Kaan V. |
Sayın guldogu;
Medeni Kanun'umuzun 313. maddesi, ergin ve kısıtlıların evlat edinilmesini düzenlemektedir:
MADDE 313.- Evlât edinenin altsoyu bulunmaması koşuluyla, ergin veya kısıtlı aşağıdaki hâllerde evlât edinilebilir:
1. Bedensel veya zihinsel özrü sebebiyle sürekli olarak yardıma muhtaç ve evlât edinen tarafından en az beş yıldan beri bakılıp gözetilmekte ise,
2. Evlât edinen tarafından, küçükken en az beş yıl süreyle bakılıp gözetilmiş ve eğitilmiş ise,
3. Diğer haklı sebepler mevcut ve evlât edinilen, en az beş yıldan beri evlât edinen ile aile hâlinde birlikte yaşamakta ise.
Evli bir kimse ancak eşinin rızasıyla evlât edinilebilir.
Bunlar dışında küçüklerin evlât edinilmesine ilişkin hükümler kıyas yoluyla uygulanır.
Madde açıktır.Erginlerin evlat edinilmesinde önşart "evlat edinenin altsoyu bulunmaması"dır.Sizi evlat edinmek isteyen kişinin de altsoyu bulunmadığına göre bu önşart gerçekleşmiştir.Bu önşartın gerçekleşmesi tek başına yeterli değildir.Bunun yanında 1,2,3. bendlerde yer alan koşullardan en az birisinin gerçekleşmiş olması lazımdır.3. bendte yer alan "diğer haklı sebepler" ibaresini geniş yorumlanıp her türlü haklı sebep kabul edilir.
Bunun haricinde evli olmanız dolayısıyla "Evli bir kimse ancak eşinin rızasıyla evlât edinilebilir" hükmü dolayısıyla eşinizin muvafakatını almak durumundasınız.
Miras konusundaki düzenleme de açıktır:
314. maddenin II. fıkrası; "Evlâtlık, evlât edinenin mirasçısı olur."
314. maddenin V. fıkrası; "Evlâtlığın, miras ve başka haklarının zedelenmemesi, aile bağlarının devam etmesi için evlâtlığın naklen geldiği aile kütüğü ile evlât edinenin aile kütüğü arasında her türlü bağ kurulur. Ayrıca evlâtlıkla ilgili kesinleşmiş mahkeme kararı her iki nüfus kütüğüne işlenir.
500. maddenin I. fıkrası; "Evlâtlık ve altsoyu, evlât edinene kan hısımı gibi mirasçı olurlar. Evlâtlığın kendi ailesindeki mirasçılığı da devam eder."
Bu 3. hükmü birlikte değerlendirdiğimiz zaman çıkan sonuç şu olmaktadır:
Evlat edinilmeniz dolayısı siz ve çocuklarınız, sizi evlat edinenin mirasçısı olursunuz.Bunun yanında kendi öz ailenizle olan ilişkileriniz ve haklarınız(mirasçılık ve diğer her türlü hak) koruma altındadır.
Benim düşüncem böyledir.Yanlışım varsa düzeltileceğini umuyorum.
Bunun yanında belirtmek isterim ki muhakkak bir avukata bizzat danışınız bu konu sadece yukarıdaki hükümlerle sınırlı değildir ve kanunda ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiştir.Ayrıntılı bir bilgiyi ancak bir avukattan alabilirsiniz. |