düşmesi sonucunu doğurur.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Suçlar] Dolandırıcılık mı hukuki ihtilaf mı 
  • 25.04.2024 13:09
  • [Alacak tahsil] Vekalet sözleşmesinde zamanaşımı süresi başlangıcı 
  • 23.04.2024 00:24
  • [Mirasçılık] Abilerim babamı sokağa atıyor. Dedem tapuyu abilerimin üzerine yapmış. 
  • 22.04.2024 06:30
  • [Boşanma davaları] Vasi ataması hk. 
  • 18.04.2024 09:43
  • Beraat sonrası yurtdışı çıkış yasağı kaldırma sorunu 
  • 16.04.2024 15:18


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 26/04/2024 02:40:43