özgü |
Merhabalar,
Yeni ev sahibiniz 6570 sayılı Gayrımenkullerin kiralanması hakkında kanunun 7. maddesi gereğince 2 şekilde hareket edebilir.
1-Akte göre dava açma süresi: Yeni malik aktin bitiminden itibaren bir ay içerisinde dava açabilir. yada,
2-Satın almaya dayanan dava açma süresi : Yeni malik iktisaptan itibaren 1 ay içerisinde kiralananı satın aldığını ve ihtiyacında kullanacağını kiracıya bildirmesi ve iktisaptan itibaren 6 ay bekledikten sonra makul bir süre içerisinde ( genellikle aktin sonuna kadar)davayı açması gerekir. Yani yeni ev sahibinizin sizden 1 ay içersinde evi boşaltmanızı istemeye hakkı yoktur. İktisabından itibaren 6 ay beklemesi gerekmektedir.
Yeni ev sahibi tarafından 6 aylık süre dolmadan açılan davanın süre yönünden reddedilmesi gerekir. Ancak sürenin bitiminde dava yeniden açılabilir.
Ayrıca şunuda belirtmek isterim ki yeni ev sahibinin iktisabı tahliye için başlıbaşına yeterli değildir. Ayrıca yeni ev sahibinizin sizin oturmakta olduğunuz daireye ihtiyaç duyduğunu da kanıtlaması gerekir. Aynı apartmanda başka daireleri de olduğuna göre ihtiyaç iddiasında samimi olmayacaktır. Kötüniyetli davasının bu yönüylede reddi gerekecektir.
Yeni malik tamir ve tadilat nedeniyle tahliye davası dahi açamayacaktır. Kanun bu bendinde sadece iş ve konut ihtiyacına dayanarak davanın açılması hakkını vermiştir.
Ayrıca İhtarın iktisaptan itibaren 1 ay içerisinde taraınıza tebliği şarttır. 1 aylık süre ihmal edilir ve geciktirilirse bu eksikliğin giderilmesi hukuken mümkün değildir.
Gayrımenkul kiraları hakkındaki kanun kiracının korunmasına yönelik bir kanundur. Haklarınızı her zaman, herkese karşı korumanız temennisi ile ..umarım yardımcı olmuşumdur.
Saygılar.
Rapunzel |