 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Vardiyalı ve Vardiyasız Çalışma Saatleri Eşitleme |
CenkBATU |
Merhaba;
Bildiğim kadarıyla kanunen günlük 9 saatten 9x5=45 haftalık 45 saat çalışılmaktadır.
Ben 7/24 çalışıyorum.Hafta içi 3 vardiya hafta sonuda 2 vardiya şeklinde 4 kişi çalışıyoruz.Aylık toplam çalışma saatini 9xo ayki iş günü olarak hesaplamaktayız.( Diyelim ki bu Nisan ayı için 9x21=189 saat )Hafta içi 8 er saat hafta sonuda 12 şer saat çalışıyoruz.Bölümde 4 kişi olduğumuz için herkes ayda 4 hafta sonunda 2 gündüz 2 de gece olmak üzere 48 saat haftasonu çalışmaktayız.Bir hafta 5 gün 08:00-16:00 olarak 5x8=40 saat.Bir hafta 5 gün 16:00-24:00 olarak 5x8=40 saat.Bir hafta 5 gün 24:00-08:00 olarak 5x8=40 saat çalışıyoruz.Şimdi toplayalım 48+40+40+40=168 yani Nisan ayında çalışılması gereken 189 saate 189-168=21 saat var.Bunu da ayın kalan haftası 2 gün boyunca 9 saat olarak 2x9=18 olarak tamamlıyoruz.Şimdi toplayalım 48+40+40+40+18=186 yani bu ay çalışılması gereken saatten 3 saat eksik bunuda Mayıs ayında hesaplamaya -3 saat olarak dahil ediyoruz.Geri kalan günleride hafta içi tatil olarak yani işe gelmeyerek geçiriyoruz.Böylece VARDİYASIZ çalışanlarla aylık toplamda aynı saat olarak çalışmaktayız.
Bu bağlamda sormak istediğim ,bizim yapmış olduğumuz normal mesai saatlerinde olmayan yani hafta içi akşam ve gece vardiyaları ile Hafta sonu 12 şer saatlik gündüz ve de gece çalışmaları karşılığnda aylık toplam saati diğer vardiyasız çalışan bölümlere eşitlemek için verilen haftaiçi tatil günleri yasal mıdır?Bu çalışmalar için bize %50 yada %100 fazla mesai ücreti verilmesi gerekiyormudur?
Bunları öğrenmek istiyorum.
Teşekkürler.
*Not:Resmi tatillere raslayan günlerde fazla mesai almaktayız. |
CenkBATU |
Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Fakat benim çalıştığım şirket özel ve IT sektöründe olan bir şirket olmakla birlikte benim ve vardiya arkadaşlarıma hafta içi tatil vererek fazla olan çalışma saatlerimizi diğer gruplardaki personele eşitliyor.
Bordromuzda çalışma saatlerimiz mesela 2005 Mart ayı için Normal Çalışma 26 gün Hafta/Genel Tatil 4 gün olarak belirtilmiş ve aylık ücret hesabım bunlar üzerinden belirlenmiştir.
Buradan yola çıkarak çalıştığım şirketin İNKA departmanı ya bizim vardiyalı çalıştığımızdan haberdar değil yada bizi vardiyasız çalışıyor olarak gösteriyor.
*Not:Şirketimizin müşterileri ile yapmış olduğu sözleşmelerde 7/24 destek veriyoruz şeklinde maddeleride var. |
CenkBATU |
Bu konuda yapabileceğim bir şey varmıdır? |
CenkBATU |
Belirtmeyi unuttum.Özel bir şirkette çalışmaktayım.
|
CenkBATU |
Evet yardımlarınızı bekliyorum. |
yyln |
2005/Nisan ayında yapılacak olan vardiyalı çalışmalarda:
Bir haftada 6 gün çalışma günü vardır. Haftalık 45 saate göre, günlük 7,5 saat normal çalışma saatidir. Bunun üzerinde yapılan çalışmalar fazla çalışmadır. Fazla çalışma normal çalışmadan sonra yapılır.
4857 sayılı YASA (41. madde) " POSTALAR HALİNDE İŞÇİ ÇALIŞTIRILARAK YÜRÜTÜLEN İŞLERDE ÇALIŞMALAR İLİŞKİN ÖZEL USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK (07.04.2004 tarihli ve 25426 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.) ve aşağıda yer verilen İŞ KANUNUNA İLİŞKİN FAZLA ÇALIŞMA VE FAZLA SÜRELERLE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ (06.04.2004 tarihli, 25425 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.)
quote:
Serbest Zaman
Madde 6 —Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi, isterse işverene yazılı olarak başvurmak koşuluyla, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.
İşçi hak ettiği serbest zamanı, 6 ay zarfında işverene önceden yazılı olarak bildirmesi koşuluyla ve işverenin, işin veya işyerinin gereklerine uygun olarak belirlediği tarihten itibaren iş günleri içerisinde aralıksız ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır.
İşçinin bu kanundan ve sözleşmelerden kaynaklanan tatil ve izin günlerinde serbest zaman kullandırılamaz. |
Bu ön bilgilere göre, Nisan ayında, 4 gün genel tatil günü (Pazar) bulunmaktadır. Çalışma gün sayısı ise, 26 dır. Aylık çalışma saati ise; 26X7.5= 195 dir
Aylık ücretinizin 195 e bölünmesi ile fazla mesai ücretin hesaplanmasında esas alınacak olan bir saatlik ücret bulunur.
Bu ön bilgilerden sonra, Pazartesi-Cuma günlerinde yapılan 8 saatlik çalışmanın 0,5 saati, Cumartesi- günü yapılan 12 saatlik çalışmanın 4,5 saati fazla mesai olarak değerlendirilmesi gerekir. Pazar günü yapılan çalışmanın, ilk 7,5 saatlik süresi için bir günlük genel tatil ücreti, kalan 4,5 saatlik çalışma için de fazla mesai ücreti ödenmesi gerekir.
Bu bilgiler ışığında yapılan değerlendirmede;
1- işçinin yazılı başvurusu olmadan, yapılan fazla çalışmalar için fazla mesai ücreti yerine izin kullandırılması mümkün değildir.
2-Fazla çalışmaların hesabı da, yukarıda yapılan açıklamalara tam olarak uymamaktadır.
|
yyln |
quote:İŞ KANUNUNA İLİŞKİN ÇALIŞMA SÜRELERİ YÖNETMELİĞİ
(06.04.2004 tarihli, 25425 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.)
Denkleştirme Esasına Göre Çalışma
Madde 5 —Tarafların yazılı anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerinde haftanın çalışılan günlerine günde onbir saati aşmamak koşuluyla farklı şekilde dağıtılabilir. Bu halde, yoğunlaştırılmış iş haftası veya haftalarından sonraki dönemde işçinin daha az sürelerle çalıştırılması suretiyle, toplam çalışma süresi, çalışması gereken toplam normal süreyi geçmeyecek şekilde denkleştirilir.
Denkleştirme iki aylık süre içinde tamamlanacak, bu süre toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilecektir.
Parça başına, akort veya götürü gibi yapılan iş tutarına göre ücret ödenen işlerde de bu Yönetmeliğin denkleştirmeye ilişkin hükümleri uygulanır.
Denkleştirme dönemi içinde günlük ve haftalık çalışma süreleri ile denkleştirme süresi uygulamasının başlangıç ve bitiş tarihleri işverence belirlenir.
|
Yukarıda yer alan yönetmelik hükmünden de anlaşılacağı üzere, tarafların yazılı anlaşması olmadıkça, denkleştirme esasına göre çalışma mümkün değildir.
Eğer bu konuda işverenle bir anlaşmanız yoksa, işverenle görüşebilirsiniz veya bir şikayet dilekçesi ile Bölge Çalışma Müdürlüğüne başvurabilirsiniz.
|
CenkBATU |
İşverenimizle vardiyalı çalışıcağımıza dair yazılı bir sözleşmemiz bulunmamaktadır.Çalışma saatlerimizi aylık nasıl hesaplıyacağımızı sözlü olarak bize söylenmesi sonucu tarafımızdan aylık vardiya listeleri bize belirtildiği şekilde düzenlenmektedir.Konuyla ilgili resmi gazetede gece çalışmaları 7,5 saati geçemez maddesi bulunuyor.Fakat yukarıda da belirtiğim gibi ayın 4 hafta sonu 12 şer saat gece ve gündüz çalışıyoruz.Çalışma saatlerimizde normal çalışanlar hafta sonları 8 saat hafta sonu tatil yaparken biz hafta içi 8 er saat çalıştığımdan dolayı da sadece 4 hafta sonu tatil yapabiliyoruz.
Bu konuda ne yapmam gerektiği konusunda bana yol gösterebilirmisiniz.
Teşekkürler. |
CenkBATU |
Yardımcı olurmusunuz? |
yyln |
4857 sayılı yasaya göre, haftada bir gün ücretli izin hakkınız vardır. Bu nedenle, hafta tatili konusunda işyerinde yapılan uygulamanın yasaya aykırı bir yönü yoktur.
Falz çalışma için işçinin onayı gerekeceğinden ve fazla çalışma süresinin yılda 270 saatten fazla olamayacağından, buna aykırı hususları, işveren veya yetkilisi görüşmek, bağlı olduğunuz Bölge Çalışma Müdürlüğüne şikayette bulunmak suretiyle çözümleye çalışabilirsiniz. |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 11:12:18 |