 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Vekalet Ücreti. |
AliCo |
Merhaba,
Bir trafik Kazası sorunucu masraflarımı tahsil için İcra takibi sürecinde Asl. Hukuk.Mah. Davacı olarak başlattığım dava sonucunda 100/75 haklı bulundum. Red kabul değerlerdirmesi sonucu Davalı Avukatına 666 Ytl vekalet vermem kararda yeraldı. Karşı .Sigortadan para almadan,(trafik rap. karşı tarafın sigortası boş görünüyordu sonra aynı gün el ile hazırlanmış bir poliçe çıktı) Trafik Raporu üzerinde karşı taraf 8/8 kusurlu olduğundan. İcra, Hasar tespit rakamı ile aynı olmak üzere 8000 Ytl olarak açıldı. (Sigortadan para alınca makbuzu dosyaya ekledik.) Keşif ve Adli Tıp raporu sonucu Banada %25 oranında kusur bulundu. Ve 2.588 Ytl alacak şeklinde (400 ytl hakimin toplamada yaptığı hesap hatası var ama düzeltilemedi temyiz edin denildi.) icraya devam etmem şeklinde hüküm verildi.
1. Aradaki fark nedeni ile Karşı tarafa yüksek vekalet ücreti doğdu bu normal midir. İcra takibi başlatıldığında sigortadan para alamamıştık.Hatta sigorta hasarı reddetme yoluna bile gitti. Ama bu red olarak değerlendirildi.
2. 16.03.2005 avukatımın tebellüğ ettiği karara bağlı olarak Karşı tarafa vermem gereken 666 Ytl Vekalet ücretini vermek için Telefonla Davalı avukatdan Banka Hesap numarasını istedik ama ısrarla vemedi, icra yolu ile alacağını söyledi. Adresini bulup 30.03.2005 te Konutta Teslip posta havalesi çıkardık. Ama dün öğrendiğime göre, Karşı avukat vekalet ücreti için Ör.51 ile , 7.3.2005 te avukatımın bürosunda tebellüğ edilen bir icra takibi göndermiş. Parasını ödemek istememe rağmen, ısrarla hesap numarası verilmedi, Ben manisada ikamet ediyorum, kendisi Alaşehirde telefon ile ulaşmamız dahi çok güç oldu. Dolandırıldığımı düşünüyorum. Ödeme sürem kanunla belirlenen süre içerisinde mi? Bu koşullarda ne yapmam gerekir.
Teşekkür Ederim.
|
kumru |
Bir trafik Kazası sorunucu masraflarımı tahsil için İcra takibi sürecinde Asl. Hukuk.Mah. Davacı olarak başlattığım dava sonucunda 100/75 haklı bulundum. Red kabul değerlerdirmesi sonucu Davalı Avukatına 666 Ytl vekalet vermem kararda yeraldı.
Anlattıklarınızdan ; masraflarınızın tahsili için icra takibi yaptığınızı itiraz üzerinede itirazın iptali davası açtığınızı mahkemenin sizin takipte gösterdiğiniz alacağınızın %75 ine hükmedildi diye anlıyorum. Mahkeme vekalet ücretine hükmederken haklı olduğunuz kısım için de sizin lehinize vekalet ücretine karar vermiş olması gerekirdi. Bu durumda sizin lehinize hükmedilen vekalet ücretinin daha fazla olması gerekir.
“Davalı, icra takibi sırasında borcun ( 10.000.000 ) lirasını kabul etmiş, bu suretle borcun işbu ( 10.000.000 ) liralık kısmı uyuşmazlık konusu olmaktan çıkmıştır. Davacının itirazının iptali talebi ancak işbu ( 10.000.000 ) liranınüzerindeki bölümüne ait olabilir.
Mahkemece, davacı alacağı ( 10.784.370 ) lira olarak kabul edildiğine göre, davacının sadece ( 784.370 ) lira üzerinden haklı çıkmış olduğunun kabulü ile bu tutar üzerinden davacı yararına ücreti vekalet hükmedilmesi ve yargılama giderinin de açıklanan şekilde uyuşmazlık konusu alacağın miktar ve davacının haklı çıktığı tutar oranlanmak suretiyle hesap edilmesi gerekirken, davalı tarafı daha fazla ücreti vekalet ve masraf yüklenilmesi bozmayı gerektirmiştir. 11. HD E. 1985/7343 K. 1985/7258 T. 24.12.1985”
İcra inkar tazminatı talep etmişmiydiniz ?talep etti iseniz mahkeme bu konuda neye karar verdi.? Muayyen olmayan Yargılamayı gerektiren konularda genellikle bu talepler red edilir.
İcrada ne talep ettiniz ?
Karşı .Sigortadan para almadan,(trafik rap. karşı tarafın sigortası boş görünüyordu sonra aynı gün el ile hazırlanmış bir poliçe çıktı) Trafik Raporu üzerinde karşı taraf 8/8 kusurlu olduğundan. İcra, Hasar tespit rakamı ile aynı olmak üzere 8000 Ytl olarak açıldı.
Bu icra takibi yukarıda bahsettiğiniz davanın konusu olan icra takibimi yoksa başka bir şey mi ?
(Sigortadan para alınca makbuzu dosyaya ekledik.) Keşif ve Adli Tıp raporu sonucu Banada %25 oranında kusur bulundu. Ve 2.588 Ytl alacak şeklinde (400 ytl hakimin toplamada yaptığı hesap hatası var ama düzeltilemedi temyiz edin denildi.) icraya devam etmem şeklinde hüküm verildi.
400 YTL iyi bir rakam temyiz etseydiniz iyi olurdu
1. Aradaki fark nedeni ile Karşı tarafa yüksek vekalet ücreti doğdu bu normal midir.
Yukarıda anlattım ancak bu fark sigortadan aldığınız bedelin indirilmesi sonucu mu doğdu onu anlamadım her dava açıldığı tarihteki koşullara göre görülür
İcra takibi başlatıldığında sigortadan para alamamıştık.Hatta sigorta hasarı reddetme yoluna bile gitti. Ama bu red olarak değerlendirildi.
?????
2. 16.03.2005 avukatımın tebellüğ ettiği karara bağlı olarak Karşı tarafa vermem gereken 666 Ytl Vekalet ücretini vermek için Telefonla Davalı avukatdan Banka Hesap numarasını istedik ama ısrarla vemedi, icra yolu ile alacağını söyledi. Adresini bulup 30.03.2005 te Konutta Teslip posta havalesi çıkardık. Ama dün öğrendiğime göre, Karşı avukat vekalet ücreti için Ör.51 ile , 7.3.2005 te avukatımın bürosunda tebellüğ edilen bir icra takibi göndermiş.
Parasını ödemek istememe rağmen, ısrarla hesap numarası verilmedi, Ben manisada ikamet ediyorum, kendisi Alaşehirde telefon ile ulaşmamız dahi çok güç oldu.
Dolandırıldığımı düşünüyorum. Ödeme sürem kanunla belirlenen süre içerisinde mi? Bu koşullarda ne yapmam gerekir.
Nasıl dolandırıldığınızı düşünüyorsunuz izah edermisiniz ??
Bu konuları avukatınız ile mütalaa ettiniz mi ? Size tavsiyem öncelikle kendi avukatınız ile görüşmenizdir
|
AliCo |
Öncelikle İlginiz için çok teşekkür ederim.
Anladığınız doğru, Alacağın %75 ine hüküm verildi. Ama benim avukatıma 350 Ytl, Davalı Av.için ise 666 Ytl Vekalet ücreti ödenmesi hükmedildi. İcra inkar tazminatı talep ettik takibe kou alacak likit bulunmadığından reddedildi.
"400 YTL iyi bir rakam temyiz etseydiniz iyi olurdu"
İcradan tahsil ettim, Temyiz için dilekçe verdik.
"Bu icra takibi yukarıda bahsettiğiniz davanın konusu olan icra takibimi yoksa başka bir şey mi ?"
"?????"
Bahsettiğim aynı icra konusu. Neden Hasar Tespitte çıkan rakamın tamamı üzerinden Davalı tarafa icra takibi başlatmak zorunda olduğumuzu anlatmak için belirttim. Ama bu 8000 Ytl lik talebimiz, dava sürecinde sigortadan para tahsil ettiğimiz için 5.250 Ytl ye indi (olması gerektiği gibi). Ama aradaki bu fark sanki mahkemece reddilmiş bir alacak talebi olarak değerlendirildi ve Karşı tarafa yüksek vekalet ücreti doğurdu. (İfadelerim Hukiki olmayabilir bunun için özrü dilerim, ama senaryoyu anlayabileceğiniz ümit ediyorum)
"Nasıl dolandırıldığınızı düşünüyorsunuz izah edermisiniz ??
Bu konuları avukatınız ile mütalaa ettiniz mi ? Size tavsiyem öncelikle kendi avukatınız ile görüşmenizdir."
İlk kez bir mahkeme sürecine girdim. Ve karşı tarafın avukatına vekalet ücretini ödemem için avukatım kendisini aradığında hesap numarası vermeden icra ile alacağını bildirmiş. Buda tabiki bana ek maliyet getirecek. Parasını verme çabasında iken almamak için ısrar edip daha fazlasını almaya çalışmak, etik ve normal bir süreç midir? Hiç yanıltma ve kötü niyet algılanmıyor mu? (bunu gerçekten bilmediğimden ve mantığıma uyduramadığımdan soruyorum). Baro başkanı ile görüşüldü, yanlış bir davranış olduğu ve kendisi ile görüşüleceği vs. söylendi. (Bir anlamda hukuki açıklardan faydalanılarak dolandırılmış olduğumu bu nedenle düşündüm) Avukatımdan sağlıklı yanıt alamadım. Dava açacağız dedi. Yukarda bildirdiğim tarihler arasında bu ödeme süreci işledi, Ve konutta teslim Posta havalesi çıkardım. Bu konuda aydınlatabilmeniz mümkün mü, şu halde nasıl bir yol izlemek gerekir, yasal süresi ne kadardır bu ödemenin yapılması gereken? Teşekkür ederim. |
AliCo |
Düzeltme :
"400 YTL iyi bir rakam temyiz etseydiniz iyi olurdu"
İcradan KARARDA YAZAN KISMI tahsil ettim, 400 Ytl konusunu Temyiz için dilekçe verdik.
|
kumru |
örnek 51 olduğuna eminmisiniz yönetmeliğe göre 51 nolu örnek "adi kiraya ve hasılat kiralarına ait takip taleplerinde ödeme emri" dir |
AliCo |
Bu konuda hata olabilir. Telefon ile bildirildi. Ama Örnek 49 olmadığı net. |
Av.Tayfun Eyilik |
Örnek No : 53 Para borcuna veya teminat verilmesine veya bir işin yapılması veya yapılmamasına ,irtifak hakkının kaldırılmasına veya yükletilmesine dair İCRA EMRİ nin altında
A ) Yukarıda yazılı borcu (teminat) işbu icra emrinin tebliği tarihinden itibaren yedi gün içinde ödemeniz (vermeniz)
İc.İf.K. nun 32 .maddesi gereğince ve bu süre içinde borcu (teminatı) ödemez, (vermez) seniz ,tetkik merciinden veya Yargıtaydan veya mahkemenin iadesi yolu ile ait olduğu mahkemeden icranın geri bırakılmasına dair bir karar getirmediğiniz takdirde cebri icra yapılacağı , yine bu müddet içinde 74.madde gereğince mal beyanında bulunmanız ,beyanda bulunmaz veya hakikate aykırı beyanda bulunursanız 337.madde gereğince hapis ile cezalandırılacağınız,
B ) Yukarıda yazılı işbu icra emrinin tebliği tarihinden itibaren YEDİ GÜNLÜK süre içinde yapmanız aksi halde 30. madde gereğince ilam hükmünün icraen yerine getirileceği, iş yalnız tarafınızdan yapılmasına dair ise bu süre içinde yapılmaması halinde 343. maddeki cezayı gerektireceği ,
C ) Yukarıda yazılı işin YEDİ GÜNLÜK süre içinde yapılmaması,aksi halde 343. maddedeki cezayı gerektireceği,
D ) Yukarıda yazılı irtifak hakkını icra emrinin tebliği tarihinden itibaren yedi gün içinde yüklemeniz (kaldırmanız )aksi halde ilam hükmünün zorla yerine getirileceği ve ilam hükmüne muhalefetin ayrıca İcra İflas K .nun 343 .maddesindeki cezayı gerektireceği ,ihtar olunur.
yazar
|
AliCo |
Teşekkür Ederim.
Dediğim gibi 7 Nisanda Av.lık bürosundan Tebliğ edilmiş. 30 Nisanda Ben konutta ödemeli Posta Havalesi göndermiştim. Yinede mal beyanında bulunmam gerekir mi? |
Av.Tayfun Eyilik |
dediğiniz gibi icra takibi daha önce yapılmış ödediğiniz tutar ile icra takibindeki toplam rakam kapanıyorsa ödeme makbuzunuda ekleyerek borcun ödendiği itirazı ile İTM de dava açmalısınız. |
AliCo |
Ok. Yukarda hatalı yazmışım sanırım siz yinede doğru anlamışsınız : ) tekrar düzelteyim ; Vekalet Ücreti için 30 nisanda değil 30 Martta Konutta ödemeli Posta havalesi çıkardım. Ama eline ne zaman geçti bilmiyorum(5 veya 6 Nisan olabilir) İcrayı ne zaman açtı onuda bilmiyorum. yazmıyormuş. Sadece 7 Nisan da tebellüğ etmişiz. Bugün de 151 Ytl İcra dairesine yatırdım kapanmış olmalı. ITM mahkemesine açtığım dava bana ne kazandıracak. |
AliCo |
Vekalet ücreti için Parayı Konutta ödemeli Posta havalesi çıkardığım gün (telefonda hesap numarasını istediğimizde vermediği gün) karşı tarafında gidip icra takibi başlattığını öğrendim. Vekalet ücretini hakettikleri karar 11 Martta çıktı biz 16 Martta Tebliğ etmiştik (gerekli ise). Buna göre değerlendirebilirsiniz. Teşekkür ederim. |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:19:06 |