 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
YENİ TCK ERTELENİYOR |
Av.Fırat Bayındır |
31.03.2005
Yeni TCK iki ay erteleniyor
Ankara
Hükümet, basın özgürlüğüne kısıtlamalar getiren ve kamuoyunda tartışma yaratan yeni TCK'nın yürürlülük tarihini 1 Haziran 2005'e erteleme kararı aldı.
Hükümet, Basın özgürlüğüne kısıtlamalar getiren yeni TCK ile birlikte Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK), Ceza İnfaz Kanunu, Kabahatlar Kanunu ile yeni Türk Ceza Kanunu (TCK) ve CMK'nın uygulama yasalarının yürürlük tarihlerini 1 Haziran 2005'e erteleme kararı aldı.
Başbakan Recep Tayip Erdoğan da Fas’ta yaptığı açıklamada, yeni TCK’nın 45 veya 60 gün ertelenebileceğini söyledi.
Söz konusu yasaların çıkması halinde, Kaçakçılıkla Mücadele Yasası'nda büyük bir boşluk doğacağı bildirildi.
Gümrük Müsteşarlığı dün toplam 10 değişiklik önergesi gönderdiğı, Türk Parasını Koruma Kanunu'nda büyük boşluk doğacağı bu çerçevede de 3 değişiklik önergesi geldiği öğrenilirken, doğabilecek başka sakıncalar da dikkate alınarak TCK, CMK, CİK, Kabahatlar kanunu ve bunların uygulamalarına ilişkin yasaların yürürlük tarihinin 1 Haziran'a ertelenmesi görüşü ağırlık kazandı.
Alınan bilgiye göre, TBMM Genel Kurulu'ndaki TCK'da değişiklik öngören yasa teklifine önerge ile bir madde eklenecek. Cumhurbaşkanı ile de temas kurularak, yasanın gece yarısına kadar Meclis'ten çıkması ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlanmasına çalışılacak.
(aa)
|
ozcanhukuk |
Yasalar resmi gazetede yayımlanmakla yürürlüğe girer. 5237 s. TCK 12.10.2004 günü resmi gazetede yayımlandı. Yasa resmi gazetede yayımlanmakla CMUK'nun 402-405 maddelerine göre infaz durdurulması ve ertelenmesi kararları verilmeye başlandı. Yasaların yürürlüğe girmesi kural olarak resmi gazetede yayımlanması ile başlar. Ancak yasada yürürlük tarihi ayrıca gösterilmişse artık bu tarih esas alınır. Ancak Ceza Kanunlarında durum o kadar da basit değil, bu bağlamda site üyemiz grudgeofman'ın kaygıları ve eleştirileri çok doğru. Nitekim; Eski 765 s. TCK 59. maddesinde öngörülen "takdiri indirim sebepleri" indirimi 1/6 iken aynı konuda yeni 5237 s. TCK 62. maddesinde indirim oranı 1/5 olarak yükseltilmişti. Hatırlanacak olursa CMUK 402-405 maddelerine göre yapılan taleplerde pek çok hükümlü salt olarak bu maddedeki yeni düzenlemeye dayanarak infazın durdurulması kararları ile tahliye edilmişti. Şimdi yasanın yürürlüğü 1 Haziran 2005'e ertelendi ve bu arada söz konusu 5237 s. TCK'nun 62. maddesindeki indirimin de bu defa (eskisi gibi) 1/6 olarak değiştirilmesi düşünülüyor. Şayet bu değişiklik yapılırsa bu maddedeki ilk değişikliğe göre infazı durdurulan ve tahliye edilen hükümlünün durumu ne olacak? Elbette ki yasanın son durumuna göre cezası belirlenecektir. Ancak bu durum Ceza Hukuku, yasalara güven ilkeleri ile ne derece bağdaşacaktır? Yukarıda bir yerde yazdığım gibi nerdesin ey ciddiyet... |
bahar angıç |
Hükümetin sadece ceza hukuku alanında değil diğer kamu hukuku ve özel hukuk alanlarında da gerçekleştirmeyi planladığı hatta bu planları harekete geçirdiği,neredeyse köklü bir hukuk reformunun yaşandığı bu dönemin ; hukuk fakültesi öğrencilerinin mesleki gelişimlerini en iyi şekilde tamamlama olanağını, ilk bakışta olumsuz bir izlenim yaratsa da , olumlu yönde etkileyebileceği kanısındayım.Ancak yapılan değişikliklerin yine de olması gereken düzeyde ve toplumu olabildiğince tatmin eder derecede olmadığı da ; yasa tasarısı hazırlık komisyonlarında görevli hocalarımız tarafından bile biz öğrencilere iletilmekte.Bu durumun akademik açıdan yorumlanmasının haricinde uygulamadaki hukuk açısından ne gibi yorumlara sebebiyet verdiğini merak etmekteyim..Hukuk uygulayıcıları sevgili avukatlar bana bu konuda bilgi verirlerse sevinirim...Ayrıca içinde bulunduğumuz bu hukuk reformu sürecini biz hukuk öğrencileri lehimize nasıl değerlendirmeliyiz?
Forum konusundan saptım mı bilmiyorum ama [:)] |
grudgeofman |
tbmm nin adalet komisyonu websayfasındaki emaillerden 4-5 tane milletvekilinede aynı soruyu yönelttim ama hiç birinin mail okuyup cvp yazacağını zannetmiyorum. cidden içinden çıkılmaz bir durum eğer türkiyenin meclisi böyle bir insanlık ayıbı haline gelebilecek bir yanlışın içine düşerse bence bunun sonu ahim de yüklü maddi tazminatlarla biter gibime geliyor. önemli olan para deil bi insanın aylarını senelerini boşa harcatmak maddi olarak ölçülemez tabiki.
başka hangi kanunların değişeceği hakkında duyum aldınızmı????
benim bildiklerim kara para ihale basın yayın
|
alisinkay |
Arkadaşlar eksiklererağmen ben bu gelişmeleri olumlu olarak görüyorum.Borçlar Kanunu Tasarısını incelemeye başladım.Ardından Ticaret Kanununa Geçeceğim.Ama 41. maddeye kadar Borçlar Kanunu Türkçeleştirilmiş ve çağa uygun yenilikler eklenmiş.Olumsuz birşey göremedim.Daha önce de dediğim gibi beni düşündüren Yeni TCK'nın 4. maddesini saymazsak ve CİK VE CMK ile beraber TCK'yı değerlendirirsek olumlu tarafları görmemiz gerekir. |
ozcanhukuk |
Bu erteleme şayet gerçekleşirse, basının gücünü bir kez daha görmüş olacağız. 5237 s. TCK'nu daha tasarı halindeyken bilen yahut bilebilecek durumda olan medyanın basın ile ilgili maddelere o zamanlar hiç değinmemesi, daha ilgi çekici gördüğü "zina" meselesini sakız gibi çiğneyip yasanın yürürlüğe girmesine birkaç gün kala basın ile ilgili hükümler başta olmak üzere birtakım konularda atağa kalkması basının sorumsuzluğunun göstergesidir. Böylesine önemli bir yasaya ileri yürürlük tarihi koymak zaten yanlış iken bu defa daha yasa yürürlüğe girmeden yürürlüğün ertelenmesi yanlışlıkların katmerlisi olmuştur. Eyyy Ciddiyet, neredesin?....Köy meclisinde kabul ettirilemeyecek ben yaptım oldu, hikmetinden sual olunmaz yeni kurallar konularak koskoca bir milleti mağdur etmektedirler. |
Av.Fırat Bayındır |
Yeni TCK 2 ay ertelendi
Yeni Türk Ceza Yasası'nda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasa ile TCK'nın yanı sıra 10 yasada daha 1 Nisan 2005 olarak öngörülen yürürlük tarihi 1 Haziran 2005'e ertelendi.
Yasaya göre, işlediği suç nedeniyle hapis cezasına mahkum edilen ve koşullu salıvermeden yararlanan yabancının durumu, cezasını tamamladıktan sonra derhal İçişleri Bakanlığı'na bildirilecek.
''Takdiri indirim nedenleri''ni düzenleyen 62'inci maddeyi değiştiren hükümle bazı cezalardaki indirim oranının üst sınırı 5'te 1'den 6'da 1'e düşürüldü.
Yeni TCK'da, fail yararına cezayı hafifletecek takdiri nedenlerin varlığı durumunda, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine, müebbet hapis; müebbet hapis cezası yerine, yirmibeş yıl hapis cezası verilmesi, diğer cezaların ise beşte birine kadarının indirilmesi öngörülüyordu. Yapılan değişiklikle halen yürürlükte bulunan TCK'daki indirim oranına dönülmüş oldu.
Yasa ile TCK'nın 85. maddesinde düzenlenen taksirle ölüm ve yaralamaya neden olma suçunun alt cezası, 3 yıldan 2 yıla indirildi.
TCK'nın ''kasten yaralama'' başlıklı 86. maddesinde değişiklik yapıldı. Kasten yaralama suçunun silahla, altsoy ve üstsoya karşı kamu görevi nedeniyle işlenmesi halinde 1-3 yıl arasında öngörülen cezayı 2 -5 yıla kadar çıkaran hüküm, ''şikayet aranmaksızın verilecek ceza yarı oranında artırılır'' şeklinde değiştirildi. Bu durumda kasten yaralama suçunun sözkonusu kişilere karşı işlenmesi durumunda cezaların alt sınırı 1.5, üste sınırı ise 4.5 yıl olacak.
ÇOCUKLAR ÜZERİNDE BİLİMSEL DENEY
Çocuklar üzerinde bilimsel deney yapılabilmesi, deneyler sonucunda ulaşılan bilimsel verilerin, varılmak istenen hedefe ulaşmak açısından bunların çocuklar üzerinde gerçekleştirilmesinin zorunluluğu koşuluna bağlandı. Ayrıca, rıza açıklama yeteneğine sahip çocuğun kendi rızasının yanı sıra ana ve babasının veya vasisinin yazılı onayının alınması gerekecek. Deneye izin verecek kurullarda çocuk hastalıkları uzmanı bulunacak.
TCK'nın konut dokunulmazlığının ihlali ile ilgili 116. maddesinin kapsamına işyerleri de alınırken, bu fiilin şikayete bağlı olması öngörüldü.
TCK'nın ''ihaleye fesat karıştırma'' başlıklı 235. maddesinde yer alan ihalelerle ilgili suçları düzenleyen hükümlere ''yapım ihaleleri'' de eklendi.
Yağma, irtikap, resmi evrakta sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık suçları ile ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve on yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren suçlarla ilgili davalara da ağır ceza mahkemeleri bakacak.
YÜRÜRLÜK ERTELENDİ
Genel Kurul'da verilen bir önergenin kabul edilmesi ile yeni TCK ile buna uyumlu olarak çıkarılan 10 yasadaki 1 Nisan 2005 olarak öngörülen yürürlük tarihi 1 Haziran 2005'e ertelendi.
Bu yasalar şöyle:
''Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge İdare Mahkemelerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Yasa, Hukuk Usulü Muhakemeleri Yasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa, Türk Ceza Yasası, Türk Ceza Yasasının Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Yasa, Ceza Muhakemeleri Usulü Yasası, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yasa, Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Yasası, İş Mahkemeleri Yasası, İcra İflas Yasası, Ceza Muhakesi Yasası'nın Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkındaki Yasa, Kabahatler Yasası.''
YASADAN ÇIKARILDI
Görüşmeler sırasında verilen önergelerle ceza indirimi ve af öngören bazı maddeler teklif metninden çıkartıldı, bir madde de yeniden görüşüldü.
Yasaya dün eklenen suç işleyen yabancıların durumu ile ilgili madde yeniden müzakere edildi. Görüşmeler sonunda değiştirilen madde ile hapis cezasına mahkum yabancının cezasını tamamlamasından sonra sınırdışı edilmesi konusunda İçişleri Bakanlığı'na takdir yetkisi verildi.
Çıkartılan maddeler arasında bir suçun işlenmesiyle elde edilen eşyayı bilerek satın alan veya kabul eden kişinin 6 aydan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılmasını öngören madde de yer aldı.
Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin yürütülmesine müsaade eden kişiye, 2-5 yıl hapis cezası öngören hüküm de metinden çıkartıldı.
Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Yasa'da da değişiklik içeren yasa ile diplomasız olarak diş hekimliği mesleğine ilişkin muayene veya müdahale yapanlar, diş hekimleri klinik hizmetleriyle ilgili işyeri açanlara verilen cezaları düşüren maddeler de önergelerin kabul edilmesiyle metinden çıktı.
TARTIŞMALAR SON DAKİKAYA KADAR SÜRDÜ
Yasaların yürürlük maddelerinin ertelenmesine ilişkin değişiklik önergesi son dakikaya kadar tartışma konusu oldu. Önce 1 Haziran, ardından 16 Mayıs olarak öngörülen yürürlük tarihi son olarak 1 Haziran olarak kesinleştirildi. Genel Kurul'un çalışmalarına bu madde hazırlıkları nedeniyle iki kez ara verildi.
Önergenin Genel Kurul'a sunulmasından sonra söz alan CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç TBMM İçtüzüğü'nün ''Görüşülmekte olan tasarı veya teklifin konusu olmayan sair yasalarda ek ve değişiklik getiren yeni bir yasa teklifi niteliğindeki değişiklik önergeleri işleme konulamaz'' şeklindeki hükmünü anımsattı. Kılıç, bu gerekçeyle önergenin işleme konulamayacağını savundu. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, bu görüşe itiraz ederek yürürlük tarihi ertelenen tüm yasaların TCK ile bağlantılı yasalar olduğunu söyledi. Birleşimi yöneten Başkanvekili İsmail Alptekin de verilen kısa arada uzmanlarla değerlendirme yaptıktan sonra önergeyi işleme koydu ve oylattı.
ERTELEME TELEFONDA KONUŞULDU
Ertelemeye ilişkin kararın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kuzey Afrika temasları sırasında, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile telefonda görüşmesinin ardından gündeme geldiği belirtildi. AKP'lilerin de dün gece Dışişleri konutunda konuyu ele aldıkları vurgulandı.
Erteleme kararı Resmi Gazete'de yayınlanacak
Yeni TCK'nın yürürlüğünün ertelenebilmesi için çıkarılacak yasanın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bugün onaylanması ve geceyarısına kadar kadar Resmi Gazete'de yayınlanması gerekiyor.
Fas'ta bir basın toplantısı düzenleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilgili kesimlerin zamanında yeni Türk Ceza Kanunu'na katkı sağlamadığını belirtti. Erdoğan, bu nedenle, daha detaylı olarak ele alınması amacıyla, yasanın yürürlük tarihinin 45-60 gün erteleneceğini söyledi.
AKP Grup Başkanvekili Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa ise yürürlük tarihinin 45 gün ertelenebileceğini söyledi. |
grudgeofman |
ben inşaat müh. öğrencisiyim. merak ettiğim konu aralıkta binlerce insanı cezaların infazını erteleyip salıverdiler. ancak şimdi bırakmalarına neden olan indirimli maddeleri teker teker kaldırıyorlar. o insanları hazirandan sonra tekrar geri mi çağıracaklar cezaevlerine . bu çocuk oyuncağımı . okadar insanın hayatını etkileyecekler.
ayrıca daha hangi cezalardaki indirimler kalkacak bilginiz varmı? |
Av.Fırat Bayındır |
BU SORUYU YANITLAYACAK BİR YİĞİT ARANIYOR.!!!!
CEVAPCININ MİLLETİN VEKİLLERİNDEN BİRİSİ OLMASI TERCİH SEBEBİDİR:)) |
avukat |
Sayın alisinkay'a katılmaktayım. Durumu olumlu görenlerden birisiyim. Sayın İzzet Öngenç, benim de hocamdır, dün CNN, 32. gün programında çok güzel konulara temas etmiştir. Fransız Ceza Kanunu'nun yürürlüğe girmesi için 2 yıl beklenmiştir. Sebebi de, düzeltilmesi gerçekten gerekli bölümleri varsa düzeltmek ve yanlışları görmektir. Bizde ise bu kadar kısa sürede hazırlanan ve bu kadar erken yürürlüğe giren bir TCK olacaktı. En azından 2 ay daha süre kazandırdı. AB'ye girmek için uğraşanlar, bir de dönüp baksalar ne güzel olur... Yeni TCK'da gözden kaçmaması lazım gelen hususlardan birisi de "ihaleye fesat karıştırmak" suçudur. Buraya dikkat; "yapım" ihaleleri dahil edilmemiştir. |
bıdırbıdır |
Önce dendi ki 'neden bahsediliyor,erteleme de ne demek,zamanı gelince (1 nisan) yürürlüğe girecek,uygulanacak,problem olursa parlamento burda,değiştirilir',sonraki günlerde hafif bir çark etme ve yürürlük tarihinin ertelenmeyeceğinin söylenmesi ancak sadece basınla alakalı tartışılan maddeler hakkında ayrık bir yol tutulacağının bildirilmesi,en sonunda da yürürlük tarihinin 1 haziran 2005'e ertelenmesi.... aslında yorum yapmaya gerek yok.
Sıradaki tartışma konusu ,iki aylık ertelemenin yeterli olup olmayacağı. Çünkü uzun zamandır ülkenin hatırı sayılır hukukçularından bazıları her fırsatta yürürlük tarihinin en az 1 yıl ileri atılması gerektiğini söylüyorlardı.
Bir bakarız,önce daha fazla ertelenmez denir,saha sonra bir bakmışız ki ertelenmiş.... yoruma gerek olur mu? |
alisinkay |
Ancak hükümetin bu tutarsız politikası yargıda müthiş bir yığılmaya neden oluyor.Biraz da bu konuyu açarsak bence fena olmaz.Sadece benim bildiğim 5 mahkeme ve kendi mahkemem durumun yeni kanunla değerlendirilebilmesi için 1 Nisan sonrasına ertelenmişti.... |
Av.Tayfun Eyilik |
quote:ben inşaat müh. öğrencisiyim. merak ettiğim konu aralıkta binlerce insanı cezaların infazını erteleyip salıverdiler. ancak şimdi bırakmalarına neden olan indirimli maddeleri teker teker kaldırıyorlar. o insanları hazirandan sonra tekrar geri mi çağıracaklar cezaevlerine . bu çocuk oyuncağımı . okadar insanın hayatını etkileyecekler.
ayrıca daha hangi cezalardaki indirimler kalkacak bilginiz varmı?
Ekleyen: grudgeofman - 01/04/2005 : 15:12:27
|
BU SORUYU YANITLAYACAK BİR YİĞİT ARANIYOR.!!!!
CEVAPCININ MİLLETİN VEKİLLERİNDEN BİRİSİ OLMASI TERCİH SEBEBİDİR:))
Bende merak ediyorum |
gursan |
DEVLET "NİSAN BİR" ŞAKASI YAPAR MI?
TCK ve ilgili yasaların ertelenmesini "devlet ciddiyeti" ve "Hukuk Devleti" açısından bakıldığında tam bir kaos durumu ortaya çıkar.
1.Gerek TCK gerekse CMK ve CİK'in kabul edilmesi süreci "acele" ye getirilmiştir.
2.Bu yasaların oluşum sürecinde KATILIMCILIK sağlanmamıştır.
3.Bu yasaların kabulü sırasında;Meclis Genel Kurulunda ikitidar çoğunluğu kötüye kullanılması, muhalefetin politikasızlığı nedeniyle tartışmalar "zina" konusu dışına taşmamıştır.
4.Meclisteki "zina" tartışmaları basın (ve Tv'lerin) tiraj ve reyting artışı için kullanılmış, kamuyu aydınlatma görevi unutulmuştur.
Bu ve benzeri nedenlerle TCK ve ilgili diğer yasalar bir çok eksik ve yanlışı barındırmaktaydı. ANCAK; bilindiği gibi TCK 6 ay önce TBMM'de kabul edildi ve yürürlük tarihinin 1 NİSAN 2005 olacağı o günden belliydi.(Bu altı aylık süre bile çok uzundu.Ceza Kanunlarının tartışma süreci uzun sürmeli, tartışma süreci içinde uyum ve hazırlık çalışmaları yapılmalı kabulünden sonra da en kısa zamanda yürürlüğe girmelidir. ) 1 Nisan da yürürlüğe gireceği 6 ay önceden belli olan bir kanunun son gün yürürlüğünün "bazı değişiklikler yapılacağı" gerekçesiyle 2 ay ertelenmesi hukuk devleti ilkesi ve kamunun güvelilirliği ilkesiyle bağdaşmaz.Yürürlüğü ertelenen TCK yukarıda belirtilen, kamuoyunda ileri sürülen bazı haklı eleştirilere rağmen çok önemli yenilikler de getirmekteydi.Bazı suçların cezaları azaltılmış, bazı fiiller suç olmaktan çıkartılmıştı.Takdiri indirim oranı arttırılmış, erteleme kapsamındaki cezalar 2 yıla çıkartılmıştı.vs.vs. Uygulamada ceza kanunlarının lehteki hükümlerinin uygulanmasından bir çok hükümlü ve tutuklu yararlandırılarak cezalar ertelenmiş veya tahliyeler gerçekletirilmiştir. Amaç 2 aylık bir zaman kazanarak yasanın bazı olumsuzluklarını veya "teknik uyumsuzluklarını" gidermek ise bu yasa yürürlüğe girdikten sonra da yapılabilirdi. Eğer bazı suçların basın yoluyla işlenmesi halindeki ceza yaptırımlarında değişiklik yapılmak isteniyorsa bu kanun yürürlüğe girdikten sonra da yapılabilirdi. Suçun işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanun ile sonradan yürürlüğe giren kanun hükümleri farklı ise failin lehine olan hüküm uygulanacağından dolayı hiç bir mağduriyete neden olunmadan ve kaos yaratılmadan sorun çözümlenebilirdi. Kanunun ertelenmesi başta TMBB'ne ve çıkarttığı kanunlara güveni zedelemiştir. Yapılan Kamuoyu yoklamalarında "en güvenilir kurum olan" cumhurbaşkanlığına güven de zedelenmiştir. Altı aydır bu kanunun yürürlüğe girmesi için gün sayan kişilerin kamuya güveni sarsılmıştır ve bunun telafisi mümkün değildir. Erteleme yasası ile TCK'nın 62. maddesindeki takdiri indirim oranında yapılan değişiklik (1/6'lık sisteme geri dönüş) yargılaması ve cezasının infazı devam eden kişiler için tam bir BİR NİSAN ŞAKASI gibidir.Ancak; DEVLET "NİSAN BİR" ŞAKASI YAPMAZ. Onbinlerce kişinin umudu üzerine şaka olmaz. |
ozcanhukuk |
Yasanın yürürlük tarihinin ertelenmesi ile ilgili Kanun çıktı, tam metni aşağıdadır. Görüleceği gibi yasada yürürlük tarihinin ertelenmesi dışında birtakım hükümler dahi konmuş. Bunlardan en önemlisi 2. maddede Türk Ceza Kanununun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinde geçen "beşte" ibaresi, "altıda" olarak değiştirilmiş olmasıdır. Bir anlamda eski yasadaki düzenlemeye yeniden dönüş yapılmıştır. İşbu yasa değişikliğine göre infaz durdurulmasına karar verilen mahkûmlar buna göre yeniden cezaevine alınacak gibi görülüyor. Salt olarak bu hüküm dahi hukuk açısından çok yanlış bir düzenlemedir.
Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması
Hakkında Kanun
Kanun No. 5328 Kabul Tarihi : 31.3.2005
MADDE 1. — (1) 26.9.2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 59 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Madde 59. — (1) İşlediği suç nedeniyle hapis cezasına mahkûm edilen yabancı, koşullu salıverilmeden yararlandıktan ve her halde cezasının infazı tamamlandıktan sonra, durumu, sınır dışı işlemleriyle ilgili olarak değerlendirilmek üzere derhal İçişleri Bakanlığına bildirilir.
MADDE 2. — (1) Türk Ceza Kanununun 62 nci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinde geçen "beşte" ibaresi, "altıda" olarak değiştirilmiştir.
MADDE 3. — Türk Ceza Kanununun 85 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkralarındaki "üç yıldan" ibareleri "iki yıldan” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 4. — Türk Ceza Kanununun 86 ncı maddesine aşağıdaki fıkra ikinci fıkra olarak eklenmiş, ikinci fıkrasındaki "iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur." İbaresi "şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında artırılır." şeklinde değiştirilmiş ve fıkra numaraları buna göre teselsül ettirilmiştir.
(2) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
MADDE 5. — Türk Ceza Kanununun 87 nci maddesinin dördüncü fıkrasındaki "ikinci" ibaresi "üçüncü" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 6. — Türk Ceza Kanununun 88 inci maddesi başlığı "Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi" şeklinde değiştirilmiş, birinci fıkrası metinden çıkarılmış, ikinci fıkra birinci fıkra olarak teselsül ettirilmiştir.
MADDE 7.— Türk Ceza Kanununun 90 ıncı maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
(3) Çocuklar üzerinde bilimsel deneyin ceza sorumluluğunu gerektirmemesi için ikinci fıkrada aranan koşulların yanı sıra;
a) Yapılan deneyler sonucunda ulaşılan bilimsel verilerin, varılmak istenen hedefe ulaşmak açısından bunların çocuklar üzerinde de yapılmasını gerekli kılması,
b) Rıza açıklama yeteneğine sahip çocuğun kendi rızasının yanı sıra ana ve babasının veya vasisinin yazılı muvafakatinin de alınması,
c) Deneyle ilgili izin verecek yetkili kurullarda çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanının bulunması,
Gerekir,
MADDE 8. — Türk Ceza Kanununun 116 ncı maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
(2) Birinci fıkra kapsamına giren fiillerin, açık bir rızaya gerek duyulmaksızın girilmesi mutat olan yerler dışında kalan işyerleri ve eklentileri hakkında işlenmesi hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine altı aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
(3) Evlilik birliğinde aile bireylerinden ya da konutun veya işyerinin birden fazla kişi tarafından ortak kullanılması durumunda, bu kişilerden birinin rızası varsa, yukarıdaki fıkralar hükümleri uygulanmaz. Ancak bunun için rıza açıklamasının meşru bir amaca yönelik olması gerekir.
MADDE 9. — Türk Ceza Kanununun 235 inci maddesinin birinci fıkrasındaki "ihalelere" ibaresi, "ihaleler ile yapım ihalelerine" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 10. — 26.9.2004 tarihli ve 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Madde 12. — Kanunların ayrıca görevli kıldığı hâller saklı kalmak üzere, Türk Ceza Kanununda yer alan yağma (m. 148), irtikâp (m. 250/1 ve 2), resmi belgede sahtecilik (m, 204), nitelikli dolandırıcılık (m. 158), hileli iflâs (m. 161) suçları ile ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve on yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren suçlarla ilgili dava ve işlere bakmakla ağır ceza mahkemeleri görevlidir.
GEÇİCİ MADDE 1 — a) 26.9.2004 tarihli ve 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun "Yürürlük" başlıklı 55 inci maddesinde geçen "1 Nisan 2005”
b) 26.9.2004 tarihli ve 5236 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun 22 nci maddesinde geçen "1 Nisan 2005",
c) 26.9.2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun "Yürürlük" başlıklı 344 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde geçen “1 Nisan 2005",
d) 4.11.2004 tarihli ve 5252 sayılı Türk Ceza Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun "Yürürlük" başlıklı 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde geçen "1 Nisan 2005",
e) 4.12,2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun "Yürürlük" başlıklı 334 üncü maddesinin birinci fıkrasında geçen "1 Nisan 2005",
f) 13.12.2004 tarihli ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun "Yürürlük" başlıklı 123 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde geçen "1 Nisan 2005",
g) 10.2.2005 tarihli 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanununun "Yürürlük" başlıklı 40 ıncı maddesinde geçen "1 Nisan 2005",
h) 2.3.2005 tarihli ve 5308 sayılı İş Mahkemeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun 3 üncü maddesinde geçen "1 Nisan 2005",
i) 2.3.2005 tarihli ve 5311 sayılı İcra ve İflas Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 30 uncu maddesinde geçen "1 Nisan 2005”
j) 23.3.2005 tarihli ve 5320 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun "Yürürlük" başlıklı 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde geçen “1 Nisan 2005",
k) 30.3.2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun "Yürürlük" başlıklı 44 üncü maddesinin birinci fıkrasında geçen "1 Nisan 2005",
İbareleri " 1 Haziran 2005" olarak değiştirilmiştir.
Yürürlük
MADDE 11. — (1) Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 12. — (1) Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
31 Mart 2005
|
Bugünün tarihi: 03/05/2025 11:16:48 |