NASIL BOŞANIRIM??? |
bahtsiz |
13 Yıllık evliliğim ve 12 yaşinda bir çocuğum var . Son 4 yıldır artan şiddetli geçimsizlik nedeniyle 2 yıl önce ayrı ev tutarak evden ayrıldım,ve boşanma davası açtım,eşim yapılan her 2 duruşmayada katılmadı ve hakim de delilleri ve şahiti yeterli bulmayarak boşanma kararı vermedi. Ben evimin ve çocuğumun giderlerini kendim karşılıyorum.Eşim çocuğun masraflarına düzensiz olarak katkıda bulunuyor ve boşanmak istemediğini dava açmam durumunda duruşmalara gene katılmayacağını söylüyor. Bu arada sürekli taciz hakaret ve zaman zamanda fiziki şiddetine maruz kalıyorum. Bu durumda boşanmamın nasıl ve hangi şartlarda gerçekleşebileceğini, boşanma gerçekleştiğinde çocuğun velayetinin ve nafakasının nasıl bir karara bağlanacağınızı bildirmenizi rica ederim. |
Av.Fatih Çiçek |
sayın bahtsiz;
Boşanma davası reddedilen taraf aynı sebeplerden dolayı 3 yıl (kararın kesinleşmesinden itibaren) süre ile dava açamaz. Fakat farklı boşanma sebebiyle dava açılabilir.
Davanızın reddedilip kesinleşmesinden itibaren geçen 3 yıl içerisinde ortak hayatın kurulamadığı, her hangi bir kısa süre de olsa birlikteliğin yaşanmadığı ispatlanarak açılacak davayla boşanma elde edilebilir.
Açacağınız bu boşanma davasında maruz kaldığınız hakaretleri ve şiddeti (tanıklar ya da karokol-savcılık şikayetiyle) ispatlayabilirseniz nafaka dışında tazminata da hak kazanabilirsiniz. Eşinizin size uyguladığı şiddet ve hakaretleri ispatladığınızda çocuğunuzun velayeti konusunda da sizde kalmasını daha kolay sağlayabilirsiniz.
Şu an eşinizden ayrı yaşamanız ve çocuğunuzun da sizde kalması nedeniyle kendiniz ve çocuğunuz için TEDBİR NAFAKASI talep edebilir bu konuda dava açabilirsiniz.
Size tavsiyem; 3 yıllık süreyi bekleyin boşanma davası açmak için ama tedbir nafakası talepli eşinize mutlaka dava açın. Bir meslektaşıma başvurmanızı öneririm.
|
Av.Mine Uzun |
Merhaba, Sayın Fatih Bey'in söylediklerine ek olarak belirtmek istediğim bir konu var:
Eşinizin hala size şiddet uyguladığından bahsetmişsiniz. (4320 Sayılı) Aile İçi Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'dan yararlanmanızı tavsiye ederim. Bulunduğunuz yerdeki Aile Mahkemesi'ne dilekçe ile başvurup tedbir kararı çıkartabilirsiniz. (Eşinizin size fiziksel şiddet uyguladığını ispatın en kolay yolu doktor raporudur. Şiddete maruz kaldığınızda böyle bir rapor almış olduğunuzu umuyorum). Bu karara rağmen eşiniz size şiddet uygularsa (bu şiddet fiziksel olabileceği gibi duygusal -tehdit, küfür, hakaret- ve cinsel de olabilir) hapis cezası ile cezalandırılacaktır. |