Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
İskan Müsaadesi alamamış bir kooperatif binasında
M.Koray Yaklaşık 10 sene önce kat karşılığı olarak müteahhide verilmiş bir binadan "satış vaadi sözleşmesiyle" bir daire satın aldım.Daire henüz tamamlanmamış olduğu için ek bir güvence sağlamak amacıyla müteahhid sözleşme gereği olarak beni kendi işvereni olan Sınırlı Sorumlu X Kooperatifine üye kaydettirdi.X kooperatifi gerçektende ülkenin kamu kesiminde çalışan saygın kişilerin kurmuş olduğu bir kooperatif olduğu için bu uygulama güven verici oldu ve alım kararımın pozitif gerçekleşmesinde etkili oldu.Kooperatif benden üye kaydı için bir taahütname aldı .Bu taahhüdnamede hak ve yükümlülüklerim mantıklı bir şekilde ifade buluyordu.Müteakiben müteahhid verdiği söze uygun şekilde inşaatı tamamlayarak dairemi bana ve diğer daireleri de hak sahiplerine vaktinde teslim teslim etti.Bina fiilen iskan edilir oldu.Doğal gazı ,suyu elektriği vs.hepsi bağlandı.Daha sonra ne beklersiniz ? Doğal olarak yapı kullanım ruhsatının alınması ,kat mülkiyetine geçilmesi ,yönetim planının oluşturlması ,arsa paylarının belirlenmesi vs. Maalesef bütün bunlar geçtiğimiz 9 yıl boyunca gerçekleşemedi,zira müteahhid kooperatflede mutabakat içersinde inşaat ruhsatına aykırı bir şekilde kaçak kat ilavesi yapmış.Bina Boğaz bölgesinde olduğu için bağlı bulunulan Boğaz Belediyesi birtürlü konunun hallini mümkün kılmıyor.Yıllardır da fiili iskan sürüp gidiyor fakat kat mülkiyetine geçilemiyor.Bu arada geçen yıllar sonucunda binanın genel onarım ve bakım ihtiyaçları ortaya çıkmaya başladı.Bunlar büyük meblağlar tutacaklar.Koopeartif yukardaki nedenlerle canlı tutulmak zorunda olduğu için bu nevi işler (bakım onarım nitelikli) kooperatif genel kurulunda alınan kararlarla ve kooperatif aidatı altında toplanan paralarla karşılanmaya çalışılıyor.Bu arada binada 3 tipte birbirinden çok farklı büyüklükte daire bulunduğunu söylemeliyim ;80 m2 8 adet , 115 m2 16 adet ve 150 m2 (dublex) 4 adet.Dolayısıyla arsa payı kavaramı dikkate alınmadan kooperatif aidatı adı altında tüm üyelerden eşit olarak toplanan paralarla bugüne kadar bina fiilen iskana açıldığı tarihden beri onarıldı ,tadil edildi ve bakımı vs.yapıldı.Bu konuda itirazlarım hakkaniyet açısından oldu fakat küçük daire sahibi üyelerin azınlıkta kalmaları ve birlikte hareket edememeleri , ve ayrıca kooperatif yönetiminin üyelikten çıkarma tehditi nedeniyle bugüne kadar sonuçsuz kaldı.Fakat bina artık oldukça önemli bakım ve onarıma gereksinim duymaya başladığı için yeni aidatların oldukça yüksek olması söz konusu olabilecek.Sorum özetle şu : Çaresizlik içinde bu duruma boyun eğmeye devam etmek zorundamıyım yoksa katmülkiyetine geçilememiş olmasına rağmen kat mülkiyeti kanunun ön gördüğü gibi arsa payı yaklaşımı içersinde bir onarım/tadilat gideri paylaşımı üzerinde ısrarcı olabilirmiyim.Beni aydınlatırsanız müteşekkir kalırım ?
zara Sayin M.Koray, Bu forumunuzu yeni gördüm ve diger forum konunuz ile ayni problem ile ilgili oldugunu görmüs bulunmaktayim. Simdi esas sorununuzu daha iyi anliyorum. Aidatlari,-ilgili forumda da belirttigim gibi- genel hükümlere göre ödemeniz gerekecektir. (Aranizda baska bir anlasma yapmadikça) Ayrica; Binanizin Bogaz Bölgesi'nde oldugunu belirtmektesiniz. Asil probleminiz bence daha büyük olabilir. Çünkü; yapiniz tamamen kaçak insaat olabilir. Bogazlar Müdürlügü'ne bagli olmasi, bu binanin yapildigi arsanin, herhangi bir sekilde (devlet mülkiyeti veya özel mülkiyetli) ön görünüm bölgesi, geri görünüm bölgesi veya SiT alani (orman vb.)oldugunu düsündürmektedir. Size, imar izni olmayan (konut alani için ayrilmis olmayan) bir arsaya yapilmis bir binadan daire satmis olabilirler.(Satis vaadi sözlesmesi ile) Bu ise, yikima kadar gidebilir. Yikim hemen gerçeklesmezse bile, binanizda hiç bir zaman ferdi mülkiyete geçmenizin mümkün olmadigi görüsündeyim. Ayrica tapunun (kooperatif adina kayitli) arsa vasifli olmasi lazimdir. Bir nev'i gayriresmi, müsterek(hisseli) gayrimenkûl sahibi olmussunuz, ki bu, ayrica çok sakincali bir durumdur. Yillardir kooperatifin varligini neden sürdürdügü de, herhalde bununla ilgili olsa gerektir. Bu konu son derece hassas ve derin konudur. Bence bu sitede cevap aramaniz yanlis olacaktir. Site haricinde konuyu arastirip (Kadastro Mühendisi vb.) uzmanlara danisin.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Velayet hakkı] Wmic Windows Activation Key and windows 7 ultimate activation tool 
  • 03.05.2025 09:36
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 20:18:47