Merhaba,
Mayıs 2001'den beri aynı iş yerinde görev yapmaktayım. 6 ayda bir düzenli olarak maaşımıza zam yaparlardı. Zam zamanımızın üzerinden 3 ay geçti. İş yeri ne zam yaptı ne de konu ile ilgili bir açıklamada bulundu. Geçen hafta kurum çalışanları toplanıp müdürümüzle konuştuk. Konuşma tam bir fiyaskoydu. Doğru düzgün dinlemedi bile. (İş yerimizin hiyerarşik yapısı çok karışık. Bizim en üst kademeye ulaşmamızın imkanı yok. )
Yalnız ben bu görüşmeden çok rahatsız oldum. Öğrenmek istediğim iki konu var. Sürekli yapılan uygulamalar (6 ayda bir yapılan zam gibi) kazanılmış hak mıdır?
Birde bize her yıl bir sözleşme imzalatıyorlar. Bu sözleşmede ücretlerle ilgili şöyle bir madde var: "İşbu ücret birimde ŞİRKET genel ilkeleri ve politikaları kapsamında PERSONELİN görev gereklerine uyumu performansı, görev ünvanı göz önündü tutularak ŞİRKET’ca uygun görülecek zamanlamada arttırılır. Ücret artışları için tavan değer DİE’ce belirlenen bir evvelki yılın “Tüketici Fiyat Endeksindeki oranıdır."
Bu madde de belirtilene göre bizim ne zaman zam alacağımıza onlar karar veriyorlar. Bu zam yapılma zamanlarının resmi bir prosedürü yokmudur? Varsa bile bu sözleşmeden ötürü bir şey talep edemezmiyiz. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
yyln
Ücret, asgari ücretten az olamaz. Ücretiniz asgari ücretin altına düşerse, işveren ücretinizi asgari ücrete çıkarmak zorundadır. Sözleşme hükmünüze göre, ücretinizin artması için işverenin uygun göreceği zamanı beklemek durumundasınız.
Bunun dışında ücretin arttırımı için işyerinde sendika ve toplu iş sözleşmesi imkanlarına başvurmak kalıyor.