Askerle vekiller yeni TCK için tartıştı |
Kaan V. |
Hakim Tuğgeneral Orhan Köprü'nün "Firar suçunun ertelenip paraya çevrilmesi halinde Gabar Dağı'ndaki askeri hangi yöntemle görev başında tutacaksınız" sorusunun ardından tasarı kabul edildi.
TCK'de değişiklik öngören kanun tasarısını eleştiren AKP ve CHP milletvekilleri, yasada delinmeye neden olacağı gerekçesiyle alt komisyona sevk edilmesini istedi. TCK hazırlanırken başka kanunların dikkate alınmamasının yanlış olduğunu belirten Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise "Askeri Ceza Kanunu'nda değişiklik çalışmaları sürüyor. Ancak askeri disiplin ve ceza sistemi farklı işler. Bu kanun sistemi sıkıntıya sokabilir. Önüne geçilemez gelişmeler yaşanabilir" dedi.
Asker sert çıktı
Bir ara tasarının reddedileceği havasının doğması üzerine söz alan Köprü de, disiplinin orduda "olmazsa olmaz koşul" olduğunu kaydetti. Ordunun kuruluşundan beri askeri suçlara ilişkin yaptırımların değişmediğini anımsatan Köprü'yü yanıtlayan AKP Gaziantep Milletvekili Mahmut Durdu şöyle konuştu: "Gabar'dan kaçan askere fabrikamda iş vermem. Firar eden asker, Türk milletinin nezdinde en şerefsiz biridir. Bu da en ağır müeyyidedir. Elini kesmekten daha ağırdır. Bu yasayla TCK'de gedik açıyoruz. Başka bir kurum da 'Bülbül ötme yetkisini bana verin' diyebilir." AKP Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can da "Hamasete gerek yok. Vatanı herkes seviyor" diye çıkıştı.
Köprü'nün sözlerinin milletvekilleri üzerinde etkili olmadığını gören Gönül, amaçlarının TCK'yi delmek olmadığını vurgulayarak, "PKK ile çarpışması gerekirken firar eden er hakkında hakim lehte karar verebilir. Bazı müesseseleri kendi geleneklerine işleyişine bırakmak lazım. Kuralları bozarsak disiplinden eser kalmaz diye endişe duyuyorum" dedi.
Toptan "Nasrettin Hoca" gibi
Tartışmaları dinleyen Komisyon Başkanı Köksal Toptan da, Nasrettin Hoca'nın fıkrasında olduğu gibi "herkes doğruyu söylüyor" demek zorunda kaldı. Çok zor bir yasanın başarıyla hazırlandığını kaydeden Toptan, Yanlışlık varsa değiştirilebilir. Allah'ın emri değil. İzin verin, bu yasayı geçirelim. Yanlış yapıyoruz, ama fazla dolandırmaya da gerek yok" dedi.
|
metin2 |
merhaba
sonuc olarak bu konu nasil bitti tam bilinmiyor ama en kotu suclari affeden yasanin askeri suclari islemsi benim adima sevindirici |
uuuu |
Af genel bir müessese. Bu kurumun uygulanması konusunda herhangi bir kısıtlamanın getirilmesi hukuk mantığı ile bağdaşmaz. Ne demek ayrı bir disiplini tertibi var! Askeri suçlar konusunda neden böyle bir kısıtlama getirilsin. Asker de olsa sivil de olsa, sonuçta bu insanlar Türkiye Cumhuriyeti tabiyetindedir. Askeri suçların paraya çevirilmesine veya ertelenmesine engel olmaya kimsenin hakkı yok. |
Av.Tayfun Eyilik |
Konuya çok vakıf olmadan yazıyorum kusuruma bakmayın
Ancak bazı mesleklerin kendine özgü yasaları ve kendine özgü cezaları olması normal değilmidir. Örneğin memurluk memurun işlediği ve memura karşı işlenen suçlar açısından. Herşeyden önce askerliği böyle düşünmek gerekmez mi ?
Ayrıca hukuk kurallarının toplumu düzenleyen diğer kurallar ile ilişkisi temel hukuk konularından biridir. Ahlak , din örf ve adet. Bilinir ki hukuk kuralları diğer kurallarla örtüştüğü yerlerde toplumsal barış çoğu zaman hüküm sürer. Askerligin ise türk toplumlarının gözünde özel bir yeri olduğu tartışmasızdır. Bazı toplumların karakterleri hukuk düzenlerine de yansır. Bana göre askerliğe özgü ceza kurallarının farklı olması normal geliyor |
uuuu |
Bana göre de ayrı bir disiplinin olması doğal olanı fakat bu işin bir çerçevesi olmalı.Askere ne kadar ipin ucunu verirsen o kdar kötü. Bana göre sivil yöneticilerin normları düzenlemesi daha uygun. Sonuçta ilgi kurumu alakadar eden konularda, kurumun görüşü alınıp, consensus oluşturuluyor.
Konumuz değil ama, Askeri Mahkemelerin görev alanını da daraltmak gerek bence. Sadece askerlerin işleyebileceği özgü suçlara bakmalı.Disiplin mahkemeleri kalsın ve bu konulara baksın.Ama normal suçlara Adli mahkemeler baksın. Sonuçta adi suçların hepsi TCK' da mevcut. |
commodore1tr |
Firarın sırf askeri bir suç olduğunu kabul etmek gerekir öncelikle dolayısıyla bu konuda bir kanun çıkacaksa öncelikle ilgili kurumun ciddi fikrinin alınması gerekir. Kanun koyucu ben dedim oldu diyemez. Zaten ciddi görüşler almadıklarından bugünlere gelmedik mi?
Konu sadece firar olduğu için diğer konulara girmeyeceğim.. Sivil dünyada insan işinden firar edemez işe gitmez işten çıkartılır okadar. Aynı mantığı askelik için uygulayamayız. Hem teknik hem mantık açısından saçma bir olay...
Firarın af kapsamlarına alınmamasının nedeni bir değil.. Öncelikle Askerlik 'Vatan Borcu' olarak er erbaş ve asteğmenlere kannuni yükümlülük olarakta muvazzaflara yüklenmiş süresi belli bir görev /uygulama dolayısıyla kişinin bir takım saiklere dayandırarak işleyip işlemeyeceği bir suç olarak karşımıza çıkamaz... Ulusal değerler açısından bakıldığında ise Askerlik yükümlülüğünün sekteye uğratılmasından doğan kusurların af gibi gerekçelerle gözardı edilmesi önüne geçilmez bir çöküşe neden olabilir. Kaldıki eski askeri ceza kanununa göre firar suçunu işleyenlerin cezası 'hapis artı silbaştan askerlik ' olmasına karşın değişiklikle şimdi sadece 'hapis artı kalan süresi ' olarak uygulanmaktadır.
Toplumsal değerler açısından bakarsak 'firar' askerlikten belirli bir süre kaçmak olarak algılandığında ki doğrusuda budur bu suçun para cezasına çevrilmesi aslında adaletsizlik yaratacak parası olmayan bu süreyi yatacaktır. Dikkat edilirse adli sicil çıkarılırken 'firardan dolyı olan hapis cezası bu sicile işlenmez ' düşünün ekonomik durumu iyi olan canı istedikçe firar edip parasını ödeyip devam edecek parası olmayan ise sürünecektir. Buda toplumsal yapıya gelenek görenek ve ananelere etik değerlere ters düşmektedir. Parası olana parçalı bulutlu askerlik yapma yolunun açılması hem iç disiplin hem hiyerarşi hemde saygınlık olarak TSK yı çok zedeleyecek bir durumdur.
Karşılaştığım firar olaylarından sadece bugüne kadar birinde ere yüzde yüz hak vermiştim ama bu gerçekten bir istisna idi vede genkur asal ın tam anlamıyla çuvallaması sonucu olmuştu. Onun dışında katıldığım gerek mahkemelrede gerekse birliğimdeki firarlarda hiç haklı neden görmedim. Parası olana haklı olmasa bile firar etme yetkisi verebilecek böyle bir uygulama çok zararlı olacaktır. AKP Gaziantep Milletvekili Mahmut Durdu ' Gabar'dan firar edene fabrikamda iş vermem ' demekle bu soruna mantıklı yaklaşamadığını göstermektedir. Kendileri fabrikalarında iş vermeyebilirler ama TSK o dağda asker tutmak zorundadır :)))
Firarın para cezası ile uyduruk bir şekilde bırakılması isteyenin kaçmasın görev yerini beğenmeyenin gitmesine nedenolacağı gibi doğuda bu vatan için kanlarını akıtmış Çanakkale de aslanlar gibi savaşmış AZİZ şehitlerimizede yapılan bir saygısızlıktır. Düşünün bakalım onlarda savaş sonuna kadar firar etselerdi ... Para cezası kesecek bir devlet ve mahkeme bulunur muydu????????
|
Av.Ahmet Kezer |
Yeni TCK'nın ilk olarak askerlerin isteği üzerine istisna getirilerek delinmiş olunması hiç doğru değil.Gerekçeleri disiplin.Katılmıyorum. Yakın bir geçmişe kadar askeri disiplin amirlerin verdiği HAPİS KARARLARI askerlikten sayılmıyor,verilen HAPİS CEZASI kadar askerlik uzuyordu.Bu sistem değişti;fakat disiplin bozulmadı.Hali hazırda disiplin amirleri HAPİS CEZASI verebilme yetkilerine sahiptirler.Kanaatimce bu yetkiyi sadece DİSİPLİN MAHKEMESİNE vermek gerekir.Gerçi Disiplin Mahkemelerinde Adil Yargılanma koşullarının tam olarak sağlanıp sağlanmadığından da kuşkuluyum.Askerliğimi 1998-1999 yılları arasında Aksaz/Muğla'da Disiplin Subayı Yardımcısı olarak yaptım.Bizden önceki dönemlerde ve bizim dönemimizde yargılamada vekil tutanı,verilen karara itiraz edeni görmedim,duymadım.Duruşma esnasında tutanak tutulmuyor,not tutuluyor,bilahare tutanağa dönüştürülüyordu.Süphelilerin yüzde 99'u suçunu ikrar!? ediyordu.Mahkeme heyetinde hakim sınıfında kimse olmuyordu.Umarım şimdi düzelmiştir. Av.Ahmet KEZER |